ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

10/12/10

Μέλλον Μεσαίωνα στην εργασία


Επιστροφή στο μέλλον του μεσαίωνα προανήγγειλε η Λούκα Κατσέλη, με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Άνευ όρων και ορίων οι επιχειρησιακές συμβάσεις, προσφυγή στη διαιτησία μόνον για το μισθό, με ανοικτά τα ωράρια τη μερική απασχόληση και τις απολύσεις, επέκταση των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων και λύσεις με την ωριμότητα των εργοδοτών και τη μαχητικότητα των εργαζομένων. Αναλυτικά όλες οι ρυθμίσεις
Τη...μαχητικότητα των εργαζομένων έθεσε ως κόκκινη γραμμή η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη για την προστασία της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με τις δηλώσεις της λίγο πριν τις 8 και μισή το βράδυ στη Βουλή, αφού προηγήθηκε η κατάθεση προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Η υπουργός Εργασίας, χωρίς να διευκρινίσει εάν όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της καταληκτικής συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόϊκα ή έπονται περαιτέρω ρυθμίσεις, δήλωσε:
Ότι η επιχειρησιακή σύμβαση και η ισχύς της είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των εργαζομένων μίας επιχείρησης και των εργοδοτών της και μόνον, χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης κλαδικού σωματείου ή ομοσπονδίας εργαζομένων.
"Πρέπει τα δύο μέρη να έχουν την ωριμότητα να καθίσουν να συζητήσουν από κοινού, να υποβάλουν αιτιολογημένη έκθεση για τη συμφωνία"
Ερωτηθείσα ποια σύμβαση, η επιχειρησιακή ή η κλαδική θα υπερισχύει σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι στην περίπτωση αυτή θα τηρείται η κλαδική σύμβαση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν στο σημείο αυτό έχει δώσει τη συγκατάθεσή της η τρόϊκα.
"Η κλαδική σύμβαση θα ισχύει σε όλες τις περιπτώσειες, εκτός από αυτές που ισχύει η επιχειρησιακή" δήλωσε η Λούκα Κατσέλη παραπέμποντας στην ωριμότητα των κοινωνικών εταίρων ώστε να καταλήξουν σε συμφωνίες:
"Τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από τη μαχητικότητα των εργαζομένων" δήλωσε η υπουργός Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα τα όρια και οι περιορισμοί τίθενται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σε κάθε επιχείρηση.
Διευκρίνισε ωστόσο, ότι το κατώτατο όριο μισθού παραμένει αυτό που ορίζει η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Τι προβλέπει ο νόμος για τα εργασιακά
*Οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να ισχύσουν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους. Εάν δεν υπάρχει σωματείο, η διμερής διαπραγμάτευση γίνεται με την κλαδική οργάνωση ή την αντίστοιχη ομοσπονδία.
*Δεν τίθεται κανένας όρος για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνάψουν ξεχωριστή σύμβαση με τους εργαζόμενους. Η επιχείρηση μπορεί ελεύθερα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και το τελικό κείμενο της συμφωνίας υποβάλλεται στην Επιθεώρηση Εργασίας, μόνον για τη διατύπωση απλής γνώμης.
*Οι όροι εργασίας, όπως ο μισθός, η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, η διαθεσιμότητα, η διάρκεια εφαρμογής, καθώς και οι όροι για την επάνοδο στην κανονική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, καθορίζονται επακριβώς στην Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας.
*Δεν ισχύει η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ούτε καλύπτεται από την αρχή της επικράτησης της ευνοϊκότερης ρύθμισης των συμβάσεων αυτών, οποιαδήποτε επιχειρησιακή συμφωνία.
*Παρακάμπτεται στην πράξη η παρέμβαση κλαδικού σωματείου ή ομοσπονδίας, καθώς ανοίγει ο δρόμος για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία. Στην πράξη, μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία καθεμία από τις δύο πλευρές, είτε έχει υπάρξει διαφωνία είτε απλώς κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εξέθεσαν τις θέσεις τους. Μόνος περιορισμός είναι ότι η διαιτησία καθορίζει το βασικό ημερομίσθιο ή μισθό, ωστόσο στην πράξη εάν η διαφωνία περιορίζεται εκεί, το θέμα κλείνει αυτόματα με την απόφαση του διαιτητή (ήδη έχει προβλεφθεί το κατώτερο όριο μισθού) και τα υπόλοιπα θέματα μπορεί να παραμείνουν υπό συζήτηση.
Για την διαιτησία ορίζεται ο ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) το διοικητικό συμβούλιο του οποίου όμως περιορίζεται από 11 σε 7 μέλη (3 της ΓΣΕΕ και από ένας εκπρόσωπος του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ και ένας πρόεδρος που ορίζεται κατόπιν συμφωνίας των 6). Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομόφωνη απόφαση των έξι.
*Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας ενός εργαζόμενου από 6 σε 9 μήνες
*Επεκτείνεται ο θεσμός του "ενοικιαζόμενου" εργαζόμενου. Η διάρκεια της απασχόλησής του από τους 18 παρατείνεται στους 36 μήνες, στους οποίους δεν έχει δικαίωμα να θεωρήσει την εργασία του  εξαρτημένη σχέση (και άρα να συνάψει σύμβαση με όλα τα δικαιώματα).
*Περιορίζεται σε ένα μήνα,  η απόλυση χωρίς προειδοποίηση για όσους έχουν εργαστεί έως δύο χρόνια.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες