ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

24/1/11

Οργή στην Τουρκία



Την οξύτατη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε το απαλλακτικό της ισραηλινής επιτροπής σχετικά με την επίθεση στον στολίσκο ελευθερίας τον περασμένο Μάιο. Εννέα Τούρκοι είχαν πέσει νεκροί από πυρά Ισραηλινών
Η Τουρκία εξέφρασε σήμερα "φρίκη και απογοήτευση" για το πόρισμα ισραηλινής ερευνητικής επιτροπής το οποίο απαλλάσσει από τις ευθύνες την ισραηλινή κυβέρνηση και τον ισραηλινό στρατό για την επίθεση κατά του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα.

Παράλληλα υπενθύμισε τη δική της έκθεση για το περιστατικό της 31ης Μαϊου, την οποία κατέθεσε το Σεπτέμβριο στα Ηνωμένα Εθνη, όπου και διαπίστωσε ότι η ισραηλινή επιχείρηση και η "επίθεση κατά του ανθρωπιστικού στολίσκου" παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Η Τουρκία, η οποία στο παρελθόν υπήρξε σύμμαχος του εβραϊκού κράτους, έχει αξιώσει δημόσια συγγνώμη από το Ισραήλ για την επίθεση και αποζημίωση για τα θύματα, αλλά το Ισραήλ αρνείται να το πράξει. Εννέα τούρκοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των ισραηλινών κομάντος.
Η Επιτροπή Τιρκέλ, η έκθεση της οποίας θα κατατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη, αποδέχεται τον ναυτικό αποκλεισμό, αλλά καλεί το Ισραήλ να αναθεωρήσει τους τρόπους επιβολής κυρώσεων στους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα χωρίς να βλάπτονται οι πολίτες.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο αποκλεισμός της Γάζας ήταν αιτιολογημένος δεδομένης της απειλής από τη διακίνηση όπλων της Χαμάς και των προσπαθειών των ισραηλινών να διατηρήσουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον απλό παλαιστινιακό λαό στην περιοχή.
Οι πεζοναύτες οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο πλοίο Mavi Marmara από ελικόπτερα και φουσκωτά σκάφη, χρησιμοποίησαν ορθή τακτική και άνοιξαν πυρ μόνο όταν οι επιβάτες απείλησαν τη ζωή τους, αναφέρει η έκθεση.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες