ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

29/3/11

Wikileaks: Πυρηνική απειλή από Ρουμανία


Απροετοίμαστη για τυχόν πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό της Τσερνάβοντα η Ρουμανία σύμφωνα με τηλεγράφημα Αμερικανών αξιωματούχων. Μόνο επτά άτομα εκπαιδεύονται για αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης στο σταθμό

Σήμα κινδύνου αναφορικά με την ετοιμότητα των ρουμανικών υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα εκπέμπει η αμερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα που διέρρευσε στον ιστότοπο Wikeleaks, εκτιμούν πως οι ρουμανικές αρχές δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τυχόν ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Τσερνάβοντα.

Στο τηλεγράφημα με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου 2009, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ενδεχόμενη διαρροή ραδιενέργειας από το σταθμό παρά τις διαβεβαιώσεις πως λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.
Αξιωµατούχοι της αµερικανικής πρεσβείας αναφέρουν πως για την αντιµετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης υπάρχει στο σταθµό µια οµάδα µόλις επτά ατόμων (υπερβολικά µικρός αριθµός για να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόµενη διαρροή ραδιενέργειας), τα οποία εκπαιδεύονται για το ρόλο τους αυτό µία µόνο φορά τον µήνα.
Ο διευθυντής του σταθµού Ιονέλ Μπουτσούρ, σε συζήτηση με δημοσιογράφους αναφροικά με την ασφάλεια του σταθμού την περασμένη Τετάρτη, υπογράµµισε πως οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ασφαλείς και θα µπορούσαν να αντέξουν ένα µεγάλο σεισµό.
Η εταιρεία NuclearelectricaNational Company που εκµεταλλεύεται τον σταθµό διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι έχει σχεδιαστεί για να αντέξει σεισµούς άνω των 8 ρίχτερ, τη στιγµή που, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, «ο ισχυρότερος σεισµός που θα µπορούσε να πλήξει τη Ρουµανία είναι 7 - 7,5 ρίχτερ».
Σύµφωνα πάντα µε την Nuclearelectrica, ένας σεισµός του µέγιστου µεγέθους για το οποίο έχει σχεδιαστεί ο σταθµός «µπορεί νασηµειωθεί µια φορά στα χίλια χρόνια», ενώ η τοποθεσία στην οποία κατασκευάστηκε επελέγη έπειτα από πολύπλοκες σεισµικές µελέτες.
Ο διευθυντής παραγωγής του σταθµού Νταν Μπίγκου εξήγησε ότι ο σταθµός έχει 2.500 τόνους νερού για να εξασφαλίσει ότι οι αντιδραστήρες θα παραµείνουν κρύοι επί 15 ώρες αν κοπεί το ηλεκτρικό, καθώς και δύο γεννήτριες ντίζελ.
news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες