ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

22/1/11

Μια αιωνιότητα και μία ημέρα



Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για τον αριθμό των φοιτητών που παίρνουν πτυχία κάθε χρόνο από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Ελάχιστοι τελειώνουν μέσα στην τετραετία. Ένας στους τρεις είναι "αιώνιος" φοιτητής. Στείλτε μας την άποψή σας
Την χαμηλή ποιότητα σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που απέστειλαν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας στο υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τους φοιτητές που καταφέρνουν να πάρουν πτυχίο κάθε χρόνο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", μόνο ένας στους δέκα φοιτητές παίρνει το πτυχίο του ανά έτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάζει η εφημερίδα και τα οποία έχουν στείλει 19 από τα 24 πανεπιστήμια στο υπουργείο, το 2009 πήραν πτυχίο 21.105 φοιτητές.
Από αυτούς, οι 14.509 χρειάστηκαν πέντε ή έξι χρόνια για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Άλλοι 7.226 χρειάστηκαν 7 ή περισσότερα χρόνια και 6.596 τέλειωσαν μέσα στην τεραετία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 εγγεγραμμένοι στα πανεπιστήμια ήταν 319.453 φοιτητές. Από αυτούς οι ενεργοί φοιτητές ήταν 195.689, μη ενεργοί ήταν 90.104 και ημιενεργοί (είχαν δώσει εξετάσεις τουλάχιστον μια φορά τα τρία τελευταία χρόνια) ήταν 30.207.
Αυτό σημαίνει ότι το 37,6% των φοιτητών το 2009 ήταν "αιώνιοι" φοιτητές!
Όσον αφορά τα ιδρύματα, τις καλύτερες επιδόσεις ως προς την αποφοίτηση μέσα σε έξι χρόνια παρουσιάζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ακολουθεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Καποδιστριακό και το ΕΜΠ.
Το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτησης εντός της εξαετίας, έχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, του οποίου το πτυχίο δεν προσφέρει καμία σιγουριά για την αγορά εργασίας.
Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα ΤΕΙ, όπου το ποσοστό είναι ακόμα μικρότερο, καθώς κάθε χρόνο αποφοιτούν λιγότεροι από ένας στους δέκα φοιτητές.
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες