ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

8/2/11

Με 7 μέτρα μειώνονται οι μισθοί και αυξάνεται η εργασία

Του Γιώργου Γάτου

Με 7 μέτρα μειώνονται οι μισθοί και αυξάνεται η εργασία Τρίμηνη πίστωση χρόνου δίνει η τρόικα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να επιτύχει μειώσεις μισθών, ανά επιχείρηση, να επεκτείνει, αλλάζοντας τη νομοθεσία, τα ελαστικά 10ωρα (αντί της πληρωμής υπερωριών) και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (εργασία χωρίς αποζημίωση) και, τέλος, να ελαχιστοποιήσει την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στους μη συνδικαλισμένους. Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Λ. Κατσέλη, του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουτρουμάνη και της γ.γ. Α. Δρέττα με τους επικεφαλής της τρόικας που έδωσαν 7 εντολές για τις αλλαγές στα εργασιακά, στις συντάξεις και τα εφάπαξ.
1. Η εφαρμογή των μέτρων «παρακολουθείται και αξιολογείται» και θα υπάρξουν «βελτιωτικές ρυθμίσεις, εάν και όποτε αυτές χρειασθούν». Μολονότι δηλαδή αναγνωρίστηκε ότι τα μέτρα για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού διασφαλίζουν, όπως έδειξαν οι αναλογιστικές μελέτες, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος, το ενδεχόμενο νέων ανατροπών (μειώσεις συντάξεων, αύξηση του γενικού ορίου πάνω από τα 65 σε συνάρτηση με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής νωρίτερα από το 2021 που προβλέπει ο νόμος) παραμένει «ανοικτό» σε περίπτωση κατά την οποία «ξεφύγουν» οι δαπάνες για πληρωμές συντάξεων ή μειωθούν και άλλο τα έσοδα από τις εισφορές λόγω της ύφεσης και της ανεργίας. Στην ίδια βάση, θα γίνουν αλλαγές και στους νόμους για τις μειώσεις μισθών (επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας), στα ελαστικά ωράρια, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (χωρίς δηλαδή αποζημίωση).
2. Από την 1/1/2012 θα γίνουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αλλά και ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων. Οι αλλαγές θα γίνουν σε όποιο ταμείο υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας για την καταβολή επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που θα κατατεθούν μέσα στους επόμενους 3 μήνες, για τα μεγαλύτερα ταμεία. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών θα δρομολογηθούν οι μειώσεις και θα δρομολογηθούν οι ενοποιήσεις.
3. Το υπουργείο, στηρίζοντας τις μειώσεις μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων, θα οργανώσει εκστρατεία ενημέρωσης εργοδοτών και εργαζομένων («σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους») για το περιεχόμενο και τον τρόπο εφαρμογής των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.
4. Η υπουργός Λ. Κατσέλη θα ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιταχυνθούν οι δικονομικές διαδικασίες για τη σύσταση επιχειρησιακών σωματείων μέσα σε 1 μήνα, αντί των περίπου 8 μηνών που απαιτούνται σήμερα.
5. Θα «ενισχυθούν» οι ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ελαστικό 10ωρο, αντί υπερωριών) καθώς θεωρείται περιοριστική η αυξομείωση των ωραρίων εργασίας μέσα σε ένα 4μηνο (συζητείται η επέκταση σε 1 χρόνο).
6. Θα αναθεωρηθεί το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (εργασία χωρίς αποζημίωση στη λήξη) ώστε να επιτρέπονται αν όχι απεριόριστα, πάντως, σε μεγαλύτερη διάρκεια (σήμερα ισχύει το 18μηνο με περιορισμούς για τις ανανεώσεις).
7. Θα θεσπιστούν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αντικειμενικά κριτήρια για την εφαρμογή της επέκτασης των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων στους μη συνδικαλισμένους εργοδότες και εργαζόμενους (ήδη η Λ. Κατσέλη έχει «παγώσει» την «αυτόματη» επέκταση συμβάσεων που προβλέπουν μισθολογικές αυξήσεις πάνω από τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης).
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες