14/12/10

Σλοβακία: Μικρή χώρα, αλλά σοβαρή - Θέλουν να φύγουν μόνοι τους από το ευρώ

ImageΟ πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σλοβακίας, Ρίτσαρντ Σούλικ, εκτίμησε σήμερα ότι η χώρα, που εντάχθηκε στη ζώνη του Ευρώ το 2009, θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην Ευρωζώνη.
«Θα πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε τυφλά τους ηγέτες της Ευρωζώνης και να προετοιμάσουμε ένα δεύτερο πλάνο, εκείνο της επιστροφής στην σλοβακική κορώνα», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Σούλικ σε συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα Hospodarske Noviny.
 
Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σούλικ είναι «ανεύθυνο» να αναλαμβάνουν άλλες χώρες τα βάρη των υπερχρεωμένων κρατών, με κίνδυνο να βρεθούν και αυτές οι χώρες σε εξίσου δύσκολη κατάσταση όπως οι υπερχρεωμένες.

«Μπορεί κάποιος να σώσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία, ίσως και την Πορτογαλία. Αλλά θα ήταν επικίνδυνο να προσπαθήσει να ‘σώσει’ την Ισπανία, χωρίς να αναφερθούμε στην Ιταλία. Στην πραγματικότητα το χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει το ήμισυ του συνόλου του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας», επισήμανε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σλοβακίας.

Ο κύριος Σούλικ, φιλελεύθερος οικονομολόγος, θεωρεί ότι οι προσπάθειες της Σλοβακίας για ένταξη στη ζώνη του Ευρώ είχαν συνοδευτεί από «υποσχέσεις για ένα σταθερό νόμισμα και στέρεους κανόνες».

«Σήμερα, δύο χρόνια μετά, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι οι κανόνες δεν είναι ίδιοι για όλους και μάλιστα δεν υπάρχουν καθόλου», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Σούλικ, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή ως «μακράν της υπεύθυνης προσέγγισης».

Η Σλοβακία ήταν η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που είχε αρνηθεί τον περασμένο Αύγουστο να συνεισφέρει στο μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες