ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

18/12/10

Ο Γιώργος Παπανδρέου Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

ΕΝΤΟΝΕΣ είναι οι συζητήσεις για πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για τη θέση Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ το 2011 όταν λήγει η θητεία του Μπαν Κι Μουν. Τι λένε οι φήμες;

ΠΡΙΝ από μερικές ημέρες, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέπληξε – σύμφωνα με όσα μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ – τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές στην ομιλία του στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με την οποία χάραξε τις βασικές γραμμές για «το μέλλον και οι προοπτικές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας». Στάθηκαν όμως ιδιαίτερα στο σημείο εκείνο της ομιλίας του όταν κατήγγειλε τους συντηρητικούς πολιτικούς ότι διακινδυνεύουν να κατακερματίσουν την Ευρώπη, τώρα που χρειάζεται ως ισχυρή άμυνα και ως δημοκρατικός παίχτης στον κόσμο.

ΑΥΤΗ η αναφορά προκάλεσε πηγαδάκια με την συμμετοχή μάλιστα του πρωθυπουργού. Και οι περισσότεροι τον κάλεσαν να «αφήσει» την Ελλάδα για κάπου πιο ψηλά, επαναφέροντας τις «φήμες» για την θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ που σήμερα κατέχει ο Κορεάτης Μπαν Κι Μουν, η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη του 2011, δηλαδή στο τέλος του επόμενου έτους οπότε και θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα της επιχειρούμενης «επανίδρυσης του Ελληνικού κράτους».

ΠΙΟ συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ειδικά δε μετά την επίθεσή του προς την Άνγκελα Μέρκελ. Ο ίδιος ωστόσο ο πρωθυπουργός, δείχνει με τα τελευταία του ταξίδια πως ο στόχος του –εκτός από την σωτηρία της Ελλάδας– είναι και το δικό του προφίλ το οποίο κτίζει ιδιαίτερα από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

ΑΛΩΣΤΕ, δεν είναι λίγες οι φορές που στις ομιλίες του έχει μιλήσει για μια δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση, όπως έκανε και στο συνέδριο των Σοσιαλιστών όταν είπε τα εξής: «Τώρα που χρειαζόμαστε δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση, κανόνες δικαίου και προστασία των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων, οι συντηρητικοί πολιτικοί ασκούν πολιτική φόβου, γιατί φοβούνται την αλλαγή. Φοβούνται τους κανονισμούς, γιατί οι ελεύθερες αγορές είναι πιο σημαντικές γι αυτούς από το έντιμο παιγνίδι. Και από τη στιγμή που μπαίνεις στην πολιτική του φόβου και του αποδιοπομπαίου τράγου, υπονομεύεις τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την ουσία της ΕΕ».

ΑΥΤΗ η φράση όπως προαναφέρθηκε «πρωταγωνίστησε» στα πηγαδάκια μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να ήταν ο κατάλληλος υποψήφιος για την θέση του γ.γ. του ΟΗΕ, υπό την προϋπόθεση βεβαίως το 2011 να έχει ξεκινήσει η… οικονομική επανίδρυση του κράτους.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, ο πρωθυπουργός εδώ και αρκετούς μήνες:
1. Δείχνει ότι διαθέτει πολύ μεγάλη πολιτική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο αφού κατάφερε όντας απλός αρχηγός κόμματος αντιπολίτευσης μικρής και αδύναμης χώρας να γίνει πρόεδρος στη Σοσιαλιστική Διεθνή και να προεδρεύει 115 αρχηγών μεγάλων κομμάτων (από 100 χώρες) εκ των οποίων 48 πρωθυπουργών.
2. Η δύναμη του φαίνεται και από τη σύγκριση του με τους προηγούμενους προέδρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς οι οποίοι πριν γίνουν πρόεδροι ήταν τουλάχιστον πρωθυπουργοί, όπως ο Βίλυ Μπραντ της Γερμανίας, ο Πιερ Μορουά της Γαλλίας, ο Αντώνιο Γκουτιέρεζ της Πορτογαλίας.
3. Επισήμαναν ιδιαίτερα πως οι προηγούμενοι Γενικοί Γραμματείς του ΟΗΕ δεν ήταν τα «πρώτα βιολιά» στην πολιτική σκακιέρα και έφεραν τα παραδείγματα του Μπαν Κι Μουν (υπουργός εξωτερικών της Κορέας), Κόφι Αννάν (διπλωμάτης), Μπούτρος Γκάλι (υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου), ο Χαβιέ ντε Κουεγιάρ (διπλωμάτης), Κουρτ Βαλντχάιμ (επίσης διπλωμάτης). Τόνιζαν δε πως όλοι προέρχονταν από μικρές χώρες, δίνοντας πλεονέκτημα στον Γιώργο Παπανδρέου.
4. Θετικό είναι επίσης το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ΓΓ από Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη
5. Θεωρούν τον Γιώργο Παπανδρέου ως τον πρωθυπουργό που σήμερα είναι τόσο κοντά στη Μέση Ανατολή, άλλωστε τα ταξίδια του το τελευταίο χρονικό διάστημα σαφώς και δεν θα μπορούν να χαρακτηριστούν ως τυχαία.
6. Και το τελευταίο που έλεγαν και ίσως το πιο σημαντικό: Ο νέος ΓΓ θα προταθεί από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (όλα θα είναι υπέρ και κυρίως τα 5 μόνιμα) στη Γενική Συνέλευση όπου θα ψηφίσουν 192 χώρες οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα είναι και αυτές υπέρ (ήδη οι 100 είναι μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς).
Μήπως τελικά είναι για διεθνή καριέρα ο πρωθυπουργός μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες