ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

31/3/11

Σε κρίσιμη καμπή το ελληνικό χρηματιστήριο – Δραματική πτώση για τα κέρδη του FTSE 20



Η υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P κατά δύο βαθμίδες , η νέα απειλή υποβάθμισης από την Fitch και η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου στις 24-25 Μαρτίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη πιέζουν το ΧΑ.

Σε πρώτο πλάνο οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εταιρειών για το 2010 με τις εταιρείες του FTSE 20 να παρουσιάζουν μεγάλη πτώση 88% στα κέρδη τους το 2010. Η συνολική κερδοφορία των 19 εταιρειών (πλην Intralot) μετά από φόρους, που αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ και αντιστοιχούν σε περίπου 20% του ελληνικού ΑΕΠ το 2010, διαμορφώθηκε στα 507 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας κατακόρυφη πτώση 88% έναντι κερδών ύψους 4,290 δις. ευρώ.
Αρνητικός πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος με συνολική πτώση πάνω από 80% , λόγω της κατάστασης των χρηματοοικονομικών επενδύσεων και των προβλέψεων για την κάλυψη των επισφαλειών.
Από τις εταιρείες του FTSE 20 ξεχωρίζουν με αύξηση κερδοφορίας τα EΛ.ΠΕ και η Motor Oil .
Το σχόλιο της Merit
Σε ανάλυση της η Merit ΑΧΕΠΕΥ αναφέρεται στις αποφάσεις της Συνόδου για την δημιουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κεφαλαιακής βάσης 700 δις ευρώ, από τα οποία θα μπορεί να δανείζει έως και 500 δις ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο από την αγορά, υπό την προϋπόθεση της υιοθέτησης ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές τους για αναδιάρθρωση του χρέους αν αυτό κριθεί μη βιώσιμο.
Όπως τονίζει η Merit η υλοποίηση του μόνιμου Μηχανισμού είναι ένα πολύ καλό νέο για τη χώρα μας στο σημείο που έχει φτάσει το δημόσιο χρέος. Παράλληλα όμως, η αγωνία παρατείνεται για ένα τρίμηνο καθώς το πρόγραμμα εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών του δημοσίου για το 2012 παρουσιάζει αρκετά κενά που θα μπορούσαν να καλυφθούν με κεφάλαια του προσωρινού Μηχανισμού. Η έξοδος στις αγορές ολοένα απομακρύνεται καθώς δεν φαίνεται να βρίσκονται οι καταλύτες που θα μπορούσαν να μειώσουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων όσο χρειάζεται.
Όπως αναφέρει η Merit για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δις ευρώ, σε πρώτη φάση θα πρέπει να αναμένουμε πώληση μεριδίου στον Αερολιμένα Αθηνών και στις εισηγμένες εταιρείες ύδρευσης και διαχείρισης λιμανιών, πώληση της ΛΑΡΚΟ, τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από λαχεία και βέβαια τις πρώτες ενέργειες για αξιοποίηση του Ελληνικού και άλλων ακινήτων του Δημοσίου. «Μια πώληση μεριδίου στον ΟΠΑΠ και στη ΔΕΗ μάλλον περνά σε δεύτερο πλάνο, ίσως και επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι υποτιμημένες στο ταμπλώ, ενώ αντίθετα εξετάζεται σοβαρά η πώληση ενός μεριδίου 10% στον ΟΤΕ» επισημαίνει η Merit.
Ο φετινός Μάρτιος τελειώνει λοιπόν χωρίς τις συγκινήσεις που περίμεναν πολλοί λόγω των Συνόδων Κορυφής, επισημαίνει η Merit.
«Ο μήνας χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα στην αγορά, χαμηλούς τζίρους και κίνηση μεταξύ ενός εύρους 150 μονάδων μόνο (1522-1673 μονάδες), με την αγορά να αναζητά ακόμα καταλύτες για μια συνεπή ανοδική κίνηση. Ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 1620 μονάδων παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες από τις 16 Μαρτίου με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλέον σημαντική αμφισβήτηση του ανοδικού καναλιού. Σημαντική στήριξη βραχυπρόθεσμα αποτελούν οι 1550 μονάδες που συμπίπτουν και με τον ΚΜΟ των 200 ημερών.
Κάποιοι τίτλοι επηρεάστηκαν ή θα επηρεαστούν βραχυπρόθεσμα αυτήν την εβδομάδα από την ανακοίνωση ετήσιων αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να διαμορφώσουν τάση στην αγορά αυτή τη στιγμή παρόλο που από αυτά μπορούν να εξαχθούν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για κλάδους και για μεμονωμένες μετοχές. Συγκεκριμένα, είναι πολύ ελάχιστες οι εισηγμένες εταιρείες που δεν έχουν επηρεαστεί από την ύφεση ενώ ανακούφιση στα μεγέθη των ομίλων προσφέρουν οι δραστηριότητες εξωτερικού. Ενδεικτικά παραδείγματα εταιρειών με πολύ καλή παρουσία στο εξωτερικό είναι: η ΜΕΤΚΑ, η Coca Cola 3Ε, η Frigoglass, η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, ο Τιτάν αλλά και οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι.
Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, τα βασικά συμπεράσματα έχουν ήδη βγει καθώς οι μεγαλύτερες έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα. Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι οι ελληνικοί και ελληνοκυπριακοί όμιλοι εμφάνισαν σε γενικές γραμμές ελάχιστα κέρδη ή και ζημίες στην Ελλάδα, σταθεροποιητική κερδοφόρα πορεία στις ξένες αγορές με εξαίρεση τα υπερκέρδη της Εθνικής από την Τουρκία, αύξηση των εσόδων από τόκους, ανοδική πορεία των προβλέψεων για επισφάλειες, μείωση καταθέσεων στην Ελλάδα, στασιμότητα στα δάνεια, υψηλή εξάρτηση από την ΕΚΤ αλλά και ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια εν όψει των stress tests.
Τα stress tests των τραπεζών που θα διεξαχθούν το προσεχές διάστημα αναμένεται να συμπεριλάβουν τελικά έκθεση σε κρατικά ομόλογα. Έτσι, ορισμένες ελληνικές τράπεζες, πέραν της Αγροτικής, ίσως συναντήσουν δυσκολίες στο να περάσουν τα tesτs αν υπολογιστεί τελικά ένα κλιμακωτό haircut περίπου 10%, και αν επιπλέον αφαιρεθούν από τα κεφάλαια των τραπεζών υβριδικά κεφάλαια και προνομιούχες μετοχές».
/www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες