ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

20/12/10

Τι λέει η πραγματικότητα



Ούτε ίχνος από μικροσκοπικές μαύρες τρύπες, που μπορεί να παραχθούν από τις υψηλής ενέργειας συγκρούσεις πρωτονίων, δεν εντοπίστηκε από τον ανιχνευτή CMS (Compact Muon Solenoid), ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα του υπόγειου επιταχυντή του CERN.
Τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας ίσως μειωθούν, σχετικά με τα πειράματα στο CERN, καθώς ούτε ίχνος από μικροσκοπικές μαύρες τρύπες, που μπορεί να παραχθούν από τις υψηλής ενέργειας συγκρούσεις πρωτονίων, δεν εντοπίστηκε από τον ανιχνευτή CMS (Compact Muon Solenoid), ο οποίος διεξάγει ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα του υπόγειου επιταχυντή του CERN.
Οι θεωρίες περί μικροσκοπικών μαύρων τρυπών, προήλθαν από ορισμένους φυσικούς, οι οποίοι προτείνουν την ύπαρξη ''διπλωμένων'' πρόσθετων διαστάσεων, πέρα από τις τρεις γνωστές του χώρου και την τέταρτη του χρόνου.
Σύμφωνα με μερικά σενάρια, στις υψηλές ενέργειες που λειτουργεί ο επιταχυντής στο CERN, τα σωματίδια μπορεί να συγκρούονται τόσο στενά, ώστε να είναι ευαίσθητα σε αυτές τις υποθετικές έξτρα διαστάσεις.
Σε μια τέτοια περίπτωση, τα συγκρουόμενα σωματίδια μπορεί να αλληλεπιδρούν βαρυτικά με ισχύ ανάλογη των άλλων θεμελιωδών δυνάμεων (της ηλεκτρομαγνητικής, της ασθενούς πυρηνικής και της ισχυρής), με συνέπεια να είναι, θεωρητικά πάντα, δυνατό τα δύο σωματίδια να δημιουργήσουν μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα.
Αυτή η μαύρη τρύπα όμως, θα εξαφανιζόταν αμέσως, παράγοντας μια διακριτή ροή υποατομικών σωματιδίων κανονικής ύλης.
Ο υψηλής ακρίβειας ανιχνευτής CMS ψάχνει ακριβώς για ροές τέτοιων σωματιδίων, που θα δημιουργούνταν από μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα.
Όμως, σύμφωνα με τη σχετική επιστημονική ανακοίνωση ο CMS δεν έχει βρει κανένα ίχνος μαύρης τρύπας προς το παρόν.
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα ύπαρξης παραπάνω διαστάσεων, καθώς οι μίνι-μαύρες τρύπες ίσως μπορούν να παραχθούν σε ακόμα υψηλότερες ενέργειες, στις οποίες θα λειτουργήσει ο επιταχυντής του CERN στο μέλλον.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες