9/12/10
Ατζέντα Ρεν με περικοπές μισθών
Με γραμμή ΔΝΤ φθάνει στην Αθήνα ο Όλι Ρεν προκειμένου να δώσει τον τόνο επιτάχυνσης συγκεκριμένων μέτρων που απαιτεί η Ευρωζώνη προκειμένου να προχωρήσουν η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της τρόϊκας, αλλά και να ξεμπλοκάρει το βέτο της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας στην επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου από την Ελλάδα.
Ο Όλι Ρεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, κατόπιν με το οικονομικό επιτελείο και τον Μ.Χρυσοχοϊδη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλο, κατόπιν - όπως και ο Στρος Καν- θα μιλήσει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής και αργά το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου.
Η βαριά ατζέντα του Όλι Ρεν, περιλαμβάνει πρώτα από όλα την απαίτηση να επιταχυνθεί η διαδικασία συρρίκνωσης στο Δημόσιο τομέα με την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ΔΕΚΟ.
*Να προχωρήσει λάμεσα το μοντέλο ΟΣΕ στις υπόλοιπες 52 ΔΕΚΟ δηλαδή οριζόντια περικοπή μισθών, πλαφόν στις αμοιβές και τα επιδόματα.
*Να ανοίξει άμεσα η αγορά ενέργειας
*Να επιταχυνθεί η εφαρμογή του νέου φορολογικού με παράλληλη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπό την εποπτεία κλιμακίου του ΔΝΤ
*Να κλείσει άμεσα το θέμα της περικοπής δαπανών στην υγεία.
Ο επίτροπος νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε.αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για να λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι αλλαγές που έχει ζητήσει η τρόϊκα θα έχουν λήξει μέσα στους πρώτους μήνες του 2011, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες από συνεργάτες του, θα επιλέξει τη σκληρή γραμμή ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να πείσει 15 κυβερνήσεις της Ε.Ε. ότι προχωρά με βάση το Μνημόνιο, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση ξανά, για την παράταση αποπληρωμής του δανείου.
Ο Όλι Ρεν, που δεν βρίσκεται στη γραμμή της Κομισιόν ότι η παράταση έχει κλειδώσει, έχει αναλάβει το έργο να εξισορροπήσει τις πιέσεις των 16, με τα μέτρα του Μνημονίου και με βάση αυτό το σενάριο θα κινηθεί στις συναντήσεις του, τόσο με το οικονομικό επιτελείο, όσο και με τους βουλευτές της οικονομικής επιτροπής της Βουλής.
Κλείδωσαν οι περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει κλειδώσει οριστικά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που θα κατατεθεί σήμερα προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο από τη Λούκα Κατσέλη και ήταν αποτέλεσμα έντονου παρασκηνίου και πιέσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της τρόϊκας.
Η βασικότερη υποχώρηση του υπουργείου Εργασίας, ήταν ότι αφαιρέθηκε το όριο του 12% για τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και απλώς η μείωση που θα συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση (όταν και εάν υπάρχει) θα κοινοποιείται στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση όριο μισθού θα είναι αυτό της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (740 ευρώ) και μόνον, καταργώντας κλαδικές συμβάσεις.
Επίσης, αφαιρέθηκαν οι προϋποθέσεις που υπήρχαν, έτσι ώστε μία επιχείρηση να ενταχθεί σε καθεστώς ειδικών συμβάσεων. Έτσι κάθε επιχείρηση πρακτικά θα μπορεί να προχωρήσει σε μείωση μισθών, χωρίς να χρειάζεται έλεγχος των οικονομικών της στοιχείων. Πρακτικά, κάθε επιχείρηση, άνω των 20 εργαζομένων, θα μπορεί να συνάψει επιχειρησιακή σύμβαση για μείωση μισθών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ανοικτή διαπραγμάτευση για μείωση μισθών, με συμφωνία που θα υπερισχύει της κλαδικής ή συλλογικής για 1+1 χρόνο, αρκεί να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων. Αφήνονται επίσης ανοικτές οι απολύσεις, με τον όρο ότι η αποζημίωση θα δίνεται με βάση τον μισθό πριν την περικοπή του.
Αφαιρείται η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας, να επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις με τους φορείς που εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδο όταν υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση.
Τέλος παρέχεται η δυνατότητα και στον εργοδότη να προσφύγει σε διαιτησία.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου