ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

27/1/11

Ολες οι αλλαγές στα όρια ηλικίας για το Δημόσιο


Οι νέες ρυθμίσεις για τα πλασματικά έτη. Εως και 15 έτη αυξάνονται τα όρια για τη συνταξιοδότηση. των υπαλλήλων. Στο ΙΚΑ όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι







Ολες οι αλλαγές στα όρια ηλικίας για το Δημόσιο
Νέο «τοπίο» διαμορφώνεται στο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος που καθορίζει τα νέα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.


Με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνονται έως και 15 έτη τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ωστόσο παρέχεται σταδιακά η δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι και 12 πλασματικών χρόνων για... ταχύτερη έξοδο (τα πέντε αφορούν πλασματικό χρόνο για τα παιδιά).
Ουσιαστικά οι ασφαλισμένοι που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη θα μπορέσουν να «επισπεύσουν» τη συνταξιοδότησή τους και να ξεπεράσουν τον σκόπελο της αύξησης των ορίων ηλικίας. Εκτιμάται πως χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα επωφεληθούν από αυτές τις ρυθμίσεις για να αποχωρήσουν από την εργασία τους το επόμενο διάστημα.
Οι αλλαγές στο καθεστώς συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζουν κυρίως τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, δηλαδή όσους ξεκίνησαν να εργάζονται από το 1983 έως και το 1992.
Σήμερα στο «Εθνος»
Σήμερα στο «Εθνος»
Ριζικές είναι οι παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας των γυναικών με ανήλικα παιδιά, τα οποία εξισώνονται μέχρι το 2013 με αυτά των ανδρών. Ουσιαστικά μέσα σε τρία μόλις έτη αυξάνεται κατά 15 έτη η ηλικία συνταξιοδότησης των μητέρων και κλείνουν ερμητικά οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος.
Ωστόσο, η εξίσωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης ευνοεί συγκεκριμένες κατηγορίες ανδρών δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι όσοι έχουν ανήλικα παιδιά και θεμελιώσουν φέτος δικαίωμα, όσοι έχουν τρία παιδιά κ.ά. Οι περισσότερες από αυτές τις ρυθμίσεις έχουν μεταβατικό χαρακτήρα και ευνοούν όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα φέτος ή το 2012, καθώς σταματά η εφαρμογή τους το 2013.
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις τα όρια συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα θα πάνε σταδιακά στο 65ο έτος της ηλικίας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Εναλλακτικά θα παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών, εφόσον συμπληρωθούν τα απαιτούμενα 40 έτη ασφάλισης.
Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας δεν επηρεάζονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις
Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που θα «τρέξουν» φέτος για πρώτη φορά (όπως είναι η συνταξιοδότηση ανδρών με ανήλικα παιδιά). Σημειώνεται πως όσοι ασφαλισμένοι επιλέξουν την... πρόωρη έξοδο από τον δημόσιο τομέα θα έχουν μεγαλύτερη μείωση στη σύνταξή τους. Το «πέναλτι» για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου ηλικίας πάει από το 4,5% στο 6% για όσους θεμελιώσουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Τέλος, οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν ακόμη και όσους δημοσίους υπαλλήλους προσλαμβάνονται μετά την 1η Ιανουαρίου και οι οποίοι παίρνουν τον δρόμο για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες