ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

29/3/11

Ελλάδα και Πορτογαλία υποβάθμισε η Standard & Poor's

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε εκ νέου την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες από ΒΒ+ σε ΒΒ-, διατηρώντας μάλιστα «αρνητικές» τις προοπτικές.  Παράλληλα υποβάθμισε και την Πορτογαλία κατά μία βαθμίδα από ΒΒΒ σε ΒΒΒ-, διατηρώντας και σε αυτήν την περίπτωση, τις προοπτικές «αρνητικές».

Η υποβάθμιση από την S&P δεν αντανακλά την πολιτική της Ελλάδας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: «Η υποβάθμιση δεν οφείλεται στο τι κάνει ή δεν
κάνει η Ελλάδα, δείχνει ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ δεν είναι επαρκείς. Εως τώρα οι αγορές προηγούνταν. Ας ελπίσουμε ότι μετά της πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ δεν θα συνεχίσουν να προηγούνται των πολιτικών αποφάσεων».

«Από τη φούσκα της ευφορίας στην απόλυτη απαισιοδοξία»

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι οι οίκοι αξιολόγησης μέχρι πρόσφατα αξιολογούσαν με ΑΑΑ επιχειρήσεις και τράπεζες, τις οποίες χαρακτήρισε τοξικές και υπεύθυνες για τη κρίση ενώ επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ αγορών και πολιτικής. Τίθεται ζήτημα για το ποιός κυβερνά τον κόσμο, είπε και τόνισε πως «οι οίκοι αξιολόγησης πέρασαν από τη φούσκα της ευφορίας στην απόλυτη απαισιοδοξία και τον πανικό».

Ο οίκος S&P επικαλείται ως αιτία για τις υποβαθμίσεις τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου, σύμφωνα με τις οποίες, πιθανή προϋπόθεση για να δανειστεί μια χώρα από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο ESM, είναι να έχει προηγηθεί αναδιάρθρωση χρέους. 

Eπίσης, σε περίπτωση χρεοκοπίας, η χώρα θα καλύπτει πρώτα τις απαιτήσεις για τα χρέη από το μηχανισμό και ύστερα για τα δικά της ομόλογα.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες