ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

18/1/11

Έξι μεγαλογιατροί του ΕΣΥ διώκονται για μίζες


Έξι μεγαλογιατροί Δημοσίων Νοσοκομείων διώκονται από την Εισαγγελία Αθηνών για δωροδοκία από την εταιρία ορθοπεδικών ειδών De Puy Internasional (θυγατρική της Johnson & Johnson με έδρα τη Βρετανία) και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος γιατί σε λογαριασμούς τους βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν.
Έξι μεγαλογιατροί του ΕΣΥ διώκονται για μίζες
Η πολύμηνη δικαστική έρευνα που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών κατέληξε στην απαγγελία των κακουργηματικών κατηγορίων καθώς ανοίχτηκαν
τραπεζικοί λογαριασμοί με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ και προέκυψαν τεράστια χρηματικά ποσά. Η ενδελεχής έρευνα της εισαγγελίας έβγαλε λαβράκια αφού προέκυψαν στοιχεία σε βάρος συγκεκριμένων γιατρών του ΕΣΥ που φέρονται να «έσπρωχναν» στην αγορά τα ορθοπεδικά είδη της εν λόγω εταιρίας, με το αζημίωτο βέβαια. Η εκτίμηση των αρχών είναι πώς η μίζα κάθε γιατρού για κάθε ένα ορθοπεδικό είδος που «έσπρωχνε» άγγιζε το 30% της αξίας του. Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και στρέφεται κατά 6 γιατρών που θα κληθούν σε απολογία από ανακριτή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για άλλου γιατρούς που πιθανόν εμπλέκονται.
Μίζες εκατομμυρίων
Η έρευνα ξεκίνησε στην Βρετανία απ΄ όπου στάλθηκαν στην χώρα μας σωρεία στοιχείων. Σύμφωνα με αυτά η εταιρεία ορθοπεδικών ειδών De Puy Internasional (θυγατρική της Johnson & Johnson με έδρα τη Βρετανία) σκόρπιζε μίζες στα μεγάλα ιατρεία και τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Οι Βρετανοί και οι Αμερικάνοι ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές στις αρχές του 2009. Ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών έδωσε εντολή για έρευνα τον Ιανουάριο του 2009. Η «μηχανή» όμως ζεστάθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2010 κι ενώ ήδη οι Βρετανοί είχαν προχωρήσει σε δίκες. Η ΥΠΕΕ με εντολή του εισαγγελέα Παρασκευά Αδάμη (που είχε λάβει σχετική εντολή από την εισαγγελέα Εφετών Άννα Ζαϊρη) εισέβαλλε σε δεκάδες μεγάλα ιατρεία και γραφεία μεγαλοστελεχών νοσοκομείων, κατέσχεσε ηλεκτρονικού υπολογιστές και συνταγολόγια, ενώ άνοιξε και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον 35 μεγαλογιατρών.
Πως γινόταν
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν οι Βρετανοί η κατεύθυνση ήταν διπλή:
Α) Πρώτα εντοπιζόταν ο γιατρός και έρχονταν σε συμφωνία μαζί του για μίζα από 23-30 % για κάθε είδος που χρησιμοποιούσε απ΄ την συγκεκριμένη εταιρεία.
Β) Για να ισοσκελιστεί η «χασούρα» υπάρχουν καταγγελίες πώς υπήρχε αντίστοιχη υπερτιμολόγηση του είδους κατά 30% την οποία βέβαια πλήρωνε το δημόσιο. Μάλιστα λέγεται πως για να είναι σίγουρη η εταιρία πώς ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο είδος παρίστατο άνθρωπός της ακόμα και μέσα στο χειρουργείο. Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς πώς ένα μόσχευμα στην Ελλάδα (αν π.χ αφορά τη σπονδυλική στήλη) φτάνει τις 70.000 ευρώ , είναι προφανώς πώς το 30% είναι πολλά λεφτά!!!
Η εξέλιξη της έρευνας
Η DePuy Internasional είναι θυγατρική της Johnson & Johnson και ειδικεύεται στα ορθοπεδικά είδη
- Από το 2002-2005 ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρίας κατηγορείται από τους Βρετανούς ότι διακίνησε τεράστια ποσά μαύρου χρήματος προς (κυρίως) Έλληνες γιατρούς
- Η έρευνα ξεκίνησε στην Αμερική καθώς η μητρική Johnson & Johnson διενήργησε έρευνα για τα «μαύρα ταμεία»-Όπως αποκαλύφθηκε στη Βρετανία η Ελλάδα και η Πολωνία ήταν οι κύριοι αποδέκτες «μαύρου χρήματος». Αποκαλύφθηκε μάλιστα έγγραφο (από τον εσωτερικό έλεγχο της εταιρίας) στο οποίο αναφέρονταν ότι θα επιχειρηθεί λάδωμα γιατρών-ορθοπεδικών χειρουργών σε δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα.
- Οι Βρετανοί και οι Αμερικάνοι ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές στις αρχές του 2009. Ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών έδωσε εντολή για έρευνα τον Ιανουάριο του 2009.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες