22/1/11

Διασυρμός για την Ελλάδα
Στην καταδίκη της Ελλάδας και του Βελγίου προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από προσφυγή Αφγανού. Τι καταλογίζει στη χώρα μας σχετικά με τη χορήγηση ασύλου και τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών
Ελλάδα και Βέλγιο καταδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι αιτούντες άσυλο. Η απόφαση αφορά προσφυγή Αφγανού αιτούντα πολιτικό άσυλο, που είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο και είχε επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα.

Το ΕΔΔΑ, καταδίκασε καταρχήν την Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των αιτούντων πολιτικό άσυλο στη χώρα μας και διότι το υπάρχον σύστημα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των αιτούντων πολιτικό άσυλο.
Καταδίκασε επίσης το Βέλγιο για παραβίαση των ίδιων άρθρων διότι με την απόφαση επαναπροώθησης στέρησε από τον αιτούντα πολιτικό άσυλο τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένδικα μέσα.
Η υπόθεση του Αφγανού πρόσφυγα
Όσον αφορά τον Αφγανό πρόσφυγα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εξετάσει τα αιτήματα για άσυλο και μάλιστα προβαίνει σε απελάσεις ακόμα και αν γνωρίζει πως τα άτομα αυτά κινδυνεύουν αν επιστρέψουν.
Για τον ίδιο λόγο καταδικάστηκε και το Βέλγιο το οποίο έστειλε πίσω στην Ελλάδα τον Αφγανό πρόσφυγα βάσει του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ». Ο άνδρας θα λάβει αποζημίωση για την ταλαιπωρία που υπέστη, 32.250 ευρώ από το Βέλγιο και 5.725 ευρώ από τη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται πως ο Αφγανός, είχε πάει στο Βέλγιο μέσω Ελλάδας το 2008 και ζήτησε άσυλο. Η πρώτη χώρα βάσει του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» επαναπροώθησε τον Αφγανό πίσω στην Ελλάδα. Ο άνδρας ωστόσο υποστηρίζει πως βίωσε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα καθώς είχε περιορισμένη πρόσβαση σε χώρους υγιεινής και σε τροφή.
Μεταξύ των άλλων, ο Αφγανός απέδειξε πως η Ελλάδα θα τον έστειλε πίσω στην χώρα καταγωγής του παρόλο που οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν πως οι Ταλιμπάν ήθελαν να τον σκοτώσουν λόγω συνεργασίας του άνδρα με ξένες δυνάμεις.
Η καταδίκη του Βελγίου και της Ελλάδας πήρε δημοσιότητα καθώς χαρακτηρίστηκε η απόφαση ως οδηγός για τα θέματα ασύλου στις υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες