ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

18/2/11

Έκκρυθμη η κατάσταση στο αραβικό τόξο



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από το «ντόμινο» λαϊκών εξεγέρσεων στις χώρες του αραβικού κόσμου. Μπαχρέιν και Λιβύη βρίσκονται "πήραν τη σκυτάλη" από Τυνησία και Αίγυπτο, ενώ "στο κόκκινο" βρίσκονται οι Υεμένη, Ιράν, Ιράκ, Μαρόκο, Αλγερία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Συρία.
Έκκρυθμη η κατάσταση στο αραβικό τόξο
Μπαχρέιν: Συνιστάται ψυχραιμία
Η Ουάσινγκτον προέτρεψε τις Αρχές του Μπαχρέιν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους εξεγερμένους διαδηλωτές και τις κάλεσαν να βοηθήσουν προς την «εποικοδομητική αναδόμηση» της χώρας. Ο δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν διέλυσαν χθες τα ξημερώματα τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Μαργαριταριού στην πρωτεύουσα της χώρας, Μανάμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι.

Σήμερα είναι ημέρα προσευχής στο Μπαχρέιν, αλλά η ατμόσφαιρα στην Μανάμα θα είναι βαριά από τις κηδείες των θυμάτων από τις ταραχώδης διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, παρά το γεγονός ότι οι Αρχές απαγόρευσαν χθες κάθε είδους δημόσια συγκέντρωση. Όλα αυτά προκαλούν έντονη ανησυχία για νέα ενδεχόμενα επεισόδια σήμερα.
Τόσο στην πλατεία Μαργαριταριού, όσο και σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, ο στρατός έχει αναπτύξει τανκς και σημαντικές δυνάμεις, για να προλάβουν νέα αιματηρά επεισόδια.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, τηλεφώνησε στον ομόλογό της του Μπαχρέιν, για να του εκφράσει τη βαθειά της ανησυχία μετά την επιδρομή της αστυνομίας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μανάμα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 4 άνθρωποι, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε όλες τις πλευρές στο Μπαχρέιν να απέχουν από τη βία και να δείξουν αυτοσυγκράτηση, σημειώνοντας ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα που είναι «μακροχρόνια σύμμαχος» των ΗΠΑ.
Χθες, ο υπουργός Υγείας του Μπαχρέιν δήλωσε ότι 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 231 τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα, ενώ οι Αρχές εκτιμούν ότι αγνοούνται περίπου 60 άνθρωποι.
Την ίδια στιγμή το Παρίσι εξέφρασε τη λύπη του για "την υπερβολική χρήση βίας" και μεγάλη ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις κυρίως στο Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Υεμένη.
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Αλιό Μαρί, "ανησυχεί ιδιαιτέρως από τις εξελίξεις σε πολλές χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κυρίως το Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Υεμένη", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κριστίν Φαζ.
Αξιωματούχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Wefaq, το οποίο έχει 18 έδρες στις 40 του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, δήλωσε ότι το κόμμα προτίθεται να αποσυρθεί από την Εθνοσυνέλευση.
Το Newsday.gr επικοινώνησε με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τους Έλληνες που ζουν στη χώρα και μας ενημέρωσαν ότι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και πως προς το παρόν δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Οι μοναρχίες του Κόλπου συμπαρίστανται στο Μπαχρέιν
Οι χώρες σύμμαχοι του Μπαχρέιν εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους προς το μικρό βασίλειο του Περσικού Κόλπου που συγκλονίζεται από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν απόψε στη Μάναμα σε ένδειξη υποστήριξης προς το Μπαχρέιν.
«Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στο Μπαχρέιν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους η υπουργοί του CCG το οποίο περιλαμβάνει το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Ομάν, το Κατάρ και το Κουβέιτ.
«Η ασφάλειά μας είναι μια συλλογική ευθύνη και δεν πρόκειται να δεχθούμε ξένες παρεμβάσεις", πρόσθεσαν.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν σεΐχης Χαλέντ μπεν Αχμεντ αλ Θάνι, δικαιολόγησε ενώπιον των δημοσιογράφων την επέμβαση της αστυνομίας από την ανάγκη να αποφευχθεί μια "θρησκευτική σύγκρουση και μια οικονομική κρίση".
Τουλάχιστον δέκα νεκροί διαδηλωτές στη Λιβύη
Τουλάχιστον 6 νεκροί και 35 τραυματίες στη Βεγγάζη της Λιβύης και 4 νεκροί στην Αλ Μπάιντα σε επεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις της τάξης και αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.
Σε ιστοσελίδες αναφέρεται πως καιοι δικηγόροι διαδηλώνουν έξω από δικαστήριο της Βεγγάζης ζητώντας να καταρτιστεί Σύνταγμα για τη χώρα.

Υεμένη: Τρεις νεκροί στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία στην πόλη Άντεν της νότιας Υεμένης, ανακοίνωσε νοσοκομειακή πηγή. Προηγούμενος απολογισμός από τα νοσοκομεία της πόλης έκανε λόγο για ένα νεκρό και δέκα τραυματίες το βράδυ της Πέμπτης.
Οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίστηκαν αργά τη νύχτα σε διαφορετικές συνοικίες του Αντεν ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ και σε αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επίθεση σε δημοσιογράφο «on camera»
Παράλληλα ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που κάλυπτε τη διαδήλωση στο Μπαχρέιν για το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ξυλοκοπήθηκε κατά τη βίαιη διάλυση πλήθους διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Πλατεία του Μαργαριταριού, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο.
Ο Μιγκέλ Μάρκες ήταν σε τηλεφωνική σύνδεση με το κανάλι του, όταν άρχισε να φωνάζει: «Όχι! Οχι! Είμαι δημοσιογράφος. Φεύγω. Με χτυπούν».

Μετά διακόπηκε η σύνδεση και αργότερα σε μια νέα σύνδεση ο Μάρκες εξήγησε ότι ξυλοκοπήθηκε από μια «ομάδα ταραξιών» οι οποίοι και τού άρπαξαν την κάμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
«Μόλις ξυλοκοπήθηκα από μια ομάδα ταραξιών. Τώρα είμαι στην αγορά κοντά στο ξενοδοχείο μας, όπου έχει καταφύγει κόσμος», είπε υπογραμμίζοντας ότι δεν τραυματίστηκε σοβαρά.
Χθες η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις "επανειλημμένες βιαιότητες σε βάρος δημοσιογράφων που καλύπτουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή"
«Τις τελευταίες ημέρες δημοσιογράφοι παρεμποδίστηκαν στη δουλειά τους, δέχτηκαν επιθέσεις, συνελήφθησαν στη Λιβύη, το Μπαχρέιν, το Ιράν και την Υεμένη», κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση.
newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες