ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

9/12/10

Πλανήτης βουτηγμένος στη διαφθορά

 Ζούμε στην εποχή της διαφθοράς. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε ο παγκόσμιος οργανισμός «Transparency International» σχετικά με τα επίπεδα διαφθοράς σε κάθε χώρα του πλανήτη, αλλά και την αντίληψη που έχουν οι πολίτες της κάθε χώρας για την διαφθορά στην καθημερινότητά τους.

Πλανήτης βουτηγμένος στη διαφθορά
Σύμφωνα με το «Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς» (Global Corruption Barometer), την στατιστική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Transparency International, το 56% των πολιτών σε όλο τον πλανήτη θεωρούν ότι κάθε χρόνο που περνάει η χώρα τους βυθίζεται περισσότερο στη διαφθορά. Και αν πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή της «λίστας της ντροπής» για τη διαφθορά στη γη, κάνετε λάθος. Η έρευνα έδειξε ότι στις πρώτες θέσεις είναι το Αφγανιστάν, η Νιγηρία, το Ιράκ, η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία και οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής. Σε αυτές τις χώρες, πάνω από τους μισούς πολίτες είπαν ότι δωροδοκούν τακτικά. Επίσης, ενώ οι άνθρωποι στην Καμπότζη (84%) και τη Λιβερία (89%) είναι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να δωροδοκήσουν για να κάνουν κάποια δουλειά με το δημόσιο, οι Δανοί ανέφεραν 0% δωροδοκίες στον ίδιο τομέα.

Τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται από τους πολίτες ως οι πιο διεφθαρμένοι οργανισμοί και το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση της χώρας τους δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό αποτελεσματικά. Βέβαια, παραδοσιακά σε αντίστοιχες έρευνες, οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα πολιτικά κόμματα ως τα πιο διεφθαρμένα. Ήταν στην κορυφή της ίδιας λίστας του Βαρόμετρου Διαφθοράς και το 2004 με 71% και σήμερα έχουν «ανέβει» στο 80%!
Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες παραδέχτηκε ότι δωροδόκησε τουλάχιστον μία φορά μέσα στο 2010, με την αστυνομία να είναι ο συνηθέστερος «αποδέκτης». Συγκεκριμένα το 29% των δωροδοκιών πήγε στην αστυνομία, το 20% σε κυβερνητικές υπηρεσίες και το 14% στις δικαστικές Αρχές. Σε περίοπτη θέση βρίσκουμε και τους θρησκευτικούς οργανισμούς, των οποίων το ποσοστό εκτοξεύθηκε από το 28% το 2004 στο 53% το 2010.
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα ποσοστά των ερωτηθέντων που δωροδόκησαν τουλάχιστον μία φορά το περασμένο έτος. Την Ελλάδα τη συναντάμε μόλις στο προτελευταίο πεδίο που αντιστοιχεί στο ποσοστό 6-19,9%.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι αν και οι περιφέρεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορείου Αμερικής αποδείχτηκαν εκείνες με το μικρότερο ποσοστό (και οι δύο στο 5%) δωροδοκιών, οι πολίτες τους είναι εκείνοι κατέγραψαν την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον προβληματισμό τους για την άνοδο της διαφθοράς στην περιοχή τους.
Η δημοσκόπηση έγινε με συνεντεύξεις 91.500 ανθρώπων σε 86 χώρες.
 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες