ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

6/4/11

Handelsblatt: «Η Αθήνα δεν έχει το θάρρος να κάνει το αποφασιστικό βήμα»



«Η Αθήνα δεν έχει το θάρρος να κάνει το αποφασιστικό βήμα», είναι ο τίτλος ανάλυσης του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt για τη διέξοδο από την κρίση:

«Πέρσι η Ελλάδα δαπάνησε πάνω από 6% του ΑΕΠ για τοκοχρεολύσια. Εάν η ΕΚΤ αυξήσει το βασικό επιτόκιο, τότε η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους θα γίνει ακριβότερη. Τα τοκοχρεολύσια στραγγαλίζουν το κράτος, τις τράπεζες και την οικονομία. Το πρόβλημα της ρευστότητας επιδεινώνει την ύφεση και ακυρώνει τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Η αναδιάταξη του χρέους θα έσπαγε τον φαύλο κύκλο
Όμως ένα τέτοιο βήμα θα είχε νόημα μόνον εάν δρομολογηθεί μία διορθωτική πολιτική της στρεβλής ανάπτυξης της χώρας, που την οδήγησε στην παγίδα του χρέους.
Εάν αποφασιστεί μια αναδιάταξη του χρέους χωρίς παράλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε θα ακυρωθεί η θετική επιρροή της σε μικρό χρονικό διάστημα.»
«Η αναδιάταξη του χρέους θα έχει ελπιδοφόρα και αποφασιστική επιρροή, μόνον εάν προσφέρει την ευκαιρία μιας καινούργιας αρχής.
Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι οι αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα ξανακάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική. Όμως οι αλλαγές αυτές έχουν κολλήσει.
Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας που εδώ και χρόνια απαιτούν οι οδηγίες της ΕΕ αναβάλλεται συνεχώς. Η απελευθέρωση των μεταφορών και του εμπορίου έχει αποφασιστεί, αλλά δεν εφαρμόζεται διότι δεν υπάρχουν ακόμη κανονιστικοί εγκύκλιοι. Επίσης η υποσχεθείσα συρρίκνωση της γραφειοκρατίας δεν φαίνεται ακόμη να αποδίδει καρπούς, ενώ η διαφθορά και το πελατειακό σύστημα τρομάζουν τους επενδυτές.
Η συντριβή αυτών των δομών που επί δεκαετίες βάζουν τροχοπέδη στην Ελλάδα είναι το κλειδί για την επιστροφή σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Οι ισχυρές ομάδες συμφερόντων αντιστέκονται ασφαλώς σε τέτοιες αλλαγές, αλλά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να τις αγνοήσει, διότι εάν καθυστερήσει και άλλο αυτές τις σοβαρές αλλαγές, τότε η Ελλάδα, έστω και εάν προβεί τελικά στην αναδιάρθρωση του χρέους της, θα βρεθεί ξανά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.»
πηγή: "Ντόιτσε Βέλλε"
www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες