ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

22/2/11

υπουργείο εξω(φρε)νικών

— Αποφάσισε τελικά ο κύριος Γενικός να πάει στο Κάιρο για επιτόπια διαπίστωση του τι συμβαίνει στην Αίγυπτο. Το ερώτημα είναι όχι το ποιους είδε, αλλά γιατί τους είδε. Αν πήγε για να συναντήσει κάποιους από την απερχόμενη γραφειοκρατία του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, τότε χαμένα πήγαν τα εισιτήρια και τα εκτός έδρας.
— Τουλάχιστον στη Σερβία και στην προσπάθεια ανατροπής του Μιλόσεβιτς, ο κ. Παπανδρέου είχε τις υπηρεσίες του Άλεξ Ρόντου, που φυσικά δεν μίλαγε με παρακατιανούς, αλλά με τους ίδιους τους ηγέτες της σερβικής τότε αντιπολίτευσης.

— Αλλά τι να πει κανείς για τους χειρισμούς; Ανακοίνωναν επίσκεψη
Παπανδρέου στην Αίγυπτο για να δει τον Μουμπάρακ τη στιγμή που σε όλους ήταν σαφές ότι ο Μουμπάρακ τελείωνε. Πάλι καλά που τους πρόλαβαν οι εξελίξεις και γλιτώσαμε από μια κίνηση που θα εξέθετε με πρωτοφανή τρόπο την Ελλάδα.

— Έτσι, το έργο ο «Γιώργος ο Ειρηνευτής» δεν ανέβηκε τελικά στη σκηνή της Αιγύπτου…

— Σε νέο αλβανικό έπος τείνει να μετατραπεί η αντιπαράθεση των αλβανών εθνικιστών και του έλληνα γενικού προξένου στην Κορυτσά κ. Θ. Καμαρινού - Οικονόμου.


– Πραγματικά δεν είναι κατανοητό γιατί δεν καλύπτει η Αθήνα τον έλληνα διπλωμάτη. Τι ακριβώς δηλαδή είπε ο έλληνας διπλωμάτης που δεν θα προσυπέγραφε κάθε Έλληνας; Μήπως διαφωνεί το ΥΠΕΞ και ο κ. Δρούτσας ότι κάθε Βλάχος ή ορθόδοξος, πριν δηλώσει τα στοιχεία του στην απογραφή πληθυσμού, θα πρέπει να κοιτάξει τον τάφο του πατέρα ή του πάππου του για να δει την ελληνική καταγωγή του;

– Η απογραφή στήνεται στην Αλβανία με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπει οριστική ταφόπλακα στον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Η Αθήνα γυρίζει απλώς το βλέμμα προς την άλλη πλευρά, παρά τις προσπάθειες του πρέσβη στα Τίρανα Ν. Πάζιου να σώσει ό,τι σώζεται.


— Και τελικά ύστερα από όλα αυτά, τι μάθαμε; Ότι ο κ. Χ. Δημητρίου της Α3 Διεύθυνσης ανακάλεσε στην Αθήνα και έθεσε στη διάθεση του υπουργού τον έλληνα γενικό πρόξενο Κορυτσάς. Επειδή, όπως ειπώθηκε, «έθεσε σε κίνδυνο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και κινήθηκε εκτός επίσημης γραμμής».

— Μα ποια είναι η επίσημη γραμμή; Μήπως ότι δεν υπάρχει Ελληνισμός στην Κορυτσά; Ή μήπως ότι δεν υπάρχουν Βλάχοι στην Κορυτσά με ελληνική ταυτότητα;

— Τελικώς αποδείχθηκε πιο απλή η απάντηση στα ερωτήματα: Η Αθήνα και το ΥΠΕΞ του κ. Δρούτσα υπέκυψαν στο τελεσίγραφο μιας παραπαίουσας αλβανικής κυβέρνησης…

— Ανακάλυψαν ξαφνικά την Αμερική όλοι και έτσι ήρθε πάλι στο προσκήνιο η ιστορία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Και ο Εισαγγελέας, λέει, διέταξε έρευνα από το 1997.

— Άλλη μια μεγάλη κοροϊδία. Για τις παλιές υποθέσεις της περιόδου διακυβέρνησης του υπουργείου από τον Γ. Παπανδρέου, με υπεύθυνο για τη διαχείριση των κονδυλίων τον Άλεξ Ρόντο, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανύπαρκτο, επιτρέποντας έτσι στον κάθε φίλο και κολλητό να συστήνει μια ΜΚΟ, να παίρνει ζεστό χρήμα χωρίς παραστατικά και κυρίως χωρίς έλεγχο για το εάν το συγκεκριμένο έργο είχε υλοποιηθεί. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, μάλλον δύσκολο να βρεθεί άκρη…

— Για παράδειγμα, η Win Peace, η οργάνωση της μητρός Παπανδρέου, Μάργκαρετ, είχε οργανώσει ελληνοτουρκικές συναντήσεις γυναικών για την προώθηση, λέει, της φιλίας και της κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών. Και πλήρωνε το ΥΠΕΞ τα ξενοδοχεία, τα τραπεζώματα, τα εισιτήρια, την υποδομή για να βρεθούν μερικές φίλες και να πιουν το επιδοτούμενο τσάι τους σε κάποιο ωραίο ελληνικό νησί. Κι ο Αντρίκος, ο αδελφός, είχε ασχοληθεί με το σπορ των ΜΚΟ (λέγε με «Πάτμος»).

— Ήταν και άλλοι πολλοί φίλοι, προσωπικοί ή πολιτικοί.

— Μην πούμε για δημοσιογράφους που σήμερα μάχονται τη διαφθορά και για σειρά ετών φιγουράριζαν σε ΜΚΟ που έπαιρναν δεκάδες χιλιάδες ευρώ είτε για το Κόσοβο είτε για τον… Λίβανο.

— Αν θέλουν πάντως έτσι, για διασκέδαση, ας ξεκινήσουν με τη φάμπρικα ΜΚΟ που είχε στηθεί στη Λάρισα. Τα προγράμματα ανάπτυξης «τουριστικής συνείδησης σε μια φυλή του Αμαζονίου», που στοίχισαν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά ταμεία καμιά τριακοσαριά χιλιάδες ευρώ, είναι από τα πιο σπουδαία έργα που προσέφερε ο έξυπνος Λαρισαίος.

— Ή εκείνοι που εισέπραξαν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να εγκαταστήσουν, λέει, πλυντήρια και να πλένουν τα ρούχα τους άστεγοι από τον σεισμό στην Τουρκία του 1999.

— Άντε τώρα να πάει ο Εισαγγελέας στον Αμαζόνιο, να βρει τη φυλή και να ρωτήσει τι έμαθαν από τον έξυπνο Λαρισαίο…

— Όχι ότι και τώρα δεν υπάρχουν λαμογιές. Αλλά έχει μπει μια τάξη και ένα θεσμικό πλαίσιο. Κυρίως όμως υπάρχει έλεγχος για το εάν και πώς εκτελέσθηκε το συγκεκριμένο έργο.

— Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος και με ποια διαδικασία παίρνει το έργο… Εξάλλου η αδελφή της κ. Μπακογιάννη, που υπέβαλε μάλιστα και ερώτηση στη Βουλή, έχει εμπειρία, καθώς ηγείται μιας από τις πιο καλοπληρωμένες ΜΚΟ, που βεβαίως προσφέρουν έργο. Απλώς το ερώτημα είναι τι χρηματοδοτήσεις θα έπαιρνε εάν λεγόταν «Παπαδοπούλου» και όχι «Μητσοτάκη».

• Πότε είδε τελευταία φορά ο κ. Δρούτσας τον ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα; Όχι ότι αυτό είναι το αποφασιστικό κριτήριο, αλλά πάντως είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ιδιαίτερα άσχημου κλίματος στις ελληνορωσικές σχέσεις. Το κλίμα δεν άλλαξε σε μια μέρα. Οι Ρώσοι είδαν κι έπαθαν να απαλλαγούν από την κ. Μπακογιάννη, η οποία στις πρώτες κινήσεις της είχε σπεύσει να συνηγορήσει για την αμερικανική αντιπυραυλική ομπρέλα.
toparon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες