ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

26/3/11

Μαζί με τα επίπεδα ραδιενέργειας μεγαλώνει και η αγωνία



Όταν τα επίπεδα ραδιενέργιεας στη θαλάσσια περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα φτάνουν 1.250 φορές πάνω από το ανώτατο όριο ασφαλείας (οκτώ φορές αυξημένο συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα) τότε είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσον οι ηρωικές προσπάθειες
Μαζί με τα επίπεδα ραδιενέργειας μεγαλώνει και η αγωνία
των συνεργείων να ψύξουν τους αντιδραστήρες είναι αρκετές για να εμποδίσουν μια γενικευμένη καταστροφή. Εξέλιξη που αν και οι ειδικοί επιμένουν πως ακόμα κια στο χειρότερο σενάριο θα περιοριστεί τοπικά, είναι κοινό μυστικό πως μια οικονομία όπως η ιαπωνική δεν μπορεί να μπει σε "καραντίνα" και επομένως διαφόρων ειδών προϊόντα μολυσμένα με ραδιενεργά στοιχεία θα κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των εξαγωγών και των ταξιδιών.

Οι μετρήσεις στη θάλασσα της Φουκουσίμα έγιναν σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τη ακτή. Εκφράζονται ανησυχίες ότι υπάρχει σοβαρή διαρροή ραδιενέργειας υπογείως και κατεθυείαν προς τη θάλλασα από κάποια ρωγμή στους αντιδραστήρες. Λέγεται ότι η κατανάλωση ενός λίτρου μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού ισοδυναμεί με την μέγιστη επιτρεπτή ετήσια έκθεση σε ραδιενέργεια για τον άνρωπο. Οι ειδικοί ωστόσο, σπεύσουν αν καθησυχάσουν το κοινό, λέγοντας ότι η ραδιενέργεια αυτή θα πάψει να είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία μετά την πάροδο οκτώ ημερών, ενώ οι επιπτώσεις και για τους θαλάσσιους οργανισμούς λένε οι ειδικοί ότι είναι μηδαμινές.


Όλα αυτά, ενώ ήδη από χτες η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε πως είναι πιθανό το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο.3 να έχει υποστεί ρωγμή. Πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο από τους συνολικά έξι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, αφού είναι εκείνος που περιέχει πλουτώνιο. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν, είπε ότι η κατάσταση είναι "εξαιρετικά απρόβλεπτη". Άλλωστε μόλις χτες έγιναν μετρήσεις στους αντιδραστήρες Νο.1 και Νο.3 που έδειξαν επίπεδαραδιενέργειας 10.000 φορές άνω του ανώτατου ορίου.


Όσον αφορά τον κίνδυνο διατροφικής καταστροφής από τη ραδιενέργεια, η Ιαπωνία έχει ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές ή μεταφορές τροφίμων που προέρχονατι από την πληγείσα περιοχή τόσο σε άλλες επαρχίες της Ιαπωνίας όσο και στο εξωτερικό. Οι κάτοικοι της Φουκουσίμα έχουν λάβει οδηγίες να μην καταναλώνουν 11 είδη πράσινων λαχανικών. Κίνα, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ και άλλες χώρες στην Ασία έχουν ήδη απαγορεύσει και από τη δική τους πλευρά την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων από την Ιαπωνία, όπως λαχανικά, θαλασσινά και γαλακτοκομικά. Αντίστοιχα μέτρα πήραν και οι Αυστραλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και Ρωσία.
Μέχρι σήμερα, 15 μέρες μετά από τον σεισμό της 11ης Μαρτίου, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι πάνω από τους 10.000, ενώ οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 17.440. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Από αυτούς οι περισσότεροι έχουν καταφύγει στα προσωρινά καταλύμματα που έχει στήσει η κυβέρνηση, η οποία εκτιμάει ότι σε αυτά μένουν σήμερα 250.000 άνθρωποι. Το κόστος από την πρωτοφανή αυτή φυσική καταστροφή ανέρχεται στα 309 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
www.newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες