ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

8/3/11

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας



Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για πρώτη φορά γιορτάστηκε το 1911 στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και τη Δανία ως ημέρα αλληλεγγύης των γυναικών στον αγώνα για ίσα με τους άνδρες οικονομικά και πολιτικά δικαιώματα.
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Στη Ρωσία αυτή η Μέρα για πρώτη φορά τιμήθηκε στην Πετρούπολη το 1913 – ως Ημέρα του αγώνα κατά της ανισότητας και της εκμετάλλευσης. Ως γιορτή η 8η Μαρτίου άρχισε να γιορτάζεται στη χώρα μας από το 1918. Από τα πρώτα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας η γιορτή θεσμοποιήθηκε ως κρατική και το Μαϊο του 1965 έγινε αργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι ήταν εκείνη που έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
/www.newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες