ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

3/1/11

Φωτιά στην τσέπη μας



Έξαρση της ακρίβειας αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, λόγω της μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Ακριβαίνουν βασικά είδη κατανάλωσης. Τι αλλάζει στα εισιτήρια των ΜΜΜ και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το νέο φορολογικό σύστημα, οι ποινές και η φοροκάρτα

Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία, αλλά και στις ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν φέρνει το 2011. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα καταθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ακόμα και φυλάκιση για τους παραβάτες.

Ο συντελεστής του ΦΠΑ 11%  γίνεται 13% για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά. Μεταξύ αυτών είναι τα τρόφιμα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, σε αρτοποιία, οπωροπωλεία και κρεοπωλεία καθώς και στις επιχειρήσεις εστίασης, καφετέριες και ζαχαροπλαστεία ενώ το ίδιο ισχύει και για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, των συναυλιών και άλλων εκθέσεων.
Στο 13% μετατάσσονται ακόμα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ όπως της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΠΑ, ενώ στον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ ανεβαίνουν και τα εισιτήρια των λεωφορείων, του Μετρό, των τρένων αλλά και τα κόμιστρα των ταξί.
Από την ίδια ημερομηνία μειώνεται ο συντελεστής του ΦΠΑ 11% σε 6,5% για τα φάρμακα αλλά και για τις τουριστικές υπηρεσίες.
Τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Αυξήσεις στα κόμιστρα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς φέρνει ο καινούργιος χρόνος, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων των αντίστοιχων Οργανισμών.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί ακριβώς οι αυξήσεις των εισιτηρίων, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε ότι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής το απλό εισιτήριο αναμένεται να φτάσει στο 1,30 ευρώ, ενώ αυξήσεις θα γίνουν και στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.
Η ηγεσία του υπουργείου έχει προαναγγείλει ότι θα μειωθεί από το 70% στο 50% η κρατική επιχορήγηση του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών. Θεωρείται βέβαιο, ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο μήνα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.
Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ και ανατιμήσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου (για τους καταναλωτές της Αττικής) φέρνει το νέο έτος.
Συγκεκριμένα, στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ οι ανατιμήσεις από 1ης Ιανουαρίου ανάλογα με το κλιμάκιο της κατανάλωσης κυμαίνονται από 1,4 έως 11,1 % (μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις στις χαμηλές καταναλώσεις) ενώ στις καταναλώσεις από 3000 κιλοβατώρες και πάνω, γίνεται μείωση 8,5 % (αντί για μείωση 13,8 %). Μειώσεις που κλιμακώνονται μέχρι 17 % επέρχονται και στα τιμολόγια για τις επιχειρήσεις.
Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου η αύξηση στα πάγια, επίσης από 1ης Ιανουαρίου, είναι 1,2 % ενώ ο λογαριασμός επιβαρύνεται και από την αύξηση του ΦΠΑ.
Έρχεται η φοροκάρτα
Πλέον οι συναλλαγές επιχειρήσεων και επαγγελματιών με ιδιώτες οι οποίες υπερβαίνουν τα 1500 ευρώ θα γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή τραπεζική επιταγή.
Επίσης από 1/1/2011 οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων ή επαγγελματιών που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ θα διεξάγονται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει σε συνεργασία με τις τράπεζες κάρτα την οποία οι φορολογούμενοι θα χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους προκειμένου σε αυτήν να καταγράφονται όλες οι αποδείξεις των δαπανών τους και έτσι θα αποφύγουν το χαρτοβασίλειο από τη συγκέντρωση των αποδείξεων για το "χτίσιμο" του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος.
Πρόκειται για τη λεγόμενη φοροκάρτα για την οποία ήδη το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του νέου έτους.
Το 2011 οι φορολογούμενοι θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2010 με κλίμακα φορολογίας εισοδήματος η οποία έχει αφορολόγητο 12.000 ευρώ και συντελεστές που κυμαίνονται από 18 έως 45%.
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν όλο το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος των 12.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν ήδη συγκεντρώσει το ποσό αποδείξεων που απαιτείται ανάλογα με το εισόδημά τους και το οποίο φθάνει συνολικά έως τα 12.000 ευρώ.
Τέλος, από 1/1/2010 εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων 4.500 περιοχές της χώρας που έως σήμερα η φορολογητέα αξία των ακινήτων τους υπολογίζονταν με βάση συγκριτικά στοιχεία των κατά τόπους Εφοριών. Οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων για τις περιοχές αυτές έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες