ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

11/3/11

Συζήτηση για τη μετανάστευση στο ΕΛΙΑΜΕΠ

«Μπορούν και πρέπει να κλείσουν τα σύνορα για τους παράνομους μετανάστες;», ήταν ο τίτλος της δημόσιας συζήτησης-αντιπαράθεσης, που διοργάνωσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. Υπέρ του κλεισίματος των συνόρων κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Θεόδωρος Λιανός, και ο βουλευτής Ροδόπης και γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Κατά του κλεισίματος των συνόρων μίλησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και επίκουρος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος, και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Ο κ. Λιανός σημείωσε ότι «για να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν πρέπει τα σύνορα
να είναι κλειστά ή ανοιχτά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα συμφέροντα της χώρας». Πρόσθεσε πως «καμία χώρα δεν έγινε ανταγωνιστική με μεγάλο εργατικό δυναμικό. Στην Ελλάδα η ύπαρξη φθηνού εργατικού δυναμικού από τους μετανάστες είχε ως συνέπεια να χάσουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ή να εισάγουμε τεχνολογία». Χαρακτηριστικά σημείωσε pvw «oι μετανάστες ανέκοψαν την τεχνολογική ανάπτυξη στη γεωργία» Και συμπλήρωσε ότι «η χώρα πρέπει να επιλέγει πόσους και ποιους μετανάστες θα δέχεται. Δεν έχει ξεπέσει τόσο πολύ, ώστε να δέχεται αδιαμαρτύρητα να κάνουν ό,τι θέλουν». Καταλήγοντας, είπε: «Γιατί δεν παίρνετε στα σπίτια σας τον μετανάστη που θέλετε; Γιατί πρέπει η επιθυμία του ενός να επιβαρύνει τον άλλο; Τα σύνορα έχουν ιστορία. Δεν είναι δικαίωμά μας να τα καταργήσουμε» .
Στην ανάγκη δράσης της Frontex σε τουρκικό έδαφος αναφέρθηκε ο κ. Στυλιανίδης και έθεσε το ερώτημα: «Για να επιδείξουμε τον υπαρκτό ανθρωπισμό μας, θα διαλύσουμε το κράτος μας; Η εντολή που έχουμε πάρει από το εκλογικό σώμα είναι να διαφυλάξουμε την εθνική οντότητα». Χαρακτήρισε «υποχώρηση της κυβέρνησης στα αιτήματα παρανόμων μεταναστών» το γεγονός ότι οι 300 απεργοί πείνας υπάχθηκαν σε καθεστώς αναβολής απέλασης και καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «στέλνει μηνύματα ότι το κράτος εκβιάζεται».
Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στις «μάζες ανθρώπων» που είναι «νομικά αόρατοι και οικονομικά ορατοί». Σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι προορισμός του 12% - 15% των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών. Αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία περί «αλλοίωσης πληθυσμού» από την παρουσία μεταναστών στη χώρα, τόνισε ότι «ο πληθυσμός δεν είναι ένα κλειστό σύστημα, αλλά μία δυναμική έννοια». Μιλώντας για όσους δεν έχουν χαρτιά σημείωσε ότι «η λύση για τους χωρίς χαρτιά είναι η ταυτοποίησή τους από το ελληνικό κράτος και η δημιουργία μηχανισμού πάγιας εξατομικευμένης εξέτασης, ανάλογα με τα χρόνια, που μένει ο αλλοδαπός στην επικράτεια». Τόνισε την ανάγκη «να δούμε πόσοι ζουν εδώ».
Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την πολιτισμική συνύπαρξη σημείωσε ότι το αντι-ισλαμικό αίσθημα που έχει αρχίσει να καλλιεργείται στην Ελλάδα «είναι ταξικό». Διότι, «όταν ένας Έλληνας υπουργός πηγαίνει στο Κατάρ για να επιζητήσει συμφωνίες, δεν έχουμε πρόβλημα. Όμως, με τον βρώμικο και τον φτωχό, που έρχεται στη χώρα, έχουμε πρόβλημα».
Ασκώντας κριτική στο υπάρχον σύστημα διαχείρισης των νομίμων μεταναστών σχολίασε ότι «το σύστημα νομιμοποίησης έχει οδηγήσει σε ανθρώπους με τίτλους, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Για το επίμαχο θέμα του φράχτη στον Έβρο είπε με βεβαιότητα ότι «ο φράχτης δεν θα γίνει» και σημείωσε ότι «το τείχος που εμποδίζει ανθρώπους να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Ο κ. Τρεμόπουλος επανέλαβε το διακύβευμα των τελευταίων μηνών για χορήγηση αδειών παραμονής σε όσους εργάζονται στη χώρα για χρόνια. Αμφισβήτησε την έννοια του έθνους-κράτους και επισήμανε ότι ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου «η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων είναι δικαίωμα» και «η ταυτότητα δεν κρίνεται πλέον στα σύνορα. Κρίνεται από αυτό που είσαι». Καταλόγισε στη χώρα ότι με την πολιτική της «συντηρεί και καλύπτει την παρανομία των μεταναστών». Αναφερόμενος στην απεργία πείνας των 300, μίλησε για «νίκη των μεταναστών» που «απέδειξαν ότι μπορούν να βάλουν το κεφάλι τους στον πάγκο του χασάπη και να νικήσουν».
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες