ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

11/12/10

Ο φάκελος της CIA για τον Ανδρέα


Στο «φως» απόρρητα έγγραφα-ντοκουμέντα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που στοχοποιούσαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου φέρνει στο φως το βιβλίο «CIA - Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα» των Μιχ.Ιγνατίου και Μάρ.Ευρυβιάδη από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Ο φάκελος της CIA για τον Ανδρέα
«Το πόσο μεγάλος ηγέτης ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αποδεικνύεται περίτρανα από τα έγγραφα-ντοκουμέντα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τα οποία δεν είχαν ούτε μία καλή κουβέντα για εκείνον». Αυτό είπε στο κλείσιμο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου «CIA - Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα» των εκδόσεων Α. Α. Λιβάνη ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, που μαζί με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Μάριο Ευρυβιάδη συνέγραψαν το σημαντικό αυτό βιβλίο.

Μπροστά σε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων υπουργοί, πρώην υπουργοί, βουλευτές και διπλωμάτες, στο αμφιθέατρο του δισκοπωλείου Metropolis στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο αποτελεί μια ενδελεχή ιστορική έρευνα της περιόδου 1965-1995, εστιασμένη στο πώς έβλεπαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου οι ηγεσίες και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Ανάμεσα σε πλήθος ιστορικών ντοκουμέντων περιλαμβάνονται ενημερωτικά τηλεγραφήματα Αμερικανών αξιωματούχων προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απόρρητες εκθέσεις της CIA, όπως επίσης και παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά τα γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου. Ο Μάριος Ευρυβιάδης μίλησε για το διάστημα συγγραφής του βιβλίου, λέγοντας ότι τόσο εκείνος όσο και ο Μιχ. Ιγνατίου με τις δεκαετίες της εμπειρίας τους και το πλούσιο προσωπικό τους αρχείο βοηθήθηκαν σημαντικά ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η σημαντική δουλειά, η οποία αποτελεί μια πολιτική παρακαταθήκη γεγονότων από τα ενδότερα της υπερδύναμης που αφορούν στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο πρώην υπουργός Αν. Πεπονής, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Καψής και Σταύρος Λυγερός, καθώς και ο αδελφός του πρωθυπουργού και συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου. «Το ΠΑΣΟΚ θεωρείτο από τους Αμερικάνους ένα κόμμα το οποίο θα περιορίσει τις ελευθερίες των πολιτών» τόνισε ο Αν. Πεπονής, κάνοντας λόγο για «κυριαρχία της προπαγάνδας» και «θρίαμβο που παραλογισμού και της παραπολιτικής».
Το πάνελ στην παρουσίαση του βιβλίου «CIA - Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα». Από αριστερά, οι Ηλ. Λιβάνης, Μιχ. Ιγνατίου, Στ. Λυγερός, Αν. Πεπονής, Γ. Καψής, Μ. Ευρυβιάδης και Νίκος Παπανδρέου
Το πάνελ στην παρουσίαση του βιβλίου «CIA - Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα». Από αριστερά, οι Ηλ. Λιβάνης, Μιχ. Ιγνατίου, Στ. Λυγερός, Αν. Πεπονής, Γ. Καψής, Μ. Ευρυβιάδης και Νίκος Παπανδρέου
Ο Γιάννης Καψής στην ομιλία του υποστήριξε ότι οι δύο συγγραφείς αποκαλύπτουν με το βιβλίο τους μια υπερδύναμη που επιδίδεται επί της ουσίας σε στρατιωτικά πραξικοπήματα και πολιτικές δολοφονίες.
Πρόσθεσε δε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο «πρέπει άμεσα να μεταφραστεί στα Αγγλικά προκειμένου να το διαβάσουν οι Αμερικανοί» και σημείωσε ότι «θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τον αναγνώστη, μόλις το διαβάσει, να κάνει τον κόπο να το ξαναρχίσει από την πρώτη του σελίδα, μελετώντας προσεκτικά τα ιστορικά ντοκουμέντα που παρουσιάζει». Ο Σταύρος Λυγερός τόνισε ότι «ο Ανδρέας Παπανδρέου επιχείρησε να σπάσει τους μηχανισμούς εξάρτησης με τις ΗΠΑ και να οικοδομήσει μια εταιρική σχέση εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου», ενώ ο Νίκος Παπανδρέου είπε ότι ο πατέρας του ήθελε να έχει καθαρές σχέσεις με όλους, εντός και εκτός Ελλάδος. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του Μιχ. Ιγνατίου ότι «παρ' όλα αυτά, η Αμερική είναι η μοναδική χώρα του κόσμου που μας επιτρέπει εν καιρώ να δημοσιοποιούμε απόρρητα έγγραφα».
Την παρουσίαση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Ν. Σηφουνάκης και Αννα Νταλάρα, ο εκδότης του «Εθνους» Γ. Μπόμπολας, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτης, οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί Αντ. Λιβάνης, Μ. Παπαϊωάννου, Κ. Λαλιώτης, Μ. Μπόλαρης και Ακης Τσοχατζόπουλος, βουλευτές, διπλωμάτες, ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας Δ. Μπέης και άλλοι.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες