ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

20/3/11

Βροχή οι βόμβες των Συμμάχων - Ο Καντάφι ισοπεδώνει την Μισράτα



Ακούστε όλο το μήνυμα του Λίβυου ηγέτη - Στους 64 έφτασαν οι νεκροί από τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς - Μήνυμα του Πάπα για την ασφάλεια των πολιτών
Βροχή οι βόμβες των Συμμάχων - Ο Καντάφι ισοπεδώνει την Μισράτα
LIVE από το BBC
LIVE από το Al Jazeera

Τελευταίες εξελίξεις
(14:34) Το Reuters αναφέρει ότι Λίβυος αξιωματούχος ανέφερε πως ο αριθμός των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους από τις επιδρομές των Δυτικών ανέβηκε σε 64.
(14:22) Αποκαλύπτεται η «κρυφή ατζέντα» των Αμερικανών στη Λιβύη: Αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές νωρίς σήμερα με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι και τη λιβυκή αεράμυνα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
(14:18) Ακούστε όλο το μήνυμα του Καντάφι που απειλεί "θεούς και δαίμονες" και υπόσχεται "μακρύ πόλεμο" στη Δύση:

(14:15) Ιράν: Αποικιοκρατικές οι δυτικές δυνάμει που επιτίθενται στη Λιβύη. Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα τους Λίβυους πολίτες να μην εμπιστεύονται τις δυτικές δυνάμεις που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι λέγοντας ότι ο στόχος τους είναι να αποκτήσουν έναν νεο-αποικιακό έλεγχο της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρας.
(13:43) Οι ΗΠΑ λένε ότι η επιχείρηση επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη στέφθηκε με επιτυχία.
(13:37) Χάος αυτή την ώρα στη Μισράτα. Αλλεπάλληλες μαρτυρίες για ανελέητο βομβαρδισμό της πόλης από τον Καντάφι. Χτυπάει στο ψαχνό ο Λίβυος ηγέτης. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι αρκετοί μεταφέρθηκαν τραυματίες στο νοσοκομείο της πόλης και πως οι αντικαθεστωτικοί κατέστρεψαν δύο τεθωρακισμένα.
(13:23) Μετά από τόσες μέρες βομβαρδισμών και μαχών στη Λιβύη, ο Πάπας μίλησε! Σύμφωνα με το BBC ζήτησε από όλους τους ηγέτες «να διαβεβαιώσουν την ασφάλεια των Λιβύων πολιτών και την πρόσβασή τους σε ανθρωπιστική βοήθεια». Πρόσθεσε επίσης ότι οι εχθροπραξίες προκάλεσαν «μεγάλο φόβο και επαγρύπνηση» μέσα του και πως προσεύχεται για την ειρήνη…
(13:17) Κάτοικος της Μισράτα είπε στο BBC ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης. Επίσης είπε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι «σφαγιάστηκαν» από τους υποστηρικτές του καθεστώτος και άλλοι 40 τραυματίστηκαν. Αυτές οι πληροφορίες ωστόσο δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν.
(13:12) Σύμφωνα με το CNN, 19 μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατά του Καντάφι. Ο Μπαράκ Ομπάμα ώρα με την ώρα καταρρίπτει τις δεσμεύσεις που ο ίδιος έκανε σχετικά με το επίπεδο της αμερικανικής εμπλοκής.
(13:04) Η Γαλλία συνεχίζει τις αεροπορικές της επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι και σήμερα, ανακοίνωσε πηγή των ενόπλων δυνάμεων. «Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Τα γαλλικά αεροσκάφη είναι έχουν λάβει θέσεις», είπε η πηγή.

(12:50) Εγκρίθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε στη Μονς της Γαλλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ίσως και από αύριο να τεθούν σε ισχύ και πλέον το ΝΑΤΟ να ηγηθεί των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Καντάφι. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα συμμετέχει με 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16, μία φρεγάτα και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.
(12:44) Δείτε την απογείωση ενός βρετανικού Tornado GR4, το οποίο σηκώθηκε χθες το βράδυ με προορισμό τη Λιβύη

(12:40) Τη λύπη της για τις επιδρομές στην Λιβύη έσπευσε να εκφράσει η Ινδία, η οποία απείχε από την σχετική ψηφοφορία του ΟΗΕ.
(12:31) Σύμφωνα με το AFP ο μέχρι στιγμής απολογισμός από δύο μέρες βομβαρδισμών σε περιοχές των ανταρτών είναι 94 νεκροί.
(12:29) Σήμερα αναμένεται να γίνουν μαζικές προσευχές στην Μισράτα και το Τομπρούκ για τη μνήμη ενός γνωστού ακτιβιστή, του Μαχάμαντ Ναμπούς, που σκοτώθηκε χθες στη Βεγγάζη καθώς μαγνητοσκοπούσε τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη. Ήταν ο ιδρυτής του «Libya Free TV» και θα γινόταν πατέρας σε λίγο καιρό.
(12:22) Ανταποκριτής του BBC ειδικός σε θέματα Άμυνας λέει από την Λιβύη ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα εξετάσουν προσεκτικά τις εικόνες από τους δορυφόρους και το έργο των αναγνωριστικών πτήσεων για να εκτιμήσουν αν και κατά πόσον επλήγησαν οι τοποθεσίες που φέρεται ότι βρίσκεται ο Καντάφι. Επίσης θα αναλύσουν την στρατιωτική παρουσία των λιβυκών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές-κλειδιά όπως η Βεγγάζη και η Μισράτα.
(12:19) Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι ελληνικές βάσεις σε Σούδα, Ανδραβίδα και Άκτιο θα χρησιμοποιηθούν από τις Νατοϊκές δυνάμεις για τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη.
(12:17) Ο Καντάφι είπε επίσης στο ηχογραφημένο του διάγγελμα που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Λιβύης ότι «όλοι οι Λίβυοι έχουν τώρα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους».
(12:13) Στον κόλπο της Σύρτης σπεύδει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκώλ» και από αύριο θα συμβάλλει στις επιχειρήσεις με τα 15 μαχητικά αεροσκάφη που μεταφέρει.
(12:08) Εκπρόσωπος των ανταρτών είπε στο BBC από την Τομπρούκ, ότι η Βεγγάζη είναι πλέον αρκετά ασφαλής και πως η επέμβαση των μαχητικών του ΟΗΕ βοήθησε πολύ την καταπολέμηση των φιλοκαθεστωτικών. Πρόσθεσε επίσης για τον Καντάφι: «Θέλουμε να αλλάξουμε έναν τύραννο. Αυτός ο άνθρωπος είναι εγκληματίας και πρέπει να δικαστεί ως τέτοιος».
(12:01) Κάτοικος της Μισράτα λέει στο BBC ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει σφοδρός βομβαρδισμός στο κέντρο της πόλης. Ακούγονται εκρήξεις και πυροβολισμοί από ελεύθερους σκοπευτές. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν οι κάτοικοι της πόλης να φτάσουν στο λιμάνι και να πάρουν τα εφόδια σε φάρμακα και τρόφιμα από τα πλοία γιατί θα τους σκοτώσουν οι άντρες του Καντάφι.
(11:56) «Θα θριαμβεύσουμε. Η Συμμαχία του Διαβόλου θα ηττηθεί» στα τελευταία του λόγια στο διάγγελμά του και έκλεισε την τηλεφωνική σύνδεση.
(11:53) Ο Καντάφι πρόσθεσε επίσης ότι όλοι εκείνοι που συνεργάζονται με τους Βρετανούς και του Γάλλους «θα τους κανονίσουμε». Περιέγραψε επίσης τις αεροπορικές επιδρομές ως «νέο Χιτλερισμό».
(11:54) Δείτε ένα αποκαλυπτικό βίντεο που μαγνητοσκόπησαν κάτοικοι της Τρίπολης από τις μάχες που μαίνονταν όλη τη νύχτα στην Τρίπολη:

(11:43) Ο Καντάφι λέει μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του: «Αυτοί που είναι στο έδαφος  θα κερδίσουν τη μάχη (…) Το πετρέλαιο δεν θα αφεθεί στα χέρια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας (…) Δεν θα μας τρομάξετε με τις βόμβες σας»
(11:34) Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατευθύνονται με φορτηγά τα οποία μεταφέρουν και πολυβόλα, στην πόλη Ατζνταμπίγια της ανατολικής Λιβύης.
(11:27) Οι βομβαρδισμοί στρατιωτικών στόχων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι από το διεθνή συνασπισμό σταμάτησαν σήμερα το πρωί στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων (AFP).
(11:26) Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης φέρεται πως είπε, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, πως «η Λιβύη θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη για να αυτό-προστατευτεί».
(11:25) Το Al Jazeera μετέδωσε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι θα μιλήσει σε λίγο στην κρατική τηλεόραση.
(11:24) Πληροφορίες από τη Μ. Βρετανία λένε ότι τουλάχιστον 50 αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς Άγγλων και Γάλλων από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα το πρωί.
(11:22) Σύμφωνα με το Reuters μετά από τις αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Φέρεται πως ήταν στρατιώτες των δυνάμεων του Καντάφι, αφού τα άψυχα σώματά τους βρέθηκαν δίπλα σε στρατιωτικά οχήματα που βρίσκονταν σε θέσεις των υποστηρικτών του Λίβυου ηγέτη.
(11:20) Ο ΟΗΕ εκτιμάει πως μόνο χθες, Σάββατο, τουλάχιστον 3.823 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα προς την Αίγυπτο. Την Παρασκευή είχαν περάσει άλλοι 2.300 άνθρωποι.
(11:17) Οι επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων κατά του Καντάφι συνεχίζονται. Δείτε βίντεο από την εκτόξευση ενός πυραύλου από αμερικανική φρεγάτα χθες το βράδυ:

(10:50) Κάτοικος της πόλης Μιστρά που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί είπε στο Reuters ότι ελεύθεροι σκοπευτές του Καντάφι βρίσκονται διάσπαρτοι σε στέγες σπιτιών στο κέντρο της πόλης, ενώ άλλες δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη την έχουν περικυκλώσει.
(10:40) Ένοπλοι κρατούν το πλήρωμα ενός ιταλικού πλοίου στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για οκτώ Ιταλούς, δύο Ινδούς και έναν Ουκρανό.
(10:38) «Ακροβατεί» ανάμεσα στο «Ναι» και το «Όχι» στην επέμβαση στη Λιβύη η Τουρκία. Επανέλαβε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η Τουρκία «θα προσφέρει την εθνική συμβολή που θα κρίνει αναγκαία για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων με τρόπο που να λαμβάνεται υπόψη την ασφάλεια του λαού της Λιβύης». Διαβάστε περισσότερα...
(10:19) Ανταποκριτής του BBC από τη Βεγγάζη αναφέρει ότι οι αντικαθεστωτικοί αισθάνονται πολύ πιο δυνατοί με την παρουσία του ΝΑΤΟ στον ουρανό της χώρας και αναδιοργανώνονται για να ανακαταλάβουν, ίσως, και πάλι πόλεις δυτικότερα της Βεγγάζης.
(10:17) Τα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την βάση Marham στο Νόρφολκ της Μ. Βρετανίας, διανύοντας έτσι απόσταση άνω των 3.000 μιλίων για να φτάσουν στη ζώνη επιχειρήσεων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόσταση που διανύουν βρετανικά μαχητικά από τον πόλεμο των Φόκλαντ το 1982.
(10:02) Πληθαίνουν ώρα με την ώρα οι απόψεις των ειδικών αναλυτών πως οι ΗΠΑ αποφάσιααν να προχωρήσουν σε βομβαρδισμό παρά την περί του αντιθέτου "δέσμευση" του Μπαράκ Ομπάμα επειδή είδαν πως η Γαλλία δεν κυνήγησε τον ίδιο τον Καντάφι. Λέγεται πως οι Αμερικανοί θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η Δύση να στείλει επίγεια στρατεύματα στη Λιβύη, αλλά ξέρουν πως αν δεν "βγει από τη μέση" ο Καντάφι, με τον έλεγχο του αέρα της Λιβύης και μόνο δεν πρόκειται να ρίξουν το καθεστώς. Έτσι βομβάρδισαν σημεία που πιστεύουν πως κρύβεται ο Λίβυος ηγέτης με δκοπό είτε να τον σκοτώλσουν, είτε να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει τη χώρα και να προχωρήσει "ομαλά" η μετάβαση σε νέα κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής όμως όλα αυτά μαίνονται σε επίπεδο θεωρίας και προσωπικών απόψεων διαφόρων αναλυτών.

(09:55) Ρωσία και Κίνα, που απείχαν από την ψηφοφορία έγκρισης του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, εξέφρασαν σήμερα το πρωί την αντίθεση και τη δυσαρέσκειά τους για τις πολεμικές επιχειρήσεις της Δύσης στην περιοχή.
(09:18) Ανταποκριτής του BBC μοιάζει να συμφωνεί ότι αφού ο Καντάφι γνωρίζει πως «δυτική μπότα δεν θα πατήσει στη Λιβύη» του είναι ίσως αρκετό να αποφεύγει τις εναέριες επιθέσεις και να ενισχύει τα επίγεια στρατεύματά του. Αυτό ίσως οδηγήσει σε μία πλήρη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη όπως έγινε σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
(09:13) Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Καντάφι ενδεχομένως να επιδιώξει μια «ισοπαλία» στη μάχη της Λιβύης, διατηρώντας ανέπαφη τη δυτική πλευρά της χώρας που δείχνει πως ελέγχει απόλυτα και αφήνοντας τη Δύση δεσμευμένη σε μια αέναη επιτήρηση του εναερίου χώρου.
(09:02) Ακόμα περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη από τον Καναδά, τη Δανία και την Ισπανία καταφτάνουν στις μεσογειακές βάσεις του ΝΑΤΟ.

(07:37) «Σφοδρό χτύπημα» στα συστήματα αεράμυνας του Καντάφι κατάφεραν οι πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ καθώς και αεροσκάφη των δυτικών χωρών δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας.
(07:15) Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν εκτός από το συντονιστικό ρόλο και τον ηγετικό καθώς φαίνεται να μην είναι ευχαριστημένοι από τη δράση της Γαλλίας σε ότι αφορά τους βομβαρδισμούς σε πόλεις της Λιβύης, εφόσον δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

(06:56) Την υποστήριξή της στην επίθεση του διεθνούς συνασπισμού κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι εξέφρασε σήμερα η Ιαπωνία και καταδίκασε τα μέτρα καταστολής της λαϊκής εξέγερσης στη Λιβύη.
(06:19) Η επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» στη χώρα αυτή.
(05:57) Χωρίς νερό, ρεύμα και φάρμακα είναι οι κάτοικοι στη Μισράτα ενώ απευθύνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για την άμεση καταστολή του πυρός.

Ξεσκεπάστηκε ο ρόλος των ΗΠΑ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη «για την προστασία των Λίβυων πολιτών», όπως είναι η επίσημη θέση του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και κυρίως των ΗΠΑ. Και αν η Γαλλία έκανε την αρχή και η Μ. Βρετανία ακολούθησε από κοντά, οι ΗΠΑ είχαν διαμηνύσει δια στόματος του ίδιου του προέδρου Ομπάμα ότι δεν θα λάβουν μέρος στους βομβαρδισμούς και πως ο ρόλος τους θα είναι καθαρά υποστηρικτικός. Και πριν συμπληρωθούν 12 ώρες από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας», όπως ονομάστηκε, έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού λένε ότι οι ΗΠΑ έριξαν τουλάχιστον 40 βόμβες από τρία βομβαρδιστικά τύπου Β-2 σε σημεία-κλειδιά όπου πιστεύεται πως έχει βρει καταφύγιο ο Μουαμάρ Καντάφι.
Διαβάστε ΕΔΩ τι συνέβη χθες και κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας των επιχειρήσεων

Στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» συμμετέχουν:
Γαλλία:
Το Παρίσι έχει αναπτύξει 20 μαχητικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale, μαχητικών Mirage και τουλάχιστον ενός αεροσκάφους AWACS. Οι γάλλοι επιχειρούν από την αεροπορική βάση Σολενζαρά στην Κορσική, από όπου τα μαχητικά μπορούν να φθάσουν στη Λιβύη μετά από ωριαία πτήση.
Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στις γαλλικές ακτές στη Μεσόγειο και αναμένεται να πλεύσει σήμερα προς τη Λιβύη. Αναμένεται να φθάσει στις ακτές της χώρας αργά την Δευτέρα. Μεταφέρει 15 μαχητικά και συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο ανεφοδιασμού κι ένα υποβρύχιο.
Η Γαλλία έχει θέσει επίσης σε κατάσταση συναγερμού βάσεις στη Μασσαλία και στην Ιστρ, όπου βρίσκονται αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Η χώρα επανεντάχθηκε στο στρατιωτικό βραχίονα του NATO το 2009, μετά από τέσσερις δεκαετίες.
Μ. Βρετανία:
Η Βρετανία έχει αναπτύξει υποβρύχια κλάσης Trafalgar τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους Τόμαχοκ χθες. Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κρουζ τύπου Stormshadow από αεροσκάφη Tornado. Συμμετέχουν επίσης αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού VC10 και Tristar καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη E3D Sentry και Sentinel. Σε ετοιμότητα βρίσκονται μαχητικά Typhoon.
Στις ακτές της Λιβύης πλέουν δύο φρεγάτες, οι HMS Cumberland και HMS Westminster, που μπορούν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και καταδρομικά.
ΗΠΑ:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή τους θα είναι "περιορισμένη" έχουν αναπτύξει αεροσκάφη, πέντε πολεμικά πλοία και τρία υποβρύχια που μεταφέρουν πυραύλους Τόμαχοκ και αεροσκάφη επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ένα από τα πλοία είναι καταδρομικό που μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, ωστόσο δεν υπάρχουν αεροπλανοφόρα κοντά στη Λιβύη.
Το USS Enterprise, που πρόσφατα βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει μετακινηθεί ανατολικά για να συμμετάσχει, μαζί με το USS Carl Vinson, σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η αεροπορική βάση Αβιάνο, νότια των Ιταλικών Άλπεων, είναι η μόνη που έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή με αεροσκάφη διαθέσιμα--42 F-16.
Καναδάς:
Το πολεμικό πλοίο HMCS Charlottetown συμμετέχει στις ναυτικές επιχειρήσεις -- περιλαμβανομένου του ναυτικού αποκλεισμού. Καναδικά μαχητικά έχουν φθάσει στην περιοχή αλλά πρέπει να προετοιμαστούν πριν λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να χρειαστεί έως και δύο ημέρες, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ιταλία:
Η Ρώμη έχει θέσει σε ετοιμότητα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη στο Τράπανι, στην δυτική Σικελία. Μαχητικά τύπου Tornado θα χρησιμοποιηθούν για να εξουδετερωθεί η λιβυκή αεράμυνα, ενώ αεροσκάφη F-16 και Eurofighter μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορων τύπων αποστολές. Η Ιταλία πρόσφερε επίσης τη χρήση μιας νατοϊκής βάσης κοντά στη Νάπολη ως επιχειρησιακού κέντρου και μπορεί να λάβει μέρος σε στρατιωτικές ενέργειες, είπε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Και οι επτά μεγάλες ιταλικές στρατιωτικές βάσεις στην Ιταλία είναι διαθέσιμες, είπε ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα, κι ορισμένες συμμαχικές χώρες ζήτησαν να τις χρησιμοποιήσουν. Οι πέντε είναι στη νότια Ιταλία και στη Σικελία, πολύ κοντά στη Λιβύη.
Ισπανία:
Η Μαδρίτη διέθεσε ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, μια φρεγάτα F-100, ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-18. Τα τελευταία επρόκειτο να σταθμεύσουν στην Ιταλία και να είναι διαθέσιμα σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο. Είναι επίσης διαθέσιμες δύο στρατιωτικές βάσεις σε Καντίθ και Σεβίλλη.
Δανία:
Έξι αεροσκάφη F-16 έχουν ήδη φθάσει στη Σικελία. Θα σταλεί επίσης ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και περίπου 100 άνδρες, πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης.
Νορβηγία:
Η χώρα διαθέτει μαχητικά F-16 και πιθανώς ένα μεταγωγικό τύπου Hercules για να συμβάλλει στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αραβικές χώρες:
Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανακοινώσει ότι θα διαθέσουν μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για την επιχείρηση θα είναι περίπου 6. Μαρόκο και Ιορδανία απέφυγαν να δεσμευτούν σε συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις προτιμώντας να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Λιβύη:
Ο τακτικός στρατός της Λιβύης στα χαρτιά διαθέτει 100.000 άνδρες, εν ενεργεία και έφεδρους, αλλά ο συνταγματάρχης Καντάφι θεωρείται ότι έχει έναν προσωπικό στρατό με χιλιάδες μέλη. Δεν είναι γνωστό πόσα μέλη του έχουν λιποτακτήσει.
Στρατός ξηράς--50.000 μέλη, 25.000 κληρωτοί. Άρματα μάχης: 800, πολλά εκ των οποίων όμως είναι αχρηστευμένα. Τεθωρακισμένα οχήματα με οπλισμό: 1.000. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού: 945. Πυροβόλα: 2.421. Πύραυλοι εδάφους-αέρος: πάνω από 400.
Ναυτικό--18.000 μέλη. Δύο υποβρύχια, που μπορεί να είναι εκτός υπηρεσίας. Τρία σκάφη επιφανείας, 16 περιπολικά σκάφη.
Αεροπορία--18.000 μέλη. Αεροσκάφη: τουλάχιστον 394, κυρίως Ρωσικής και Γαλλικής κατασκευής. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είπε την Τρίτη ότι μόλις 20 είναι αξιόμαχα στην πραγματικότητα. Η Διοίκηση αεροπορικής άμυνας έχει τουλάχιστον 216 πυραύλους εδάφους-αέρος, 144 τύπου tow και 72 άλλων τύπων.
www.newstoday.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες