6/2/11

Κόψτε τη σύνταξη στους υπερηλικούς!..

 του Κώστα Κατικού

Απίστευτη «πατέντα» αναγκάζεται να ακολουθήσει το ΙΚΑ για να βρει αν και πόσοι από τους υπερήλικες συνταξιούχους του εξακολουθούν να παίρνουν σύνταξη ή έχουν φύγει από τη ζωή και την εισπράττουν άλλοι, παρανόμως.
Με χθεσινό έγγραφο που έστειλε σε όλα τα υποκαταστήματά του, λέει στην ουσία «κόψτε τη σύνταξη στους υπερήλικες και όσοι τη ζητήσουν (σ.σ.: άρα θα είναι εν ζωή) ξαναδώστε την»!
Προφανώς μόνο έτσι θα διαπιστώσουν πόσοι άνω των 85 και μέχρι 120 ετών (σ.σ.: ναι, στα μητρώα της ΗΔΙΚΑ υπάρχει συνταξιούχος γεννηθείς το 1890) εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι δικαιούχοι της σύνταξής τους και όχι οι λοιποί συγγενείς που μπορεί και να μην είναι.
Η σύνταξη θα κόβεται αν μετά τη νέα πρόσκληση που θα στείλει το ΙΚΑ (με επιστολή και μετά με θυροκόλληση) δεν υπάρξει ανταπόκριση εντός 15 ημερών.
Η επίμαχη αναφορά έχει ως εξής: «Σε περίπτωση που και πάλι δεν θα υπάρξει ανταπόκριση, θα προβείτε άμεσα σε αναστολή καταβολής της σύνταξης, με τον πρώτο μήνα επεξεργασίας», τονίζεται στο έγγραφο του ΙΚΑ και επισημαίνεται ακολούθως ότι: "Για τις περιπτώσεις που μετά από την αναστολή καταβολής υπάρξει σχετική ανταπόκριση από τους οικείους, εφόσον ο
συνταξιούχος βρίσκεται στη ζωή θα γίνεται επαναχορήγηση της σύνταξης".
Στο έγγραφο που υπογράφεται από τον υποδιοικητή του ΙΚΑ Δ. Πατσούρη αναφέρεται ότι κατόπιν ελέγχων που είχαν ζητηθεί από τον Σεπτέμβριο στις συντάξεις υπερηλίκων, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν στις εξής ενέργειες:
Α) Για συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει και οι συγγενείς δεν είχαν
ενημερώσει το Ίδρυμα, θα πρέπει να ελέγξουν:
* Τον αριθμό των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει.
* Την ημερομηνία του θανάτου.
* Την ημερομηνία διακοπής συνταξιοδότησης.
* Τον αριθμό των ατόμων που επέστρεψαν τις συντάξεις που είχαν πιστωθεί στα
πιστωτικά ιδρύματα μετά την ημερομηνία του θανάτου καθώς και το ποσό που
επεστράφη.
* Το συνολικό ποσό που καταλογίσθηκε σε συνδικαιούχους ή κληρονόμους και
τον αριθμό των καταλογιστικών αποφάσεων.
Β) Για συνταξιούχους που απεβίωσαν και η σύνταξη εξακολούθησε να
καταβάλλεται παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία ενημερώθηκε για τον θάνατο, να ελέγξουν:
* Τον αριθμό των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει.
* Την ημερομηνία του θανάτου.
* Την ημερομηνία διακοπής συνταξιοδότησης.
* Τον αριθμό των ατόμων που επέστρεψαν τις συντάξεις που είχαν πιστωθεί στα
πιστωτικά ιδρύματα μετά την ημερομηνία του θανάτου καθώς και το ποσό που
επεστράφη.
Στις περιπτώσεις που δεν έχουν γίνει οι ανωτέρω διαπιστώσεις, είτε γιατί
επεστράφησαν ανεπίδοτες οι σχετικές προσκλήσεις είτε γιατί δεν ανταποκρίθηκαν οι συγγενείς (κληρονόμοι ή συνδικαιούχοι), οι υπηρεσίες θα στείλουν νέα πρόσκληση, και εάν επιστραφεί θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της θυροκόλλησης.
«Σε περίπτωση που και πάλι δεν θα υπάρξει ανταπόκριση, θα προβείτε άμεσα σε αναστολή καταβολής της σύνταξης, με τον πρώτο μήνα επεξεργασίας», τονίζεται στο έγγραφο του ΙΚΑ και επισημαίνεται ακολούθως ότι: "Για τις περιπτώσεις που μετά από την αναστολή καταβολής υπάρξει σχετική ανταπόκριση από τους οικείους, εφόσον ο συνταξιούχος βρίσκεται στη ζωή θα γίνεται επαναχορήγηση της σύνταξης".
adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες