ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

13/2/11

Στον δρόμο της αναγνώρισης

Τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων 200 πτυχιούχων κολεγίων στην Ελλάδα, ενέκρινε το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων. Ακολουθούν χιλιάδες Έλληνες απόφοιτοι. "Αυτό δεν οδηγεί και σε ακαδημαϊκή αναγνώριση" διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας

Οι πρώτες αναγνωρίσεις επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων στη χώρα μας είναι γεγονός. Πέρα από το ότι πλέον κλείνει ένα θέμα που είχε προκαλέσει τριβές μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγει πλέον ο δρόμος για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και άλλοι απόφοιτοι.

Υπολογίζεται ότι, μέσα στην τελευταία 20ετία, περίπου 25.000 Έλληνες έχουν πάρει πτυχίο από κολέγιο που συνεργάζεται, ως παράρτημά του στη χώρα μας, με ευρωπαϊκό ΑΕΙ.
Το αρμόδιο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) του υπ. Παιδείας ενέκρινε τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πρώτους περίπου 200 πτυχιούχους ελληνικών κολεγίων – παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ.
Το ΣΑΕΠ βασίστηκε στο προεδρικό διάταγμα 38/2010 με το οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία 36/05.
Ενδεικτικά, μία εκ των αποφάσεων του Συμβουλίου, η οποία είναι και ομόφωνη και χορηγήθηκε σε απόφοιτο του κολεγίου IdEF, αναφέρει τα ακόλουθα: "Αναγνωρίζουμε ότι η κάτωθι, έχοντας αποκτήσει τα επαγγελματικά προσόντα του Οικονομολόγου στη Γαλλία, έχει τη δυνατότητα να ασκήσει στην Ελλάδα το ίδιο επάγγελμα υπό τις αυτές προϋποθέσεις που το ασκούν και οι Ελληνες πολίτες. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιεί τον ακαδημαϊκό τίτλο, που απέκτησε στο κράτος–μέλος προέλευσης".
Στην απόφαση του ΣΑΕΠ περιγράφονται οι σπουδές της πτυχιούχου, η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων, καθώς και τα αποδεικτικά της επαγγελματικής εμπειρίας που διαθέτει η πτυχιούχος του ελληνικού κολεγίου.
Ο πρόεδρος του κολεγίου, μιλώντας στην "Καθημερινή της Κυριακής" δήλωσε ότι η απόφαση του ΣΑΕΠ, σημαίνει και χορήγηση ακαδημαϊκής αναγνώρισης στον πτυχιούχο.
Πηγές του υπουργείου Παιδείας όμως ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση του ΣΑΕΠ χορηγεί επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους των κολεγίων, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή Οδηγία αλλά δεν οδηγεί και σε ακαδημαϊκή αναγνώριση του πτυχίου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες