ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

11/12/10

Αξονας Μέρκελ - Σαρκοζί


Αναλυτές επέμεναν πως οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συγκροτήσουν μέτωπο για την απόρριψη των προτάσεων έκδοσης ευρωομολόγου στη Σύνοδο των 27, η οποία έχει κύριο θέμα τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων χρέους στην ΕΕ

Μέρκελ και Σαρκοζί συναντήθηκαν στο Φράιμπουργκ για να χαράξουν κοινή στρατηγική εν όψει της Συνόδου Κορυφής
Ετοιμοι για «μετωπική σύγκρουση» με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους εμφανίστηκαν χθες Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, που συναντήθηκαν στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας με σκοπό να προετοιμάσουν τις θέσεις τους εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι από τις δύο πλευρές του γαλλογερμανικού άξονα προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της συνάντησης, οι αναλυτές επέμεναν πως οι δύο ηγέτες επρόκειτο να εστιάσουν τις συνομιλίες στη στρατηγική που θα χαράξουν για την απόρριψη των προτάσεων έκδοσης ευρωομολόγου οι οποίες αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι στη Σύνοδο των 27, που θα έχει ως κύριο θέμα τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στην ΕΕ. Ωστόσο, ο «εμφύλιος» που έχει ξεσπάσει εντός της ευρωζώνης για την ανάγκη ή όχι έκδοσης ευρωομολόγου έλαβε χθες νέες διαστάσεις, με την ανοιχτή τοποθέτηση θεσμικών επενδυτών υπέρ της έκδοσης κοινού ομολόγου. Οπως υποστήριξαν οικονομολόγοι της Goldman Sachs, της Morgan Stanley και της HSBC στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, «τα ευρωομόλογα θα έδιναν τέλος στην κρίση χρέους της ευρωζώνης».
Αυτή η τοποθέτηση των αναλυτών προβλέπεται να ασκήσει νέες πιέσεις στην ευρωζώνη προς την κατεύθυνση έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ η άκαμπτη στάση της Γερμανίας αναμένεται να προκαλέσει και νέα «ξεσπάσματα» κατά της καγκελαρίου Μέρκελ από κυβερνητικούς και θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ που την κατηγορούν για «αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά».
ΣυμμαχίεςΥπενθυμίζεται πως στο στρατόπεδο της Γαλλίας και της Γερμανίας -οι οποίες έχουν ταχθεί κατά της έκδοσης ευρωομολόγου- έχουν προσχωρήσει η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία, ενώ υπέρ της κοινής έκδοσης ομολόγων τάσσονται η Ιταλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου σε άρθρο του που συνυπέγραψε με τον Ιταλό υπ. Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι στους Financial Times, εξοργίζοντας τη γερμανική κυβέρνηση που έσπευσε να ζητήσει την υποστήριξη του Παρισιού.
Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η γαλλική κυβέρνηση έχει αφήσει στη Μέρκελ την πρωτοβουλία στις συζητήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εμφανίζεται παρασκηνιακά ως παράγοντας που επιχειρεί να «μετριάσει» τη στάση του Βερολίνου.
Βέβαια, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στα ευρωομόλογα, τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι εμφανίζονται αποφασισμένα να το αποτρέψουν. Οπως εξηγούν οι οικονομολόγοι, το ευρωομόλογο θα συνδέει τα κόστη δανεισμού των μεγάλων οικονομιών με εκείνα των κρατών της περιφέρειας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού για τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Επιπλέον, τόσο ο Σαρκοζί όσο και η Μέρκελ θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα τα κράτη με δημοσιονομικά προβλήματα να «παρακμάσουν ηθικά», δηλαδή να «χαλαρώσουν» και να χάσουν το κίνητρο να βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους, αφού θα υπάρχει η εγγύηση της Ενωσης για το χρέος τους.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ  

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες