ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

11/12/10

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν


Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με την Κομισιόν στο θέμα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, διευκρίνιζαν χθες στις Βρυξέλλες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οπως έγινε γνωστό, στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν μπει τα δύο νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο κατά πόσο οι βασικές τους διατάξεις είναι σύμφωνες με το μνημόνιο.

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τα σημεία αιχμής που θα πρέπει να διευκρινιστούν από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, πριν επέλθει τελική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, είναι οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και οι βασικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Εξετάζονται, επίσης, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία μεταξύ κοινωνικών εταίρων και δεν θα είναι δυνατή η υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης. Δηλαδή, κατά πόσο είναι συμβατή με το μνημόνιο η πρόθεση για επέκταση των κλαδικών συμβάσεων.

Ελέγχουν τις διατάξειςΟι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζουν ακόμη λεπτομερώς τις διατάξεις που προβλέπονται για την ευελιξία στη αγορά εργασίας και την απλούστευση στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, καθώς επίσης τον επανακαθορισμό του τρόπου υπολογισμού των αμοιβών για όσους εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Οι ίδιες πηγές απέφυγαν να τοποθετηθούν επί του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 16-17 Δεκεμβρίου.
Βασικό μέλημα της Επιτροπής είναι να υπάρξει «μετριοπάθεια και συγκράτηση» στη μισθολογική εξέλιξη στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μείζον θέμα της απώλειας ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες