ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

14/12/10

Μύγα, το απόλυτο όπλο

Ο τρόπος που βλέπει η μύγα είναι εντυπωσιακός. Οι ερευνητές ανάπτυξης οπλικών συστημάτων, ανέλυσαν τα μάτια της και κατέστρωσαν σχέδιο για μικρά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που δεν χρειάζονται δορυφορικό σύστημα πλοήγησης και άρα δεν εντοπίζονται
Θα μπορούσε η στρατιωτική έρευνα για τις μύγες να εμπνεύσει νέα μικρο-αεροχήματα (MAV’s); Αυτήν την πρόκληση καλούνται να φέρουν εις πέρας αμερικανοί επιστήμονες στους οποίους έχουν διατεθεί κεφάλαια για να εξετάσουν τον ιδιαίτερο τρόπο που πετούν τα έντομα και για να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες για την αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι παρατηρώντας το πέταγμα των εντόμων θα ανακαλύψουν νέα συστήματα ελέγχου πτήσεως που θα αξιοποιηθούν στα μικροσκοπικά μη επανδρωμένα αεροχήματα.
Στο επίκεντρο των ερευνών, που διεξάγονται στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, η μύγα. Και τούτο γιατί η μύγα έχει το εξαιρετικό χάρισμα να πετά χρησιμοποιώντας οπτικά στοιχεία και βλέποντας με μοναδικό τρόπο τα αντικείμενα: σε ευθείες γραμμές, κάτι που η ερευνητική ομάδα έχει ονομάσει «σημάδια στον ορίζοντα».
Οι μύγες είναι...σούπερ!
Ο επικεφαλής της έρευνας δόκτωρ Άντριου επισημαίνει ότι ενώ οι μύγες δεν είναι εξοπλισμένες με GPS ή άλλο βοήθημα κατεύθυνσης, μπορούν με το μικροσκοπικό εγκέφαλό τους να εκτελέσουν μια ποικιλία εργασιών όπως η εύρεση τροφίμων και συντρόφων, να αντιμετωπίσουν με άνεση την αλλαγή των επιπέδων φωτός, να πετούν με ζημιά στα φτερά κ.ο.κ.
"Οι μύγες βασίζονται, σε μεγάλο ποσοστό, στο όραμα" συμπεραίνει ο αμερικανός ερευνητής.
Η ομάδα έφτιαξε ήδη μια πειραματική μύγα την οποία δοκιμάζουν σε ένα εικονικό περιβάλλον τρισδιάστατης τεχνολογίας και παρήγαγαν λογισμικό που προσομοιάζει τα "σημάδια του ορίζοντα". Ασφαλώς υπάρχει δρόμος μπροστά τους αλλά είναι αισιόδοξοι πως σύντομα οι έρευνές τους θα συμβάλλουν στην κατασκευή νέων μικρο-αεροχημάτων που θα λειτουργούν με βάση τους μηχανισμούς του φυσικού κόσμου.
MAV'S αεροχήματα
Τα αποκαλούμενα αεροχήματα MAVs είναι ικανά να πετούν χωρίς τη χρήση GPS και οι αποστολές τους προς το παρόν περιορίζονται στην επιτήρηση περιοχών στρατιωτικού ενδιαφέροντος και στην αναγνώριση στόχων.
Θεωρείται βέβαιο πως το μέλλον, δεδομένου του μικροσκοπικού μεγέθους τους, το φάσμα των αποστολών τους θα επεκταθεί και θα μπορούν να αναλάβουν πιο περίπλοκες και απαιτητικές κατασκοπευτικές αποστολές συγκριτικά με τα συγγενικά τους μη επανδρωμένα αλλά ογκωδέστερα UAVs.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες