ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

20/12/10

Η ανεργία κόβει σχολές



Διακριτή μεταστροφή παρατηρείται στις επιλογές των μαθητών, σχετικά με τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πλέον διαλέγουν με μόνο κριτήριο την πιθανότητα απασχόλησης. Οι κάποτε περιζήτητες σχολές, που οδηγούν στον ΟΑΕΔ. Δείτε τα στοιχεία
Μόνο ένας στους έξι  νέους πτυχιούχους των τµηµάτων Φιλολογίας και Ιστορίας απασχολείται με το αντικείμενο σπουδών του, ενώ η πλειοψηφία του κλάδου είναι άνεργοι.
Φυσικά οι πτυχιούχοι των εν λόγω τμημάτων δεν είναι και οι μόνοι αφού η κρίση και η επαγγελματική αβεβαιότητα της εποχής κυριεύει τη σκέψη των μαθητών, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα λαβύρινθο ψάχνοντας να βρουν τον μίτο της επαγγελματικής επιτυχίας.

Και ενώ η ανεργία χτυπάει κόκκινο και επέρχονται σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι νέοι καλούνται να δηλώσουν οσονούπω το έκτο μάθημα επιλογής τους, ενώ ετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Έτσι μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα οι μαθητές σκέφτονται σοβαρά ποιο κλάδο να ακολουθήσουν ώστε να έχουν άμεση αποκατάσταση και να μην συμπληρώσουν και αυτοί τη μακρά λίστα του ΟΑΕΔ.
Σχολές με κύρος και... ανεργία
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η κρίση τους έχει κάνει να αμφισβητούν σχολές που μέχρι πρότινος ήταν περιζήτητες όπως τα επάγγελμα του δασκάλου και του δικηγόρου εάν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε αδιόριστους καθηγητές ένας στους τέσσερις είναι άνεργος πάνω από 18 μήνες, ενώ οι μισοί απασχολούνταν σε κάτι άσχετο από αυτό που σπούδασαν.
Το ίδιο ζοφερό είναι το τοπίο και για τους δικηγόρους οι οποίοι κάνουν μαύρα μάτια για να δουν δικαστική αίθουσα αφού όπως μαρτυρούν στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από τους 21.000 μάχιμους δικηγόρους οι 10.350 πραγματοποίησαν μόλις μια παράσταση.
Ωστόσο, προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα επαγγέλματα θεωρητικών σχολών αφού η υπάρχουσα κατάσταση έχει οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες στο εξωτερικό.
Και πώς να μη γίνει αυτό αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος στον κατάλογο ανεργίας του ΟΑΕ∆ βρίσκονταν πάνω από 9.000 ιατροί, φαρµακοποιοί, οδοντίατροι και πτυχιούχοι των ΤΕΙ Επιστηµών Υγείας. Όσοι πάλι μένουν αναγκάζονται να δουλέψουν μέχρι και σε κέντρα αισθητικής για να επιβιώσουν.
Παράλληλα, το 30% των νέων απόφοιτων των τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι για πάνω από δύο χρόνια, ενώ το 15% συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές αναβάλλοντας τον εφιάλτη της αγοράς εργασίας.
Τέλος, λίγοι είναι οι τυχεροί που έχουν καταφέρει και έχουν μια δουλειά με συλλογική σύμβαση αφού  περισσότεροι από 120.000 εργάζονται με το λεγόμενο µπλοκάκι με τους μηχανικούς να έχουν τη μαύρη πρωτιά με ποσοστό 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες