ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

27/1/11

Πρώην πράκτορας της CIA διοικεί ιδιωτική κατασκοπευτική υπηρεσία

Του Mark Mazzetti
The New York Times


Παρότι ο Ντουέιν Κλάριτζ εγκατέλειψε τη CIA πριν από είκοσι χρόνια, συνεχίζει να ασκεί το «επάγγελμα» του κατασκόπου από το σπίτι του, σε προάστιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Κλάριτζ έστειλε έτσι πράκτορές του στα όρη του Πακιστάν και στις ερήμους του Αφγανιστάν. Μετά τη διακοπή της χρηματοδότησής του από το Πεντάγωνο τον Μάιο, ο Κλάριτζ βασίζεται σε ιδιώτες χορηγούς, που χρηματοδοτούν τις κατασκοπευτικές του προσπάθειες.

Ο 78χρονος Κλάριτζ, ο οποίος κατηγορήθηκε τη δεκαετία του 1990 για ψευδορκία ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, για την υπόθεση Ιράν - Κόντρα, για να εξασφαλίσει χάρη από τον πρόεδρο Μπους τον πρεσβύτερο, διακατέχεται από τη βαθιά πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον πλήττεται από τη δράση αργόσχολων γραφειοκρατών και δικηγόρων, που παρεμποδίζουν τις στρατηγικές ικανότητες του αμερικανικού στρατού στα πεδία μαχών. Οι εκθέσεις του Κλάριτζ, αμάλγαμα στοιχείων, φημών, ανάλυσης και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, θεωρήθηκαν αξιόπιστες από αξιωματούχους του Πενταγώνου, που τις αξιοποίησαν στον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον στόχων των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Τις εκθέσεις αυτές, χρησιμοποιούν, όμως, και συντηρητικοί σχολιαστές στα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως ο Ολιβερ Νορθ, πρώην πρωταγωνιστής του σκανδάλου Ιράν - Κόντρα και σημερινός αναλυτής του ειδησεογραφικού δικτύου FoxNews.

Η επιμονή του Κλάριτζ δείχνει πώς ιδιώτες μπορούν να εκμεταλλευθούν το χάος μιας εμπόλεμης ζώνης και τις γραφειοκρατικές αντιπαλότητες στο εσωτερικό τη αμερικανικής κυβέρνησης, για να επιτύχουν δικούς τους στόχους.

Η αποτελεσματική τακτική του Κλάριτζ αποκαλύπτει επίσης τις δεινές επιπτώσεις που είχε για την αμερικανική εξωτερική πολιτική η ιδιωτικοποίηση του έργου των μυστικών υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τζορτζ Μπους. Παρά την εμμονή του Κλάριτζ κατά της οικογένειας Καρζάι, αλλά και τα αξιόπιστα στοιχεία που προσέφερε και αποδεικνύουν ότι η οικογένεια του Αφγανού προέδρου εμπλέκεται άμεσα στη διακίνηση οπίου, η κυβέρνηση Ομπάμα εξέφρασε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τον Αφγανό πρόεδρο.

Ο Τσαρλς Αλεν, πρώην αξιωματούχος της CIA και συνάδελφος του Κλάριτζ, χαρακτήρισε τον 78χρονο πρώην πράκτορα «εκπληκτικό», που συνήθιζε να δραστηριοποιείται κάτω από συνθήκες μεγάλου κινδύνου. Ο κ. Αλεν προειδοποίησε, όμως, ότι οι πρόσφατες δραστηριότητες του Κλάριτζ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιώτες-πράκτορες που κινούνται σε εμπόλεμες ζώνες μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη χώρα τους και να διακινδυνεύσουν την ίδια τη ζωή τους. «Δεν χρειαζόμαστε ιδιώτες-κουρσάρους στη δουλειά αυτή», λέει ο κ. Αλεν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες