Του Αποστολου Λακασα
Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των πανεπιστημιακών κτιρίων, επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων καθαριότητας, αξιοποίηση ιδιόκτητων κτιρίων αντί ενοικίασης άλλων, περικοπές σε συνέδρια και αγορά νέου εξοπλισμού, κατάργηση των χριστουγεννιάτικων καρτών, ακόμη και μείωση των αμοιβών των μοντέλων που χρησιμοποιούσαν οι φοιτητές των σχολών καλών τεχνών. Πρόκειται για ορισμένες από τις ενέργειες στις οποίες προχώρησαν ή θα προχωρήσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για να αντιμετωπίσουν την περίοδο λιτότητας που διανύει η χώρα, η οποία έχει σαφές αποτύπωμα και στη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, η χρηματοδότηση των 24 πανεπιστημίων και των 16 ΤΕΙ για το 2011 θα κινηθεί στα επίπεδα του 2010, μετά την κατά 30% μείωση των κονδυλίων που δόθηκαν το 2010 σε σύγκριση με το 2009. Δηλαδή, τα ΑΕΙ θα πάρουν περί τα 247.000.000 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους. Το κονδύλι θεωρείται ανεπαρκές σε σχέση με τις ανάγκες των ιδρυμάτων. Eτσι, οι αρχές των ΑΕΙ έχουν αρχίσει έναν αγώνα δρόμου για την εξοικονόμηση κονδυλίων. «Αυτήν την οικονομία έπρεπε να την κάνουμε πριν από το ξέσπασμα της κρίσης», παραδέχεται στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης. «Αν αγαπάμε το μέρος όπου ζούμε, έχουμε μεγάλα περιθώρια να βρούμε λύσεις», συμπληρώνει στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σίμος Σιμόπουλος.
Ειδικότερα, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι μία από τις βασικές λύσεις που υιοθετούν τα ιδρύματα για την εξοικονόμηση πόρων. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε στην «Κ» ο αρμόδιος αντιπρύτανης κ. Θωμάς Σφηκόπουλος, το Παν. Αθηνών έχει ολοκληρώσει μελέτη για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού εξασφαλισθεί η άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το σχέδιο απαιτεί 15 - 20 εκατ. ευρώ ως αρχική επένδυση και ήδη το ίδρυμα είναι σε συζητήσεις προς αναζήτηση επενδυτών. Στα φωτοβολταϊκά προσβλέπουν το ΑΠΘ και το Παν. Πατρών. Ο σχεδιασμός του ΑΠΘ είναι να τοποθετηθούν σε ταράτσες κτιρίων του ιδρύματος και σε αγροκτήματα που ανήκουν στο ίδρυμα εκτός Θεσσαλονίκης, ενώ το Παν. Πατρών –εκτός από την Πανεπιστημιούπολη του Ρίου– σκοπεύει να αξιοποιήσει έκταση περίπου 2.500 στρεμμάτων στην περιοχή Ριγανόκαμπος. Τα ιδρύματα, επίσης, αρχίζουν να αξιοποιούν τα άδεια κτίριά τους. Το Παν. Αθηνών θα αξιοποιήσει για χώρους διδασκαλίας το Γρυπάρειο Κτίριο, επί της οδού Σοφοκλέους, ξενοικιάζοντας δύο μικρότερα κτίρια. Το κέρδος υπολογίζεται στο ένα εκατ. ευρώ ετησίως.
Η επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων είναι ένας ακόμη τρόπος που υιοθετούν τα ΑΕΙ. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Μυλόπουλος, το ίδρυμα επαναδιαπραγματεύθηκε την εργολαβία της καθαριότητας, αποκομίζοντας κέρδος 2.100.000 ευρώ ετησίως, ενώ προχώρησε και σε αλλαγή των όρων (με χαμηλότερες αμοιβές) για τις μικρότερες συμβάσεις, όπως για τη συντήρηση των κήπων και για τη χρήση μοντέλων στα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών, με τελικό κέρδος 30% σε σχέση με την αρχική σύμβαση. Αντίστοιχα, από τη σύμβαση για τη φροντίδα του πρασίνου το Πανεπιστήμιο Πατρών εξοικονόμησε 20.000 ευρώ. Γενικά, οι συμβάσεις καθαριότητας και ασφάλειας των χώρων είναι ένα έξοδο που όλα τα ΑΕΙ περιορίζουν. Ταυτόχρονα, ορισμένα προχωρούν σε προγράμματα αυτοδιαχείρισης για καλύτερη αξιοποίηση ίδιων εσόδων. Για παράδειγμα, η εταιρεία αξιοποίησης της περιουσίας του ΑΠΘ ανέλαβε τα κυλικεία στο ίδρυμα, τα οποία έως τώρα μισθώνονταν, ενώ η φοιτητική λέσχη έκανε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών κέτερινγκ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε σχολεία και νοσοκομεία.
Από την άλλη, το ΕΜΠ έχει σταματήσει τα οικοδομικά έργα, ενώ θα θα αξιοποιήσει τα διαθέσιμα του Ειδικού Λογαριασμού Eρευνας.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου