ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

3/1/11

Ένταση στην Αίγυπτο



Χιλιάδες χριστιανοί βγήκαν στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, διαμαρτυρόμενοι για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στις εκκλησίες. Πέτρες εναντίον υπουργού και συγκρούσεις με την αστυνομία (Vids)
Επεισόδια ξέσπασαν χθες στο Κάιρο μετά την επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 21 ανθρώπων μπροστά από μια εκκλησία στην Αλεξάνδρεια, με έναν υπουργό να δέχεται επίθεση με πέτρες και τον ιμάμη του Αλ Άζχαρ να περικυκλώνεται στο αυτοκίνητό του, καθώς η χώρα φοβάται μια επιδείνωση των εντάσεων.

Το βράδυ, επεισόδια ξέσπασαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, όπου πολλές εκατοντάδες κόπτες χριστιανοί διαδήλωσαν μπροστά από την εκκλησία που χτυπήθηκε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, προτού βάλουν φωτιά σε σκουπιδοτενεκέδες, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Το Σάββατο είχαν σημειωθεί συμπλοκές μεταξύ νεαρών χριστιανών και αστυνομικών.
Στο Κάιρο, εκατοντάδες κόπτες συγκεντρώθηκαν στον περίβολο του καθεδρικού ναού του Αγίου Μάρκου, έδρα του κοπτικού ορθόδοξου πατριαρχείου, παρενοχλώντας τους υπευθύνους που ήρθαν να υποβάλουν τα συλλυπητήριά τους.
Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον του Οσμάνε Μοχάμεντ Οσμάνε, υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, μετά τη συνάντησή του με τον πατριάρχη Σενούντα Γ΄, ενώ σημειώνονταν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε άλλους διαδηλωτές με αστυνομικούς που βρίσκονταν απ΄έξω.
Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές βγήκαν στη συνέχεια από τον περίβολο και διασκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους, διαταράσσοντας την κυκλοφορία, χτυπώντας τα καπό των αυτοκινήτων και πετώντας πέτρες στα τροχοφόρα.
Προηγουμένως, πολλές δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να περικυκλώσουν τον μεγάλο ιμάμη του Αλ Άζχαρ, έναν από τους κυριότερους αξιωματούχους της μουσουλμανικής θρησκείας στη χώρα, χτυπώντας στο αυτοκίνητό του ενώ έβγαινε από μία συνάντηση στο πατριαρχείο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου χίλιοι κόπτες διαδήλωσαν επίσης μπροστά στο υπουργείο Εξωτερικών και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.
Στο νότο της χώρας, κόπτες επιτέθηκαν σε έναν μουσουλμάνο και κατέστρεψαν τρία αυτοκίνητα στο χωριό Αλ Ιζίγια στην επαρχία Ασιούτ, σύμφωνα με έναν μάρτυρα.
Το πρωί της Κυριακής, ο τύπος προέτρεψε χριστιανούς και μουσουλμάνους να κάνουν μέτωπο, φοβούμενος πως η σφαγή της Αλεξάνδρειας θα προκαλέσει μία κλιμάκωση των θρησκευτικών εντάσεων.
"Κάποιος θέλει να κάνει τη χώρα να εκραγεί" και να προκαλέσει "θρησκευτικό εμφύλιο πόλεμο" στην Αίγυπτο, έγραφε η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Rose el-Youssef.
Η ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Chourouq ανέφερε το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου: "Αν το σχέδιο  προχωρήσει όπως έχει προβλεφθεί", η Αίγυπτος μπορεί να βρεθεί σε "ένα βάλτο παρόμοιο με εκείνο που συνέβη στο Λίβανο τον Απρίλιο του 1975".
Σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, 20 άνθρωποι προσήχθησαν στην αστυνομία χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για άμεση διασύνδεσή τους με την επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες