ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

6/2/11

Κυκλοφορούν ελεύθεροι


Εκατοντάδες κρατούμενοι στην Ελλάδα έχουν πάρει άδεια και δεν έχουν επιστρέψει ποτέ. Ελλιπείς έλεγχοι και ασυνεννοησία έχουν οδηγήσει σε έξαρση του φαινομένου. Η ιστορία του Έλληνα που έφυγε με άδεια και συνελήφθη στη... Γερμανία. Λύση μέσω τεχνολογίας αναζητά η αστυνομία

Κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων σκληροί κακοποιοί, που βαρύνονται ακόμα και με δολοφονίες, εκμεταλλεύτηκαν τις άδειες που πήραν από τη φυλακή για να γίνουν καπνός!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής" σήμερα συνολικά 685 κρατούμενοι δεν επέστρεψαν στη φυλακή μετά από ολιγοήμερες άδειες.

Από αυτούς το 60% είναι Αλβανοί και μετά την άδεια η τύχη τους αγνοείται. Μάλιστα όπως αναφέρει η εφημερίδα, από τα 685 άτομα που έχουν αποδράσει για τα 458 εκκρεμούν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύλληψη Έλληνα στη Γερμανία, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε είχε πλούσια δράση στην Ελλάδα. Μετά από πενθήμερη άδεια, διέφυγε στο εξωτερικό, όπου και συνέχισε το έργο του.
Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιθανό αρκετά εγκλήματα που παραμένουν ανεξιχνίαστα να γίνονται από τρόφιμους φυλακών, κατά τη διάρκεια των αδειών τους ή της παραβίαση των αδειών.
Άδειες χωρίς έλεγχο
Για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου υπάρχουν πολλές αιτίες, με κυριότερη την ελλιπή συνεργασία μεταξύ υπουργείου Δικαιοσύνης και αστυνομίας.
Για παράδειγμα δεν υπάρχει πρόβλεψη για απαγόρευση εξόδου από της χώρας για τον κρατούμενο που έχει πάρει άδεια, ενώ η συνεννόηση μεταξύ σωφρονιστικών ιδρυμάτων και αστυνομικών τμημάτων γίνεται μέσω φαξ και με μεγάλη καθυστέρηση.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της άδειας δεν γίνεται κανένας έλεγχος για το αν πράγματι οι κρατούμενοι μένουν στον τόπο που έχουν δηλώσει ή αν έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Λύση μέσω τεχνολογίας
Με το πρόβλημα να έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες, η αστυνομία θα θέσει σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, με την οποία θα καταγράφει τις άδειες των κρατούμενων.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, θα αποθηκεύονται όλα τα στοιχεία σχετικά με τις άδειες που χορηγούνται σε τροφίμους φυλακών σε ολόκληρη τη χώρα.
Αυτό σημαίνει ότι ο αστυνομικοί θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και όταν βρίσκονται σε περιπολικό, αν κάποιος που ελέγχεται είναι κατάδικος, πότε είχε άδεια και αν βρίσκεται στον τόπο διαμονής που έχει δηλώσει.
Το νέο σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί εντός του Φεβρουαρίου, ενώ υπάρχουν προτάσεις για ακόμα μεγαλύτερη επιτήρηση των κρατούμενων που παίρνουν άδεια, ακόμα και με χρήση ηλεκτρονικών μέσων.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες