28/3/11

Εκλογές Γερμανία: Η πυρηνική απειλή “βύθισε” την Άνγκελα ΜέρκελΣύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στην Γερμανία, οι Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν μαζί, περίπου το 46,6% των ψήφων, με τους Χριστανοδημοκράτες, το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ, να περιορίζονται για πρώτη φορά στο 39% περίπου και να χάνουν την εξουσία στο κρατίδιο μετά από 58 χρόνια.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος των Πράσινων Βίνφριντ Κρέτσμαν, είναι πολύ πιθανό να γίνει ο πρώτος «πράσινος» πρωθυπουργός σε κρατίδιο της Γερμανίας και μάλιστα σε αυτό της Βάδης-Βυρτεμβέργης, αφού το κόμμα του επικράτησε (24,6% περίπου) όχι μόνο της παράταξης της Α.Μέρκελ, αλλά και των συμμάχων του Σοσιαλιστών (22% περίπου).
Απ’ότι φαίνεται η πυρηνική καταστροφή που συντελείται στην Ιαπωνία αποτέλεσε το εισιτήριο για τη μετακίνηση του Πράσινων, στο πιο πλούσιο κρατίδιο της Γερμανίας, αυτό της Βάδης-Βυρτεμβέργης, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική εξουσία.
«Πρόκειται για ιστορική νίκη», δήλωσε η Κλόντια Ρόθ, που μοιράζεται την ηγεσία της παράταξης με τον Βίνφριντ Κρέτσμαν, σε ένα ανοιξιάτικο μετεκλογικό γλέντι, που ξεκίνησε λίγο μετά το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο από τους Πράσινους, αμέσως με την ανακοίνωση του πρώτου έξιτ πολ. Η κεντροαριστερά ασκεί έντονη κριτική επί μακρό χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση της Μέρκελ, για τη συνέχιση της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφος της Γερμανίας, τέσσερις εκ των οποίων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, όταν μάλιστα οι πιο πολλοί από αυτούς έχουν αρκετές δεκαετίες λειτουργίας στην πλάτη τους.
Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, ενίσχυσε σημαντικά τη διεισδυτικότητα της απήχησης των θέσεων των Πράσινων στο εκλογικό σώμα. 31 χρόνια μετά την εμφάνισή τους φαίνεται ότι με αφορμή και την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, επιστρέφουν δυναμικά στο ρεαλισμό, διεκδικώντας την ουσία της πολιτικής, που είναι η εξουσία να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου και εγκαταλείποντας οριστικά στο παρελθόν τις εσωτερικές φωνές για επιμονή στο χαρακτήρα κινήματος διαμαρτυρίας.
/www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες