ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

9/12/10

Πτώση του δικομματισμού


Σε κυβέρνηση συνεργασίας θα οδηγούσαν οι εκλογές εάν διεξάγονταν σήμερα, σύμφωνα με την εξαμηνιαία δημοσκόπηση της MRB. Πτώση δικομματισμού, άνοδος του ΚΚΕ και τροφοδότηση της Δημοκρατικής Συμμαχίας με ψηφοφόρους της ΝΔ
Σοβαρή πτώση στα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων (κάτω από το 50% πλέον), επτακομματική Βουλή με είσοδο των Οικολόγων, όχι αυτοδύναμη κυβέρνηση και πιθανό συνασπισμό κομμάτων, είναι η εικόνα που δίνει η δημοσκόπηση της MRB την οποία παρουσίασε το MEGA και διενεργείται σε εξάμηνη περίοδο.
Αναλυτικά, το ποσοστό προτίμησης ψήφου για το ΠΑΣΟΚ είναι 26,7% , της ΝΔ 22,6%, στο 8,4% βρίσκεται το ΚΚΕ, 4,3 ο ΛαΟΣ, 3,3 ο ΣΥΡΙΖΑ, 3,2% οι Οικολόγοι (με είσοδο στη Βουλή) και 2,8% για τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, που λαμβάνει ρεύμα ψηφοφόρων της τάξης του 7,2% σταθερά από τη ΝΔ.
Τα συμπεράσματα από την ανάλυση, δείχνουν καταρχήν τη σημαντική πτώση του δικομματισμού, χωρίς ταυτόχρονη άνοδο των μικρότερων κομμάτων πλην του ΚΚΕ το οποίο είναι πιθανό να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό (όπως και στις Δημοτικές Εκλογές, με την Λιάνα Κανέλλη να είναι η δημοφιλέστερη μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών).
Παράλληλα φαίνεται πως απομακρύνεται η πιθανότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης και το πιθανότερο είναι πως εάν οι εκλογές διεξάγονταν αυτή την περίοδο, η χώρα θα είχε κυβέρνηση συνεργασίας.
Εισέρχονται στην Βουλή οι Οικολόγοι με 3,2%, ενώ το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη συγκεντρώνει αποδοχή της τάξης του 10% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 85% των ψηφοφόρων του προέρχονται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, από την οποία παρουσιάζεται σταθερή διαρροή προς τη Δημοκρατική Συμμαχία της τάξης του 7%.
Για την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες, στην πλειοψηφία (78%) οι ερωτηθέντες ψηφοφόροι εκτιμούν ότι θα χειροτερέψει. Σε ποσοστό μόλις 3,2% εκτιμούν ότι θα βελτιωθεί και 17% ότι θα μείνει στάσιμη.
 Σχετικά με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, ποσοστό 46,6% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι είναι πιθανό, σε αντίθεση με ποσοστό 41,5%, που δεν κάνουν την ίδια εκτίμηση.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες