ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

11/12/10

Ειδικά UAV και οχήματα για τους Βρετανούς, ενώ για τους Έλληνες…

ΣημαίαΤον διπλασιασμό του αριθμού των UAV Reaper και την προμήθεια 100 οχημάτων από μια χώρα με το μέγεθος της Χίου (!), ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Αφγανιστάν. Η απόκτηση των συστημάτων προγραμματίζεται να γίνει μέχρι το 2013 και θα κοστίσει στη χώρα το ποσό των 213 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ένα επιπλέον σύστημα του οποίου η εισαγωγή ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του Ντ. Κάμερον ήταν του τεθωρακισμένου οχήματος παντός εδάφους Warthog που κατασκευάζεται από τη Singapore Technologies Kinetics. Το όχημα έχει δοκιμαστεί ήδη στο Αφγανιστάν από το Βρετανικό Σύνταγμα Τεθωρακισμένων και σύμφωνα με πληροφορίες επιβίωσε τουλάχιστον μία φορά από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού.
Αναμένεται να υπάρξει παραγγελία για 100 οχήματα αξίας 238 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου. Πρόκειται για ένα όχημα αντίστοιχης σχεδιαστικής αντίληψης με το BV-206 της Hagglunds, το οποίο έχουμε στην Ελλάδα ως φορέα του ραντάρ αντιπυροβολικού Archer και ως όχημα της ΕΜΑΚ. Η διαφορά είναι το όχημα της ST Kinetics θα είναι τεθωρακισμένο, καθιστώντας το ιδανικό για αποστολές μάχης.
Φυσικά εντυπωσιάζει το γεγονός ότι μια χώρα με μέγεθος 704 τ. χλμ., δηλαδή μικρότερη από τη Χίο (!), κατάφερε να παράξει τέτοια συστήματα και όχι μόνο. Αν ερευνήσεις κάποιος τα προϊόντα της ST Kinetics θα δει ότι παράγει ακόμα και αξιόλογο ΤΟΜΑ.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκεπτόμενος μάχιμα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, ανακοίνωσε την απόκτηση άκρως επιχειρησιακών συστημάτων. Αντιθέτως οι υπουργοί Άμυνας και ειδικά πρωθυπουργοί της Ελλάδας, όταν τύχει και επισκεφθούν μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοινώνουν ευχές, αόριστες υποσχέσεις, άδειες στους οπλίτες για να γίνουν αρεστοί, τσουγκρίζουν αυγά, δίνουν τηλεοράσεις και DVD για στήριξη των μονάδων εκστρατείας και των φυλακίων τους και επιστρέφουν στα σπίτια τους. Για μπαταρίες, συντήρηση ραντάρ, για νυχτερινές διόπτρες, για αλεξίσφαιρα γιλέκα ή ακόμα και… καύσιμα, έχουν κατάμαυρα μεσάνυχτα. Και αυτοί και οι σύμβουλοί που επέλεξαν. Από επιχειρησιακή αντίληψη είναι απλώς για κλάματα.
Για αρχή και μιας και έρχονται γιορτές και θα υπάρξουν φωτογραφίσεις υπουργών και υφυπουργών σε ακριτικά και χιονισμένα φυλάκια, ας μη δούμε τους σκοπούς πύλης να δέχονται δώρα φορώντας μάλλινη χλαίνη για να αντιμετωπίσουν το ψύχος. Προτείνουμε λοιπόν στην πολιτική ηγεσία να αγοράσει από τώρα ζεστά και αδιάβροχα τζάκετ κι ζευγάρια αδιάβροχων αρβυλών. Είναι το καλύτερο δώρο σ’ αυτές τις περιπτώσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες