ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

18/12/10

Μειώσεις εισφορών και μικρότερες συντάξεις

του Κώστα  Κατίκου
Γραμμή για μικρότερες συντάξεις μετά το 2013 με «κοινωνικό αντίβαρο» την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από τη λεγόμενη «πράσινη βίβλο» και τους στόχους για την αύξηση της απασχόλησης και τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων στο διάστημα 2010-2020.
Οι κατευθύνσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί και η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εργασίας έχει ξεκινήσει. Απομένει η ανακοίνωση των προτάσεων από την Κομισιόν που θα δώσουν την εκκίνηση ενός νέου κύκλου αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα και εν προκειμένω στο ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, για το οποίο ήδη εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο η τελευταία μεταρρύθμιση μπορεί να κάνει βιώσιμα τα ταμεία.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (ίσως και εντός του 2011), ενώ στο Μνημόνιο (3η επικαιροποίηση) τονίζεται ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό τον Ιούνιο του 2011, ανάλογα με το τι θα δείξουν οι μελέτες βιωσιμότητας.
Εν αναμονή των προτάσεων, το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζει έκθεση για τις αλλαγές. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτής της έκθεσης, τα συνταξιοδοτικά συστήματα θα πρέπει να λειτουργούν σε δύο πυλώνες, την κύρια ασφάλιση και τα επαγγελματικά συστήματα, γνωστά σήμερα ως επικουρικά ταμεία, ενώ συμπληρωματικό ρόλο θα έχουν τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως με δεδομένο ότι υπάρχουν πιέσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες θα πρέπει «τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης αποζημίωσης» ώστε οι ασφαλισμένοι που υπάγονται στην κύρια και επικουρική ασφάλιση και δεν καλύπτονται ως προς τις συνταξιοδοτικές τους προσδοκίες, να δικαιούνται πρόσθετη μείωση στις εισφορές τους.
Η εισήγηση αυτή όμως συνδυάζεται με την παράταση του εργασιακού βίου και κυρίως με την παραμονή στην εργασία όσων είναι σε ηλικίες εξόδου, δηλαδή από το 60ό έτος και μετά. Προκρίνεται εμμέσως η συνταξιοδότηση μετά και το 65ο έτος της ηλικίας, καθώς όπως αναφέρεται στο σχέδιο έκθεσης τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν με νόμο ένα σύστημα «μερικής σύνταξης» συνδυασμένο με την σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Στην πράξη αυτό που λέει η έκθεση είναι ότι θα πρέπει να ισχυροποιηθούν τα κίνητρα και η ευελιξία στην αγορά εργασίας, ώστε ένας εργαζόμενος που νοιώθει ικανός προς εργασία να συνεχίσει το επάγγελμά του και μετά τα 65 του. Το κίνητρο θα είναι μια μείωση εισφορών αλλά και ένας μικρότερος μισθός (σ.σ. για να μπορεί ο 65άρης να θεωρείται… «ανταγωνιστικός» και να βρίσκει εύκολα δουλειά!), ενώ ως αντικίνητρο θα θεσπιστεί η «μερική σύνταξη» που σημαίνει ότι αν ο ηλικιωμένος (αλλά ικανός προς εργασία) ασφαλισμένος, αποφασίσει να εγκαταλείψει την εργασία νωρίτερα από το προβλεπόμενο διάστημα, τότε θα παίρνει ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που παίρνει σήμερα ένας ασφαλισμένος που φεύγει πρόωρα!
Οι αλλαγές υπαγορεύονται από την ταχεία δημογραφική γήρανση, καθώς ώς το 2060, εκτιμάται ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών θα είναι στο 53,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού (από 25,4% που είναι σήμερα), ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η αναλογία συνταξιούχων – ασφαλισμένων θα είναι 1 προς 2 από 1 προς 4 σήμερα. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες