ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

20/3/11

Δεύτερο “κύμα” επιθέσεων από Γαλλία και ΗΠΑ στη Λιβύη- Νέο διάγγελμα Καντάφι (Συνεχής Ενημέρωση)



Βρετανικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Λιβύη στη διάρκεια της νύχτας και κυρίως σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας. "Η πλειονότητα των στόχων ήταν στην περιοχή της Τρίπολης", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.
Παράλληλα, η Γαλλία συνεχίζει τις αεροπορικές της επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι και σήμερα, ανακοίνωσε πηγή των ενόπλων δυνάμεων. "Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Τα γαλλικά αεροσκάφη είναι έχουν λάβει θέσεις", είπε η πηγή.

Αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές νωρίς σήμερα με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι και τη λιβυκή αεράμυνα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι: "Αμερικανικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τύπου Growler παρείχαν στήριξη ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από τη Λιβύη, ενώ αεροσκάφη AV-8B Harrier από την 26η Μονάδα Πεζοναυτών πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά των χερσαίων δυνάμεων και της αεράμυνας (του Καντάφι)".
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της έχουν πετύχει κάποια πράγματα εναντίον του Καντάφι στη Λιβύη, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να γίνει, ανέφερε ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος Mike Mullen σήμερα. Επίσης τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις κατάφεραν αποτελεσματικά να καθιερώσουν τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Λιβύης και να εμποδίσουν την επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι εναντίον των εξεγερμένων στη Βεγγάζη. «Ο Καντάφι δεν έχει ούτε αεροπλάνα ούτε ελικόπτερα να πετούν τις τελευταίες δύο μέρες» ανέφερε ο Mullen και συμπλήρωσε πως οι χθεσινές επιχειρήσεις πήγαν καλά.
Ο ανώτατος αξιωματικός συμπλήρωσε πως ο σκοπός της αποστολής είναι να προστατεύσει τους πολίτες της Λιβύης με βάση την απόφαση του ΟΗΕ και όχι να διώξει τον Καντάφι από την εξουσία.

Νέο διάγγελμα Καντάφι
Νέο "ψυχολογικό" τηλεφωνικό διάγγελμα απεύθυνε ο Μουαμάρ Καντάφι στους Λίβυους πολίτες.  Ο Καντάφι είπε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις από τις Δυτικές δυνάμεις είναι τρομοκρατικές ενέργειες και πρόσθεσε ότι θα κερδίσει τους εχθρούς.
«Δεν θα τους αφήσουμε να χαρούν το πετρέλαιο μας. Θα τους κερδίσουμε. Κερδίσαμε την Ιταλία όταν ήταν μεγάλη δύναμη».
Ο Καντάφι πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για μακρύ πόλεμο και ότι όλοι οι Λίβυοι πολίτες έχουν όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε την χώρα μας και θα την ελευθερώσουμε» είπε. Η τηλεόραση δεν έδειξε καθόλου εικόνες του Λίβυου ηγέτη , απλά μετέδωσε το ηχητικό μήνυμα

Αντιαεροπορικά πυρά στην Τρίπολη
Συνεχίστηκαν οι επιθέσεις με βομβαρδισμούς εναντίον στόχων του Καντάφι από τις δυτικές δυνάμεις. Βρετανικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά τύπου Tornado εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσαν την Κυριακή αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας στο Λονδίνο.
"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4", δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.
Αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου φέρεται να σημειώθηκε αεροπορικός βομβαρδισμός, μερικές ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων από Δυτικές δυνάμεις για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την προστασία των αμάχων.
Οι εκρήξεις που ακούστηκαν στην Τρίπολη, σύμφωνα με το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, δεν είναι σαφές εάν οφείλονται σε πυραύλους από πλοία ή αεροσκάφη. Τα αντιαεροπορικά ήχησαν για περίπου 10 λεπτά, σύμφωνα με το BBC. Η λιβυκή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε πυραύλους τόσο από πλοία όσο και από αεροσκάφη.

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας εκτόξευσαν χθές κάπου 110 πυραύλους τύπου Τόμαχοκ εναντίον περίπου 20 στόχων του συστήματος αεράμυνας στην Τρίπολη και στη Μιζουράτα.


Τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι έχουν "χτυπηθεί σφοδρά" από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη το Σάββατο, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας.
"Τα συστήματα αεράμυνας του Καντάφι έχουν χτυπηθεί σφοδρά. Είναι νωρίς να προβλέψουμε τι μπορεί να κάνουν αυτός κι οι χερσαίες δυνάμεις του αντιδρώντας στα σημερινά πλήγματα", είπε η πηγή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.

Ένας λίβυος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι χθεσινοί βομβαρδισμοί στοίχησαν τη ζωή 48 ανθρώπων. Τον ίδιο αριθμό μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, σημειώνοντας ότι πέρα από τους 48 νεκρούς τραυματίστηκαν επίσης 150 άνθρωποι από πλήγματα σε "περιοχές όπου ζουν άμαχοι".
Ανακοινωθέν των ένοπλων δυνάμεων που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι επλήγησαν η Τρίπολη, η Σύρτη, η Βεγγάζη, η Μιζουράτα και η Ζουάρα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε σήμερα ότι δυνάμεις πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν περιοχές της ελεγχόμενης από τους εξεγερμένους Βεγγάζης.
Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, το κανάλι ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ από άρματα μάχης και χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να πλήξουν θέσεις των ανταρτών στην πόλη. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι κάτοικοι προσέφυγαν σε τεμένη θεωρώντας ότι θα είναι ασφαλές σε αυτά.
Οι πληροφορίες αυτές δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν ακόμη.
www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες