ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

9/12/10

Αυτά θα ισχύσουν για μισθούς και δώρα

Το νομοσχέδιο που θα φέρει τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Οκτώ είναι τα σημεία που θα χαρακτηρίζουν την νομοθετική ρύθμιση.


Αυτά θα ισχύσουν για μισθούς και δώρα
Οι συμφωνίες μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων στις επιχειρήσεις για τις μειώσεις των μισθών θα έχουν διάρκεια 1 + 1 έτος και απλώς θα γνωστοποιούνται στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών -πρόκειται για συμβάσεις μείωσης μισθών- θα μπορούν να συναφθούν ανά πάσα στιγμή, θα πρέπει όμως να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων.
Στις απολύσεις, η αποζημίωση που θα καταβάλλεται, θα είναι με βάση τον μισθό που ίσχυε πριν από τη μείωση αποδοχών.
Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποκλίνουν μόνο από τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και όχι από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα εξακολουθήσει να είναι το κατώτερο πλαφόν αποδοχών.
Σε επιχειρήσεις με προσωπικό κάτω των 20 ατόμων και στις οποίες δεν υπάρχει σωματείο, τη συμφωνία θα καλείται να υπογράψει η ομοσπονδία του κλάδου.
Δεν αποτελεί προϋπόθεση για την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων ειδικών συνθηκών να συντρέχουν προϋποθέσεις που να αποδεικνύουν ότι η επιχείρηση έχει υποστεί επιπτώσεις από την κρίση.
Η υπουργός Εργασίας διατηρεί τη δυνατότητα επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων που υπογράφουν οι φορείς κάθε κλάδου, σε μη μέλη των οργανώσεων..
Τέλος αλλαγές θα υπάρξουν στη μερική απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία καθώς και στη διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία.
«Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα»
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει «αναστάτωση» σε όλους τους εργαζομένους της χώρας. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές , ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, σε ερώτηση που του τέθηκε για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το συζητήσαμε εκτενώς με την κυβέρνηση αλλά συμφωνήσαμε ότι σε συνθήκες ύφεσης και πληθωρισμού δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη».
Δώρο... Άδωρο
Την στιγμή που όλα αυτά τα ζητήματα τίθενται επί τάπητος "δώρο άδωρο", όπως όλα δείχνουν, θα είναι για συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΔΕΚΟ το δώρο Χριστουγέννων, αφού για πρώτη φορά σε πολλούς δεν θα καταβληθεί καθόλου ή σε άλλους θα δοθεί με περικοπές. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η συγκεκριμένη εξέλιξη, στην κυριολεξία, θα «γονατίσει» την αγορά, η οποία, ήδη, στενάζει από την αναδουλειά και τα λουκέτα και περιμένει την περίοδο των γιορτών για να πάρει μια «ανάσα».
Οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων θα λάβουν επίδομα δώρου Χριστουγέννων ύψους 400 ευρώ, εφόσον ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ. Ωστόσο, επίδομα παρηγοριάς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που θα δώσει η κυβέρνηση με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 έως 300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ταμείων, πλην του ΟΓΑ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες