ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

10/12/10

Οι πιο διεφθαρμένοι θεσμοί: Κόμματα, πολιτικοί και ΜΜΕ

 της Δεσποινας Σκορδίλη
Τα πολιτικά κόμματα είναι, σύμφωνα με τους πολίτες, ο πιο διεφθαρμένος θεσμός στην Ελλάδα, ενώ ακολουθούν το Κοινοβούλιο/ Νομοθετικό Σώμα και τα ΜΜΕ. Αυτό προκύπτει από το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς 2010, τα στοιχεία του οποίου παρουσίασε χθες, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς» σε συνέντευξη Τύπου. Μετά την πρώτη τριάδα των πιο διεφθαρμένων θεσμών, ακολουθούν οι δημόσιοι λειτουργοί, οι δικαστικοί και η Αστυνομία. Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι ακόμα και θεσμοί που θεωρούνται σχετικά διαφανείς και αδιάφθοροι, όπως η Εκκλησία και οι ΜΚΟ, σημείωσαν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
«Η κρίση στην ελληνική κοινωνία είναι εμφανής, παρόλο που τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν απέχουν πολύ από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο πρόεδρος της «Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς», Κωνσταντίνος Μπακούρης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 75% των Ελλήνων κρίνουν ότι το επίπεδο διαφθοράς στη χώρα μας έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Αισιοδοξία προκαλεί, πάντως, το μήνυμα ότι οι πολίτες δηλώνουν διατεθειμένοι να δράσουν κατά της διαφθοράς, ένα ζήτημα το οποίο ερευνάται φέτος για πρώτη φορά από το Βαρόμετρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 96% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα υποστήριζαν φίλους και συναδέλφους σε περίπτωση που έπεφταν θύματα διαφθοράς.
Την ίδια ώρα, το 66% των Ελλήνων κρίνει ως αναποτελεσματικό το έργο της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 82% για την Ιρλανδία, στο 76% για τη Γερμανία και στο 75% για την Πορτογαλία. Σύμφωνα με τη «Διεθνή Διαφάνεια- Ελλάς», το κρισιμότερο θέμα διαφάνειας- διαφθοράς στην Ελλάδα αφορά στη διαχείριση του πολιτικού χρήματος, δηλαδή στη χρηματοδότηση και προβολή πολιτικών, κομμάτων, συνδυασμών ΟΤΑ κτλ. Όπως τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, η ουσιαστική αναβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου, ο Κωνσταντίνος Μπακούρης, παρουσίασε τα στοιχεία του Παγκόσμιου Βαρόμετρου και τις προτάσεις της «Διεθνούς Διαφάνειας- Ελλάς» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.



Ενας στους 4 κατέφυγε σε δωροδοκία

Εξι στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως πιστεύουν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ένας στους τέσσερις έχει πέσει θύμα δωροδοκίας μέσα στον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Βαρόμετρου της Διαφθοράς. Μεγαλύτερη αύξηση της διαφθοράς παρατηρούν οι πολίτες σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, σε ποσοστό 73% και 67% αντίστοιχα.
Δυστυχώς, φαίνεται πως το φαινόμενο της δωροδοκίας εξακολουθεί να πλήττει κυρίως τους φτωχούς, καθώς οι χαμηλόμισθοι εμφανίζονται δύο φορές πιο ευάλωτοι στο να πληρώσουν για υπηρεσίες κοινής ωφελείας, υγείας και εκπαίδευσης. Ακόμα, το ένα τρίτο των ατόμων κάτω των 30 ετών αναφέρουν ότι δωροδόκησαν τον τελευταίο χρόνο, ενώ από τους ερωτηθέντες άνω των 51 ετών, αναφέρει ότι δωροδόκησε ο ένας στους πέντε. Πάντως, επτά στους δέκα παγκοσμίως δηλώνουν ότι θα προέβαιναν σε καταγγελία σε περίπτωση που γίνονταν μάρτυρες περιστατικού διαφθοράς.
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Βαρόμετρου της Διαφθοράς βασίστηκαν σε δείγμα περίπου 91.000 ανθρώπων από 86 χώρες.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες