31/3/11

Καίριο χτύπημα στη Μαφία της Νύχτας

Πλήγμα στα κυκλώματα των «νονών» της νύχτας πέτυχε η ΕΛ.ΑΣ καθώς μετά από παρακολουθήσεις δύο ετών κατόρθωσε να εξαρθρώσει τέσσερις πολυμελείς οργανώσεις για εκβίαση καταστηματαρχών με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, για εμπρησμούς σε καταστήματα, για απόπειρες ανθρωποκτονιών και για εμπορία ανθρώπων.


Η υπόθεση ξεκίνησε ουσιαστικά από τη διαμάχη μεταξύ των ηγετικών στελεχών δύο από τις συμμορίες, που άφησε πίσω της, από το 2006 έως το 2009, 19 νεκρούς, μέλη των αντίπαλων ομάδων, καθώς και σωρεία εμπρηστικών επιθέσεων, εκρήξεις σε καταστήματα και άλλες ενέργειες.

Κωδικά ονόματα στις συνομιλίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις καταγεγραμένες συνομιλίες, 227.238 τον αριθμό, προκύπτει ότι εμπλέκεται και πολύ γνωστή τραγουδίστρια, η οποία κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απάτη κι εκβίαση, καθώς ζητούσε τη διαμεσολάβηση μπράβου προκειμένου να επιλύσει τις οικονομικές διαφορές της με επιχειρηματία. Να σημειωθεί ότι τα μέλη των κυκλωμάτων συνομιλούσαν με τη χρήση κωδικών ονομάτων. Για παράδειγμα, με τη λέξη «ρούχα» εννοούσαν το ποσό που θα έπρεπε να τους καταβληθεί για προστασία. «Μοναστήρι» φέρεται το μέρος όπου συγκεντρώνονταν, ενώ η λέξη «προποτζίδικο» αφορούσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «δικηγόρος» εννοώντας τον βομβιστή, «οικόπεδα» για τα νυχτερινά κέντρα, «κουρτίνες» για τους εμπρηστικούς μηχανισμούς και «προπόνηση» για τις προετοιμασίες πριν τα εκάστοτε χτυπήματα.
 
Ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε βάρος 217 ατόμων, εκ των οποίων οι 70 αποτελούσαν τα βασικά μέλη των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων, εκ των οποίων οι 22 συνελήφθησαν βάσει ενταλμάτων, ενώ άλλοι βρίσκονται ήδη υπό κράτηση. Μεγάλο μέρος της δικογραφίας, μαζί με λίστα, που περιλαμβάνει πολλά ονόματα, βρίσκεται στην εισαγγελία Πειραιώς, καθώς δραστηριοποιούνταν στον Κορυδαλλό, πλατεία Ελευθερίας, Πειραιά.

«Πλούσια» δράση

Η δράση τους «πλούσια», με χτυπήματα σε νυχτερινά μαγαζιά όπως «TERRA PETRA», «POLIS STUDIO», «FEVER» και «ΘEA». Κατηγορούνται για τη δολοφονία του επιχειρηματία Μπάμπη Λαζαρίδη, για τον εμπρησμό του καταστήματος γνωστού ηθοποιού στην περιοχή της Γλυφάδας, ενώ ένα μεγάλο τμήμα της πρώτης συμμορίας έχει εμπλακεί και στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr αυτοί που ήδη βρίσκονται στη φυλακή δεν αποτελούν τα ηγετικά μέλη των τεσσάρων οργανώσεων. Όσον αφορά τους συλληφθέντες, οι ομάδες χρησιμοποιούσαν άτομα ρωσικής και αλβανικής καταγωγής με σκοπό τη... διεκπεραίωση των «υποθέσεων».

Απέτρεψαν επτά εκτελέσεις συμβολαίων «θανάτου»

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ μετά από αξιοποίηση των πληροφορίων τους κατόρθωσαν να αποτρέψουν επτά σχεδιαζόμενες επιθέσεις κατά προσώπων. Συγκεκριμένα, «σκηνοθετούσαν» τυχαίες περιπολίες από την περιοχή, όπου επρόκειτο να χτυπήσουν οι μπράβοι με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να εγκαταλείπουν προσωρινά την προσπάθεια. Για παράδειγμα, επιτηρούσαν επί 30 ημέρες το μπαρ-καφετέρια TERRA PETRA στην Πετρούπολη, που είχαν «ακούσει» ότι θα γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης, δυστυχώς όμως λόγω έλλειψης αστυνομικής δύναμης απέσυραν την επιτήρηση και η βομβιστική επίθεση εκδηλώθηκε 10 ημέρες αργότερα.

«Στη φάκα» και υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ-υπάλληλοι της ΤτΕ


Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση είναι και ένας υποστράτηγος εν αποστρατεία, από τη Βόρεια Ελλάδα. Ο αστυνομικός φέρεται να εμπλέκεται στο ξέπλυμα χρήματος, στην παράδοση όπλων στις συμμορίες, στην εκβίαση ιδιοκτητων νυχτερινών κέντρων και, επίσης, φέρεται να έδινε εντολές στους νονούς για ξυλοδαρμούς αντιπάλων του.Επίσης, για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη 7 αστυνομικοί εν ενεργεία. Επίσης κατηγορούνται υπάλληλοι της Τράπεζας Ελλάδος που φέρονται ότι διαδραμάτισαν ρόλο σε ξέπλυμα παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και άλλοι κρατικοί λειτουργοί.

Πανελλαδική δράση με έσοδα 500.000 μηνιαίως

Τα «φυντάνια» του υποκόσμου είχαν προβεί σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Ναύπακτο, Κόρινθο, Λουτράκι, Χαλκίδα και άλλες επαρχιακές πόλεις της Ηλείας και της Κρήτης, με αντίτιμο 1000 - 3000 ευρώ το μήνα και συνολικά έσοδα, μόνο από αυτή την δραστηριότητα, που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα πρόκειται για 268 καταστήματα συνολικά.

Επίσης προέβαιναν σε εκρήξεις και εμπρησμούς καταστημάτων, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών, προμήθεια, κατοχή και διάθεση εκρηκτικών υλών, ληστείες, απάτες κατ’ εξακολούθηση, εκβιαστικές εισπράξεις από οφειλέτες, παραχάραξη και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, πλαστογραφίες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα υπόλοιπα άτομα κατηγορούνται για κατά περίπτωση αξιόποινες πράξεις, όπως, εκβίαση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, μαστροπεία, σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, παράβαση καθήκοντος κ.λ.π., τις οποίες διέπραξαν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με συνεργούς κάποιον από τα αρχηγικά ή άλλα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων ή και μεμονωμένα, καθότι από την αστυνομική έρευνα δεν προέκυψε ενεργός ρόλος και συμμετοχή τους σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων.

Για κάθε εγκληματική οργάνωση, αφού διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών της, οι τρόποι - μέθοδοι δράσης τους, εξιχνιάσθηκαν και οι αξιόποινες πράξεις που διέπραξαν.
Συγκεκριμένα:

Α. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από είκοσι (20) βασικά μέλη, εκ των οποίων τα τρία (3) αρχηγικά μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα καταστήματα κράτησης, με τις εντολές των οποίων τα υπόλοιπα μέλη προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

Παρείχαν «προστασία» σε σαράντα οχτώ (48) καταστήματα – επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής (Αθήνας, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου, Πετρούπολης κ.λπ.), καθώς και στις ευρύτερες περιοχές των επαρχιακών πόλεων Λουτρακίου, Κορίνθου και Αγρινίου, εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από οκτακόσια (800) έως τρεις χιλιάδες (3000) ευρώ το μήνα.

Προκάλεσαν πέντε (5) εκρήξεις σε καταστήματα και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Συγκεκριμένα:

• Την 27-04-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (Α.Ε.Μ.) στο επί της οδού Λ. Λιοσίων 325 κατάστημα-νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με την επωνυμία ‘’FOCUS’’, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα.
• Την 18-08-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (Α.Ε.Μ.) στο επί της οδού Μελίνας Μερκούρη (τέρμα) στην Πετρούπολη κατάστημα-καφετέρια με την επωνυμία ‘’TERRA PETRA’’, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα.
• Την 31-10-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (Α.Ε.Μ.) στο επί της οδού Πέτρου Ράλλη 18-20 στην Αθήνα κατάστημα - νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με την επωνυμία ‘’POLIS STUDIO’’, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ‘’έκρηξη’’ και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα.
• Την 02-12-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (Α.Ε.Μ.) στο επί της Λ. Ποσειδώνος 3-5 στον Άλιμο κατάστημα - νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με την επωνυμία ‘’ΘΕΑ’’, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα. Ως φυσικός αυτουργός για την έκρηξη αυτή, είχε συλληφθεί ένας 24χρονος Αλβανός υπήκοος, ο οποίος ενεργούσε κατόπιν εντολών τους.
• Την 31-12-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (Α.Ε.Μ.) στο επί της οδού Λαγουμιτζή 25 στην Αθήνα κατάστημα- νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με την επωνυμία ‘’FEVER’’, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα.

Ενεργούσαν προπαρασκευαστικές πράξεις συλλογής πληροφοριών και στοιχείων, καθώς και εντοπισμού τριών (3) αρχηγικών μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης (καθώς και 4ου ατόμου έγκλειστου σε κατάστημα κράτησης, κατά τη διάρκεια των αδειών του). Ανέθεσαν σε «εκτελεστή» αφού κατέβαλαν σε αυτόν το χρηματικό ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για την δολοφονία δυο αρχηγικών μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης.

Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις, εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.

Προμηθεύονταν και κατείχαν εκρηκτικές ύλες, όπλα και πυρομαχικά, τα οποία μετέφεραν από την Κρήτη μέλη της ομάδας τους.

Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών και συμμετείχαν στην παράνομη διακίνηση ατόμων, με σκοπό την πορνεία.

Την 13-12-2010, συνελήφθησαν, από την Δίωξη Εκβιαστών Αττικής, δυο (2) βασικά μέλη της ομάδας αυτής διότι, σε αστυνομικό έλεγχο από περιπολικό του Α.Τ. Νίκαιας, βρέθηκε στην κατοχή τους ένας Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός (Α.Ε.Μ.), αποτελούμενος από πέντε (5) κιλά ζελατοδυναμίτιδα, δύο (2) καλώδια, δύο (2) κοινούς πυροκροτητές και δύο (2) πυραγωγά σχοινία (φυτίλια), τον οποίο είχαν σκοπό να τοποθετήσουν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Και οι δύο είναι προσωρινά κρατούμενοι σε Κατάστημα Κράτησης.

Τέλος, σε ότι αφορά την ομάδα αυτή, εξιχνιάστηκε και η υπόθεση επικίνδυνων σωματικών βλαβών την οποία είχαν διαπράξει την 8-9-2010 εννέα (9) άτομα, σε βάρος ιδιοκτήτη έκθεσης αυτοκινήτων στην περιοχή της Πετρούπολης. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εννέα (9) δράστες συνεργάζονταν περιστασιακά με μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης για συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις.

Β. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από είκοσι εννέα (29) βασικά μέλη, εκ των οποίων τα τρία (3) ήταν αρχηγικά μέλη. Με εντολές τους τα υπόλοιπα μέλη προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις.

 Παρείχαν «προστασία» σε εκατόν τριάντα (130) καταστήματα - επιχειρήσεις (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, στριπτιτζάδικα, καφετέριες, κρεπερί, χαρτοπαιχτικές λέσχες, internet cafe κ.α.) σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής (Λαύριο, Μεσόγεια, Γλυφάδα, Παραλιακή οδό, Πειραιά, Κορυδαλλό, Περιστέρι, Νίκαια, Κέντρο Αθηνών, Βόρεια προάστια, Αρτέμιδα κ.λπ.) εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από χίλια (1000) έως και τρεις χιλιάδες (3000) ευρώ το μήνα.

Ενεργούσαν προπαρασκευαστικές πράξεις συλλογής πληροφοριών και στοιχείων, καθώς και εντοπισμού τριών (3) μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης και προμηθεύτηκαν εξειδικευμένο στρατιωτικό οπλισμό (όπλο ελεύθερου σκοπευτή SVD), για να προβούν στη δολοφονία τους.

Προμηθεύονταν όπλα, πυρομαχικά και εξειδικευμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.

Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.

Επιχείρησαν να διαπράξουν απάτη σε βάρος της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεργασία με υπαλλήλους της, ανταλλάσοντας πλαστά χαρτονομίσματα χρηματικού ποσού 1.500.000 € με γνήσια, αφού προηγουμένως είχαν προβεί σε δοκιμαστικές ενέργειες εισαγωγής πλαστών χαρτονομισμάτων εντός της τράπεζας από τα μηχανήματα ελέγχου. Η προσπάθειά τους δεν ολοκληρώθηκε καθώς, την 22-07-2010, συνελήφθη μέλος της εγκληματικής οργάνωσης τους για κατοχή πλαστών χαρτονομισμάτων.
Αρχηγικό μέλος αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που ήδη έχει συλληφθεί με ένταλμα, οργάνωσε την ληστεία που διαπράχθηκε την 26-08-2010 στην Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο, από όπου αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ.


Γ. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από έντεκα (11) βασικά μέλη και προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις.

Παρείχαν «προστασία» σε σαράντα ένα (41) καταστήματα - επιχειρήσεις (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, στριπτιτζάδικα, καφετέριες, κρεπερί, χαρτοπαιχτικές λέσχες, internet cafe, λαϊκές αγορές κ.α.) σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής (Περιστερίου - Μπουρνάζι, Γλυφάδας κ.λπ.) εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από πεντακόσια (500) έως και χίλια (1000) ευρώ το μήνα.

Διακινούσαν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών μέσω των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία «εργάζονταν» στις εισόδους των καταστημάτων, που παρείχαν «προστασία».

Εξανάγκαζαν, με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις, ιδιοκτήτες καταστημάτων να τοποθετήσουν παράνομα ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια, αποκομίζοντας ποσοστό κέρδους από την εκμετάλλευσή τους.

Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.

Ενεργούσαν πλαστογραφίες και απάτες σε βάρος Τραπεζών, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα.


Δ. ΟΜΑΔΑ
Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από εννέα βασικά μέλη και προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις.

Παρείχαν προστασία σε δεκατέσσερα καταστήματα – επιχειρήσεις (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, κρεπερί, κυλικεία Πανεπιστημίου κ.α.) στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Αγρινίου, εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από πεντακόσια (500) έως και δυο χιλιάδες (2000) ευρώ το μήνα.

Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.

Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.

Προέβαιναν σε τοκογλυφίες και όταν οι οφειλέτες δεν κατέβαλαν τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, προκαλούσαν σε αυτούς σωματικές βλάβες και προέβαιναν σε απειλές σε βάρος της ζωής τόσο των ιδίων, όσο και των οικογενειών τους.

Εξετάζεται η συμμετοχή των συλληφθέντων αλλά και αναζητουμένων, βάσει ενταλμάτων, κατηγορουμένων και σε άλλες σοβαρές εγκληματικές πράξεις.
www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες