ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

18/1/11

Κλείνει ο φάκελος της παράτασης



Οι διαφωνίες και οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της Ε.Ε. καταδίκασαν την ελληνική υπόθεση για παράταση εξόφλησης του χρέους τόσο στο Eurogroup όσο και στο Ecofin όπου αναβλήθηκε επ'αόριστον κάθε σχετική συζήτηση
Στις καλένδες παρέπεμψαν οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. το θέμα της παράτασης αποπληρωμής του χρέους των 110 δις ευρώ της Ελλάδας από το ταμείο στήριξης,  καθώς το συνέδεσαν με την γενική συζήτηση για την ενίσχυση του ταμείου βοήθειας,  η οποία προς το παρόν κλείνει για την Ε.Ε.

"Η συζήτηση προχωρά, ώστε να υπάρξει απόφαση σε ένα από τα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια", ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι θα παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα θωρακίσουν την ευρωζώνη.
Ωστόσο, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό οικονομικής αρωγής σε περιόδους κρίσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη πιστής εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, καθώς και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες.
Ο υπουργός οικονομίας τόνισε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράστηκαν θετικά για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα, αναγνωρίζοντας ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 6% που επιτεύχθηκε το 2010 ήταν το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά μεγάλης προσπάθειας.
Εφεξής το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου άσκησης της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, ειδικότερα δε, για την περίοδο 2012-2014, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ελπίδες για μείωση επιτοκίου
Αν και απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων  δανεισμού που συμφώνησε τον προηγούμενο χρόνο η Ελλάδα με τους δανειστές της, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε  ότι και αυτό το ζήτημα αυτό αποτελεί τμήμα του συνολικού πακέτου.
"Η ελληνική κυβέρνηση έχει την απόλυτη διαβεβαίωση ότι η όποια απόφαση που θα αφορά το συνολικό μηχανισμό στήριξης, θα αφορά και την Ελλάδα", ανέφερε ο υπουργός οικονομικών, τονίζοντας ότι πολλές χώρες θεωρούν, εύλογα, ότι το σημερινό κόστος δανεισμού είναι υψηλό, για αυτό και ένα από τα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για τον τρόπο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης είναι και οι ευνοϊκότεροι όροι δανεισμού.
Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος, σημειώνοντας ότι παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό, τα ελληνικά σπρεντ δεν ανέβηκαν και παρέμειναν στα επίπεδα του Νοεμβρίου.
Αισιοδοξία για τα stress tests
Ως προς το ζήτημα του ευρωομολόγου ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι και αυτό περιλαμβάνεται στο συνολικό πακέτο που είναι υπό διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι όσον αφορά στη διάσταση του ευρωομολόγου που αφορά τη διαχείριση του χρέους των χωρών της ευρωζώνης, οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλές, προσθέτοντας  ότι υπάρχει εξάλλου και η αναπτυξιακή διάστασή του.
Μάλιστα ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζει τα επικείμενα τεστ αντοχής (stress tests) που θα πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σίγουρος ότι οι ελληνικές τράπεζες, μετά τις κινήσεις εξωστρέφειας που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα θα ανταπεξέλθουν τα τεστ με επιτυχία παρόλο που το Ecofin αποφάσισε ότι τα νέα τεστ αντοχής θα διεξαχθούν βάσει αυστηρότερης μεθοδολογίας, η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνει μόνον τους λογαριασμούς συναλλαγών των τραπεζών αλλά και λογαριασμούς τραπεζικών εργασιών καθώς και επιπρόσθετες δοκιμασίες επάρκειας κεφαλαίων (core tier 1).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες