ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

6/4/11

Ο εφιάλτης της ραδιενέργειας στην τροφική αλυσίδα


Αυτό που τις τελευταίες μέρες παρουσιαζόταν ως η «έσχατη λύση» δυστυχώς, όπως τα παρουσιάζουν οι υπεύθυνοι της Tepco, φαίνεται πως αποτελεί τη μόνη λύση, στην επιχείρηση περιορισμού των επιπτώσεων της διαρροής ραδιενέργειας στο περιβάλλον.
Ο εφιάλτης της ραδιενέργειας στην τροφική αλυσίδα
Η ιαπωνική εταιρία ηλεκτρικής ενεργείας, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αδειάζει από χτες στον ωκεανό 11.500 τόνους ραδιενεργού νερού, το οποίο είχε συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις του σταθμού.

Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία, εκπρόσωπος της Tepco με δάκρυα στα μάτια και με τρεμάμενη φωνή από τους λυγμούς ζήτησε συγνώμη για τη ρύπανση της θάλασσας. "Έχουμε ήδη προκαλέσει πολλά δεινά στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορούμε να σας πούμε πόσο λυπούμαστε για αυτό το νέο κακό", τόνισε στην τηλεόραση, ενώ επισήμανε πως πρόκειται για «ελαφρώς ραδιενεργό νερό».
Ποιος όμως μπορεί πλέον να τους εμπιστευθεί μετά από τα τόσα λάθη στους χειρισμούς και την συνεχή παραπληροφόρηση; Ακριβώς επειδή εμείς πλέον δεν εμπιστευόμαστε λέξη από τα όσα μας λένε επικοινωνήσαμε με ειδικούς προκειμένου να μας πουν την άποψη τους για αυτήν την κίνηση των Ιαπώνων αλλά και τις συνέπειες της.
Προχειρότητα χειρισμών
Για «προχειρότητα και άγνοια» στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων μας μίλησε ο Θανάσης Γεράνιος Αναπληρωτής Καθηγητής του τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Γεράνιος επισήμανε πως «το πρόβλημα δεν είναι καθόλου τοπικό, αλλά αρχίζει και λαμβάνει εκτάσεις και στη θάλασσα και στην ατμόσφαιρα. Μπορεί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να αρχίσει να δημιουργείται ένα νέφος στην περιοχή, όπου εκεί θα έχουμε πλέον μόλυνση και από την εισπνοή ραδιενεργών αερίων κυρίως του Ιωδίου 131».
Ακούστε τι λέει στο Newstoday o καθηγητής Θανάσης Γεράνιος:

Για τον καθηγητή τα μέτρα που έχουν λάβει αλλά και η όλη στρατηγική των Ιαπώνων έχουν αποτύχει, ενώ δεν χαρακτηρίζουν την σύγχρονη τεχνολογία. Ενώ εν συνεχεία επισήμανε, πως ο ωκεανός δεν είναι στατικός, υπάρχουν ρεύματα τα οποία μετακινούνται, πρόκειται για έναν ολόκληρο ζωντανό οργανισμό που μπορεί να μολύνεται.
Σε ότι αφορά την χώρα μας, τόνισε πως δεν υπάρχει κάποιο νέφος, απλά υπάρχουν κάποια ίχνη που δίνουν την ταυτότητα της μόλυνσης. Πάντως η ευχή του ήταν να μην αρχίσουν να αυξάνονται όσο περνάει ο καιρός, και η κατάσταση δεν έχει ένα τέλος.
Πρόβλημα στην τροφική αλυσίδα
Για υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα, πριν ακόμη ρίξουν το ραδιενεργό νερό, δεδομένο που από μόνο του είναι ανησυχητικό μας μίλησε ο κ. Τάκης Γρηγορίου, Υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του Ελληνικού γραφείου της Greenpeace.
Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Γρηγορίου στο Newstoday:

Ο κ. Γρηγορίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αναφέρει πως η Greenpeace γνωρίζει ότι τα οικοσυστήματα επηρεάζονται από τα επίπεδα ραδιενέργειας, και πως ήδη έχουν εντοπιστεί φύκια σε απόσταση 40χλμ. από τον σταθμό, στα οποία ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.
«Με δεδομένο πως τα φύκια, μαζί με άλλα αλιεύματα, είναι βασικό συστατικό της Ιαπωνικής κουζίνας, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την τροφική αλυσίδα τόσο για τους Ιάπωνες αλλά και για τις εξαγωγές».
  /www.newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες