ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

9/1/11

Αλαλούμ με τους μισθούς

 του Κώστα Κάτικου

Αλαλούμ επικρατεί στην αγορά με τις αποδοχές 2,5 εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αρχίζουν και συνωστίζονται γύρω από το «γαϊτανάκι» των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, ζητώντας συμφωνίες για μειώσεις μισθών, που όμως έχουν τον κίνδυνο να κηρυχθούν άκυρες αν δεν έχουν τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος και κυρίως τη συναίνεση των εργαζομένων (Σωματεία, Ομοσπονδίες).
Ηδη, όπως πρώτος αποκάλυψε ο «Α.Τ.» (Τετάρτη 5 Ιανουαρίου), το υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) εξετάζουν να αποκλείσουν από τη δυνατότητα μείωσης μισθών τις επιχειρήσεις (περίπου 105.000) που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης εισφορών του ΟΑΕΔ. Η σχετική τροποποίηση θα περιληφθεί στη νέα «φόρμα» για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που ετοιμάζει το ΣΕΠΕ. Παρότι όμως οι νέου τύπου ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις ψηφίστηκαν (ν.3899/12/10) ώστε να επιτρέπεται «κατά κανόνα» η μείωση των μισθών, με μόνο περιορισμό να μην πέφτουν κάτω από τα 740 ευρώ της Εθνικής Σύμβασης, εν τούτοις, υπάρχουν πολλές και φωτεινές εξαιρέσεις όπου έχουν υπογραφτεί τέτοιες συμβάσεις με αυξήσεις μισθών πάνω από τα όρια που προβλέπουν οι αντίστοιχες κλαδικές συμβάσεις.
Για παράδειγμα:
• Στη χαρτοβιομηχανία ΣΟΦΤΕΞ υπογράφτηκε για το 2010 (10/12) «επιχειρησιακή» όπου μετά από «αμοιβαίες υποχωρήσεις», όπως αναφέρεται στο πρακτικό της συμφωνίας, δίδεται αύξηση 2% στα επιδόματα των εργαζομένων, ενώ οι μισθοί παραμένουν στα όρια της «κλαδικής».
• Στη Βιομηχανία Ελληνικών Λιπασμάτων έχει υπογραφτεί «επιχειρησιακή» για το 2010 με κλιμακωτές αυξήσεις (έως 2,7% συνολικά) ανάλογα του ύψους των αποδοχών.
• Στην εταιρεία συσκευασίας Crown που εδρεύει στην Κόρινθο, οι εργαζόμενοι πήραν με «επιχειρησιακή» αυξήσεις στις οικονομικές παροχές, ήτοι στα ποσά των Δωροεπιταγών, με σταθερούς όμως τους μισθούς.
• Στην εταιρεία “Βιβεχρώμ”, η επιχειρησιακή σύμβαση του εργοδότη με το Σωματείο δίνει αύξηση 3% σε αποδοχές μέχρι τα 2.000 ευρώ, ενώ για όσους συνταξιοδοτηθούν την επόμενη 5ετία προβλέπεται συνολική αύξηση κατά 6% στις αποδοχές τους.
• Στο καζίνο Πάρνηθας αποφασίστηκε με επιχειρησιακή που λήγει στις 31/12/2011 να μην ισχύσει καμία δυσμενής μεταβολή της κλαδικής τους σύμβασης, ενώ οι μισθοί ώς τα 1.360 ευρώ, αυξάνονται κατά 1,5%.
Στον αντίποδα, εκτός από τη «Νεογάλ» που προχώρησε σε συμφωνία για μειώσεις μισθών κατά 9%, υπάρχουν πολλές εταιρείες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας που ετοιμάζονται να ζητήσουν μειώσεις μισθών. Καθώς, λοιπόν, υπουργείο Εργασίας και ΣΕΠΕ διαπιστώνουν ότι ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που μειώνουν τους μισθούς, τείνει να εξελιχθεί σε γενικό φαινόμενο, μελετούν να θέσουν σφιχτές προδιαγραφές στις αιτιολογικές εκθέσεις που θα πρέπει να υποβάλουν από κοινού εργοδότης και Σωματείο στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ), ώστε να κόψουν τη φόρα σε όσους πάνε να εκμεταλλευτούν το νέο είδος των επιχειρησιακών συμβάσεων για να κόψουν μισθούς και όχι να το «αξιοποιήσουν» ως προσωρινό μέτρο και αναγκαίο κακό για να επιβιώσουν, αυξάνοντας και την ανταγωνιστικότητά τους.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες