ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

20/12/10

Ξεκίνησαν οι στρατιωτικές ασκήσεις της Σεούλ στην κορεατική χερσόνησο

Σεούλ, Νότια Κορέα

Ρίψεις πυροβολικού ακούστηκαν λίγο μετά τις 6 το πρωί στο νησί Γεονπιόνγκ, στην κορεατική χερσόνησο, γεγονός που δείχνει ότι ξεκίνησαν οι στρατιωτικές ασκήσεις που προανήγγειλε η Νότιος Κορέα, πυροδοτώντας νέα ένταση με τον Βορρά. Χωρίς να επέλθει συμφωνία, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την έναρξη των ασκήσεων με αληθινά πυρά στη διαφιλονικούμενη νήσο επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της Ν.Κορέας. Νωρίτερα, την είδηση για τις στρατιωτικές βολές είχαν μεταδώσει τόσο το Reuters όσο και το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Όπως επίσης μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, οι άμαχοι κάτοικοι της Γεονπιόνγκ και των κοντινών νήσων έχουν μεταβεί σε καταφύγια.

Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού Γενικού Επιτελείου δήλωσε πως η διαταγή για τα καταφύγια διαβιβάστηκε σε όλες τις νήσους της Κίτρινης Θάλασσας που συνορεύουν με τη Βόρειο Κορέα.

Την Κυριακή, η Πιονγιάνγκ απείλησε τη Σεούλ με επίθεση εάν υλοποιούσε τα στρατιωτικά της σχέδια. Προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση από τη Β.Κορέα, αλλά νοτιοκορεατικά μαχητικά πετούν στην περιοχή ώστε να απαντήσουν σε τυχόν επίθεση της Πιονγιάνγκ.

Άκαρπη η συνεδρίαση του ΣΑ

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως το βράδυ της Κυριακής δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινή θέση, ώστε να αποκλιμακωθεί η συνεχώς αυξανόμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών που διήρκεσε 8,5 ώρες, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν εξήγησε ότι οι συζητήσεις «δεν στέφθηκαν με επιτυχία», αλλά πρόσθεσε ότι οι επαφές μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων θα συνεχιστούν.

Πρόσθεσε άλλωστε ότι η πρότασή του να εκδώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας μία ομόφωνη δήλωση που θα στείλει τόσο στη Σεούλ όσο και στην Πιονγιάνγκ το μήνυμα «για μέγιστη αυτοσυγκράτηση» δεν έγινε δεκτή από τα περισσότερα μέλη.

Από τη μεριά της, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαφωνίες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την κρίση στην κορεατική χερσόνησο «δεν είναι πιθανό να γεφυρωθούν».

Τέλος, ο πρεσβευτής της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας Γουάνγκ Μιν προειδοποίησε ότι «εάν ξεσπάσει μία αιματηρή σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο, αυτό πρώτα απ' όλα θα πλήξει τους λαούς και των δύο πλευρών στην χερσόνησο και θα προκαλέσει αδελφοκτόνο εθνική τραγωδία ανάμεσα στους συμπατριώτες στον Βορρά και στον Νότο».

«Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη, χωρίς καμία αμφιβολία, σε οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση ή κλιμάκωση, διαλύοντας την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» είπε.

«Η Κίνα απευθύνει έκκληση προς τις δύο πλευρές της κορεατικής χερσονήσου να παραμείνουν ήρεμες, ήρεμες και πάλι ήρεμες, και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αυτοσυγκράτηση και πάλι αυτοσυγκράτηση» συνέχισε ο Γουάνγκ, ζητώντας την επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων (Βόρειος και Νότιος Κορέα, Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία και Ρωσία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες