ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

20/12/10

Λύση, η επιστροφή στη δραχμή



Οι χώρες που κινδυνεύουν δεν θα δουν φως στο τούνελ χωρίς το δικό τους νόμισμα, εκτιμά ο διαχειριστής του χαρτοφυλακίου της Pimco. Μονόδρομος το ευρωομόλογο. Πώς οι αγορές οδηγούν την Ελλάδα στη χρεοκοπία
Η απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση του Μόνιμου Μηχανισμού Κρίσεων στην ευρωζώνη δεν ικανοποιεί τους επενδυτές, και οι εντάσεις θα διατηρηθούν και το 2011, εκτιμά ο Άντριου Μπόσομγουερθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ομολόγων παγκοσμίως.

Η Pimco είναι θυγατρική της Allianz και είναι το νούμερο ένα επενδυτικό κεφάλαιο ομολόγων, καθώς διαχειρίζεται ένα τρις δολάρια παγκοσμίως.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Die Welt", σημειώνει ότι το ευρω-ομόλογο "αργά ή γρήγορα" θα θεσπιστεί.
Ο "Μηχανισμός Κρίσεων μας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα", λέει ο κ. Μπόσομγουερθ, επικροτώντας το ότι από το 2013 θα επωμίζονται και ιδιώτες επενδυτές το κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης και όχι μόνον οι φορολογούμενοι.
Δεν πείθονται οι αγορές
Ωστόσο, θεωρεί ότι είναι ουτοπική η προσδοκία πολλών πολιτικών ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν, καθώς υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης.
"Επειδή οι αγορές δεν εμπιστεύονται ότι χώρες όπως Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία θα μπορέσουν σε μόνιμη βάση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, θα συνεχίσουν το σενάριο της πτώχευσης παρ' όλα τα δάνεια του ΔΝΤ και της ΕΕ".
Κατά συνέπεια, λέει ο κ.Μπόσομγουερθ, "σήμερα πουλούν τα ομόλογα των προβληματικών χωρών αλλά δεν βρίσκουν κανέναν αγοραστή πλην της ΕΚΤ. Έτσι τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν - και μάλιστα το ίδιο συμβαίνει για την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Αυτό καθιστά συνεχώς ακριβότερο το δανεισμό για τις χώρες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το χρέος και ο κίνδυνος πτώχευσης".
Βλέπει λύση στην έξοδο από το ευρώ
Για τις χώρες Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία ο κ. Μποσομγουόρθ εκτιμά ότι "δεν θα σταθούν στα πόδια τους χωρίς δικό τους νόμισμα" ή χωρίς οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.
Για την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο θεωρεί ότι "έχουν καλές πιθανότητες να τα καταφέρουν εντός της Ένωσης", αλλά και αυτό δεν θα είναι εφικτό χωρίς την υποστήριξη των άλλων χωρών-μελών.
"Αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε σε ένα ευρω-ομόλογο", λέει ο κ. Μπόσομγουερθ και προσθέτει ότι "αυτό μπορεί να 'πονέσει' χώρες όπως Γερμανία και Γαλλία, γιατί θα πληρώσουν περισσότερο για την εξυπηρέτηση του χρέους τους, αλλά και οι άλλες χώρες πρέπει να καταβάλουν το μερίδιό τους στη σταθεροποίηση της Νομισματικής Ένωσης".
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες