ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

4/2/11

Σε κλοιό κακοκαιρίας


Σφοδρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις πλήττουν από χθες τη χώρα. Αρκετά τα προβλήματα με τη Πυροσβεστική να μη σταματά να δέχεται κλήσεις για άντληση υδάτων. Πλημμύρισαν δρόμοι και έκλεισαν σχολεία. Ουρές χιλιομέτρων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενου. Δείτε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Αρκετά προβλήματα έχουν σημειωθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα.  Τουλάχιστον 420 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία για  πλημμύρες και για κοπές δέντρων σε όλο το λεκανοπέδιο. Τριάντα έξι συνεργεία με 80 πυροσβέστες βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο και επεμβαίνουν στα σημεία που δέχονται κλήσεις για προβλήματα.

Συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση 31χρονου κοντά στην περιοχή Λιγονερίου Σπετσών. Η βάρκα του βρέθηκε και όσο περνάει η ώρα οι ελπίδες λιγοστεύουν.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, από χθες παραμένουν κλειστοί, λόγω συγκέντρωσης υδάτων, η λεωφόρος Αρίων στην Αρτέμιδα, από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος, και η οδός Αγίου Χριστοφόρου στον οικισμό Πετμεζά, στα Σπάτα, ενώ επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη διασταύρωση Μαραθώνος και Αγίας Κυριακής στο Πικέρμι, και στην επαρχιακή οδό Μαρκόπουλου-Καλάμου από τη γέφυρα Σώτου.
Ουρά 10 χιλιομέτρων έχουν σχηματίσει τα αυτοκίνητα στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Χαλυβουργικής (στο ρεύμα προς Κόρινθο), καθώς η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο από μία λωρίδα, εξαιτίας της συσσώρευσης υδάτων.
Επίσης, λόγω χιονόπτωσης, είναι κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω, και η παλιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θήβας μόνο για τα βαρέα οχήματα, από το τέταρτο χλμ έως τη Βοιωτία. Τα αυτοκίνητα στο τμήμα αυτό, κινούνται με δυσχέρεια.
Κλειστή για βαριά οχήματα είναι η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θήβας από το 4ο χιλιόμετρο έως τα όρια με τη Βοιωτία.
Λόγω συσσωρευμένων υδάτων έχουν κλείσει, επίσης, οι δρόμοι σε Λούτσα, Σπάτα και Πικέρμι. Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων εντοπίζονται και στο δρόμο που συνδέει το Μαρκόπουλο με τον Κάλαμο στο ύψος του Ωρωπού.
Χιόνια και αλυσίδες
Παράλληλα, μόνο με αλυσίδες πραγματοποιείται η κυκλοφορία από Λαμία προς Δομοκό, Λαμία προς Καρπενήσι και Λαμία προς Άμφισσα, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται με μεγάλη ένταση. Στη δυτική Φθιώτιδα το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 50 εκατοστά ενώ στην περιοχή του Δομοκού τα 30 εκ.
Αναλυτικά μετ’ εμποδίων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορεινούς επαρχιακούς δρόμους της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, λόγω της χιονόπτωσης. Συγκεκριμένα, η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη για οχήματα που κινούνται στο δρόμο Άρνισσας - χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν, Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βίγλας και Βιτσίου) Καστοριάς - Ιωαννίνων (από το 35ο μέχρι το 50ο χιλιόμετρο).
Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται σ΄ ολόκληρο το ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Καστοριάς και Τρικάλων, στις επαρχιακές οδούς Τρικάλων - Ιωαννίνων, Τρικάλων -Άρτας, Πύλης - Μεσοχώρας Τρικάλων. Στο νομό Καρδίτσας στους δρόμους Μουζακίου - Αργιθέας, Καρδίτσας - Ρεντίνας - Καρπενησίου, και στο ορεινό δίκτυο περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα.
Εξάλλου, στο νομό Μαγνησίας στις επαρχιακές οδούς Δράκειας - Χανίων Πηλίου και Βόλου - Ζαγοράς (άνω κλάδος, από το εικοστό (20ο ) μέχρι το τεσσαρακοστό τέταρτο χιλιόμετρο(44ο).
Τα μηχανήματα δίνουν μάχη για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες απομακρύνθηκαν λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ τα φορτηγά που είχαν αποκλείσει αρκετά σημεία του οδικού δικτύου από Λαμία προς Δομοκό, ενώ πλέον η αστυνομία επιτρέπει την διέλευσή μόνο σε όσα αυτοκίνητα έχουν αλυσίδες.
Σε ό, τι αφορά τα σχολεία, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην περιοχή του Δομοκού και στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Φθιώτιδας.
Συγχρόνως θα εκτιμηθεί η κατάσταση νωρίς το πρωί και δεν αποκλείεται να μη λειτουργήσουν και άλλα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Απαγορευτικό απόπλου
Σε ισχύ έχει τεθεί  το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο. Κλειστό παραμένει το πορθμείο Αιδηψός -Αρκίτσα και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.
Από τον Αργοσαρωνικό έως την Αίγινα τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ από τη Σαλαμίνα για Πέραμα δεν πραγματοποιούν δρομολόγια τα μικρά σκάφη.

Αναλυτικά ο καιρός
Στα κεντρικά και νότια βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν. Θυελλώδεις άνεμοι στα ανατολικά πελάγη 8 και τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Αττική: Νεφώσεις με βροχές και πιθανώς πρόσκαιρη καταιγίδα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Αττικής. Τα φαινόμενα το πρωί θα είναι έντονα κυρίως στα βορειοανατολικά του νομού, από το μεσημέρι όμως σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μηδέν (0) έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις το πρωί στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 στα ανατολικά 7 τοπικά έως 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από μείον 5 (-5) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως της στερεάς και της Πελοποννήσου. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 πρόσκαιρα στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μηδέν (0) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Τα φαινόμενα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική στερεά και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους έντονα. Από το μεσημέρι βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: βορείων διευθύνσεων 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από μείον 2 (-2) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα στις βόρειες Κυκλάδες κατά τόπους θα είναι ισχυρά, γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στα δυτικά πρόσκαιρα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τη Χίο και νοτιότερα θα είναι κατά τόπους έντονα, από το μεσημέρι όμως και από τα βόρεια σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο το πρωί 9 μποφόρ και στα νότια νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Για αύριο Σάββατο  στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες στα Δωδεκάνησα και στα ορεινά της Κρήτης χιονοπτώσεις, σχετική βελτίωση από το απόγευμα.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στην ανατολική στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: βορείων διευθύνσεων, στα δυτικά μέχρι 4 μποφόρ και στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: σε άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός που σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας θα είναι ισχυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες