8/3/11

Στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συναντήσεις εντός της ημέρας με Παπανδρέου και Δρούτσα

Από παλαιότερη συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον κ. Νταβούτογλου στη ΡόδοΤριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε λίγη ώρα (11:45) συναντάται με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ λίγο αργότερα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Δημήτρη Δρούτσα ενόψει του προγραμματισμού για τη διοργάνωση του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Ιούλιο στην Τουρκία.

Από την Τετάρτη ο κ. Νταβούτογλου θα έχει εκτενές ιδιωτικό πρόγραμμα, με έμφαση στη Θράκη. Το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Μαρτίου θα μεταβεί αεροπορικώς από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη. Από εκεί σχεδιάζει να μεταβεί οδικώς την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Καβάλα (όπου σκοπεύει να επισκεφθεί το Ιμαρέτ και μουσουλμανικά μνημεία) και τη Θεσσαλονίκη (όπου βρίσκεται το τουρκικό προξενείο).

Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με όλα τα κορυφαία στελέχη της μειονότητας, μεταξύ των οποίων και οι «ψευδομουφτήδες». Δεν προβλέπεται πάντως να επισκεφθεί τα κτίρια των «ψευδομουφτειών». Θα μεταβεί επίσης και σε συλλόγους, όπως η «Τουρκική Ενωση Ξάνθης».

Λίγες ημέρες πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα ο κ. Νταβούτογλου είχε προκαλέσει την ελληνική πλευρά αποκαλύπτοντας τους σχεδιασμούς της Άγκυρας να αφήσει έξω από οποιαδήποτε λύση-πακέτο για το Αιγαίο το Καστελόριζο, λέγοντας ότι το ακριτικό νησί είναι μέρος της Μεσογείου και όχι του Αιγαίου.

«Οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο» είχε δηλώσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του ανέφερε: «Για την Ελλάδα, στόχος των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος της, από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο».
Newsroom ΔΟΛ
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες