ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

31/3/11

Φαληρικό Δέλτα


Πράσινο µέτωπο 1.000 στρεµµάτων στην παραλιακή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ




Πεζόδροµοι που καταλήγουν σε προκυµαίες, πισίνα µε θαλασσινό νερό και θεµατικές ενότητες δραστηριοτήτων είναι µερικές µόνο από τις αλλαγές που περιλαµβάνει η πρόταση για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, όπου µε την ένωση µε τον χώρο τού παλαιού Ιπποδρόµου θα δηµιουργηθεί ένα πάρκο µε πολύ πράσινο και χώρους αναψυχής

Υπογειοποίηση και µετατόπιση νοτιότερα προς τη θάλασσα της Λεωφόρου Ποσειδώνος, πεζόδροµοι που καταλήγουν σε προκυµαίες, προστατευόµενη πισίνα µε θαλασσινό νερό που θα αποτελεί συνέχεια της θάλασσας και θεµατικές ενότητες δραστηριοτήτων µε πολύ πράσινο και χώρους αναψυχής είναι η πρόταση τού ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο για την ανάπλαση τού Φαληρικού ∆έλτα. Το masterplan - που αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη των µελετών - παρουσιάστηκε χθες στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου κατά τη διάρκεια κλειστής σύσκεψης που πραγµατοποιήθηκε στον Ολυµπιακό Πόλο Παλαιού Φαλήρου. Στόχος είναι ο µετασχηµατισµός σε πάρκο µιας έκτασης 760 στρεµµάτων από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην εκβολή του Κηφισού µέχρι το κλειστό γυµναστήριο Tae Kwon Do, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισµός αξιοποίησής του ως συνεδριακού κέντρου.

Στην πράξη µε την ένωση της παραλιακής ζώνης µε το χώρο τού παλαιού Ιπποδρόµου δηµιουργείται µια ενιαία έκταση 1.000 στρεµµάτων στα οποία µπορούν να δοµηθούν µόνο 2.500 τετραγωνικά µέτρα. Η δόµηση θα αφορά παρεµβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν τον χώρο.

Σε ό, τι αφορά τη συντήρηση τού πάρκου, όπως επισηµαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδοµών και Πολιτισµού, «θα αναζητηθεί ο καταλληλότερος τρόπος µε την ένταξη δραστηριοτήτων συµβατών µε τη φυσιογνωµία του. Θα απαιτηθούν έσοδα από επαρκή αριθµό δραστηριοτήτων αναψυχής και αθλητισµού που θα το καθιστούν ζωντανό κατά το µεγαλύτερο µέρος της ηµέρας». Μαζί µε το masterplan (που χρηµατοδοτήθηκε από το Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος) λαµβάνονται υπόψη και οι µελέτες για τη δηµιουργία – στον πρώην Ιππόδροµο – της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Με βάση τον σχεδιασµό του ιταλού αρχιτέκτονα, η Λεωφόρος Ποσειδώνος µετατοπίζεται προς τη θάλασσα και υπογειοποιείται κατά το µεγαλύτερο της τµήµα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως την Εσπλανάδα.

Επίσης προβλέπονται κάθετοι άξονες από την Καλλιθέα και το Μοσχάτο προς τη θάλασσα, θεµατικές ενότητες «Φύση» και «Πολιτισµός» όπου θα γίνονται υπαίθριες εκθέσεις και θα διοργανώνονται πολιτιστικά δρώµενα και καταδυτικό πάρκο.

Στον χώρο θα κατασκευαστεί και πισίνα που θα ξεκινά από τις εκβολές του Ιλισού, θα είναι µακρόστενη και χωρίς σκληρές επιφάνειες, θα αποτελεί συνέχεια της θάλασσας. Στα σχέδια περιλαµβάνονται ακόµη και ποδηλατοδρόµοι. Οι ανάγκες άρδευσης θα καλυφθούν από την επαναχρησιµοποίηση των επεξεργασµένων λυµάτων της Ψυττάλειας.

ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ συµµετείχαν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη, ο υπουργός Πολιτισµού Παύλος Γερουλάνος, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παµπούκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης. Η δηµοπράτηση τού έργου αναµένεται να γίνει σε περίπου έναν χρόνο κι αν όλα πάνε βάσει σχεδίου τα έργα µπορούν να ξεκινήσουν το 2013.

Εφτά χρόνια µετά τους Ολυµπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στο παραλιακό µέτωπο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τη Γλυφάδα βλέπει κανείς περιφράξεις, κατασκευές νυχτερινών κέντρων και στο... βάθος θάλασσα! Ο στόχος για ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων σε όλο το θαλάσσιο µέτωπο δεν έχει ακόµη επιτευχθεί.

Μέσα από το masterplan για την ανάπλαση τού Φαληρικού Ορµου ο στόχος είναι «η απόλυτη σύνδεση της πόλης µε τη θάλασσα και η ανάκτηση της σχέσης και της µνήµης ενός θαλάσσιου αστικού µετώπου που χάθηκε µε τις επιχώσεις, τις υποδοµές και τη δηµιουργία του αυτοκινητόδροµου», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι στόχοι τού προγράµµατος, είναι να εγκριθεί το masterplan στις 20 Μαΐου και δυο µέρες αργότερα να έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά και της πολεοδοµικής θεώρησης. Επίσης να έχει ψηφιστεί το Π.∆. στις 15 Μαρτίου 2012, έναν µήνα αργότερα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και στις 30 Απριλίου 2012 να έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές µελέτες.
 
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες